X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Janusz Body
    Moderator
    • 2004
    • 5757

Zamieszczone przez Adam Kasprzak
    Janusz, a do czego w sumie jest to JPEG Preview?

Określa rozmiar "zaszytego" JPEGa. Programy w stylu FastStone potrafią wyłuskać zaszytego jpega i można szybko oglądac obrazek.

Zamieszczone przez ewg
    Tak? I szczurki z Adobe rozdają też swoje logo za darmo? Szczerze mówiąc szukałem długo tej papki prawniczej odnośnie DNG, ale niestety nie znalazłem nic prócz papki marketingowej... :-? .....

Zapiekłość i wściekłość nie pomagają w szukaniu.

i ściągnij PDFa. Pełny opis standardu.
    Ostatnio edytowany przez Janusz Body; 194. Powód: Automerged Doublepost

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• tmaciak
      Uzależniony
      • 2006
      • 610

Zamieszczone przez Janusz Body
      Tak jest wygodnie jeśli się mocno używa Bridge'a.
      Tylko dodam, że sobie oglądam Ligtroom'a 2 i tam też bardzo prosto można sobie do DNG skonwertować, również masowo.
      Pozdrawiam, Tomek
      Canon S-120PC II

Komentarz

• ktokolwiek
        Dopiero zaczyna
        • 2008
        • 36

Dla mnie, plusem używania takiego rozwiązania, jest fakt że jednym programem mogę konwertować RAWy z różnych aparatów bez konieczności instalacji natywnych konwerterów (czego na przykład nie mam w Canonie - DPP nie obsługuje CRW z G2 ) - a ponieważ używam G2, A200 i 40D .....

Zamieszczone przez arturs
        A jest jakiś darmowy konwerter standalone lub wsadowy z wiersza poleceń?
        Nie lightroom czy CS3..
        pytasz o oprogramowanie do DNG ? stąd . Konwertuje rawy we wskazanym katalogu - oczywiście na stacji nie mam ani PS ani też LR.
        KIEDYŚ: analog
        TERAZ: cyfra i analog

TALENT: Uczciwego znalazcę uprzejmie proszę o zwrot .....

Komentarz

• ewg
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 1079

Zapiekłość i wściekłość nie pomagają w szukaniu.

Komentarz

• Vitez
            zło konieczne
            • 2004
            • 19804

Ile kosztuje terabajt i w jakim czasie go zapełniasz? Bo 1,000 zł zaczyna wyglądać bardziej serio? 20-25% oszczędności to jednak dość dużo.
            Każdy mierzy własną miarą. Mam terabajt, nie zapełniony nawet w połowie, a zdjęcia zajmują ok 200GB . Może po prostu nie pstrykam tak dużo, a może dobrze przebieram i dużo usuwam, a nadmienię że po obróbce zostawiam 16bitowe tiffy...
            A gdy zbliżę się do zapełnienia tego terabajta to następny terabajt będzie sporo mniej niż tysiak kosztował .

Komentarz

• chavez
              Początki nałogu
              • 2006
              • 337

EDIT: Nie wiem jak można w Linuxie obrabiać zdjęcia. PS, Lightroom i inne też nie działają
              Działają i to od jakiegoś czasu. Np. taki CS2. Instalacja normalna, bez żadnych systemowych "sztuczek" . (niektórzy już dawno temu chwalili się że im działa na starszych Wine'ach)

Komentarz

• Tomasz Golinski
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 8623

EDIT: Nie wiem jak można w Linuxie obrabiać zdjęcia. PS, Lightroom i inne też nie działają
                Widać, że nie wiesz :P PS akurat działa, jeśli ktoś ma taką potrzebę.
                30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
                Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• iREM
                  Uzależniony
                  • 2005
                  • 951

Zamieszczone przez Vitez
                  Każdy mierzy własną miarą. Mam terabajt, nie zapełniony nawet w połowie, a zdjęcia zajmują ok 200GB . Może po prostu nie pstrykam tak dużo, a może dobrze przebieram i dużo usuwam, a nadmienię że po obróbce zostawiam 16bitowe tiffy...
                  A gdy zbliżę się do zapełnienia tego terabajta to następny terabajt będzie sporo mniej niż tysiak kosztował .
                  A widzisz! Czyli jednak dokonujesz "bezpiecznej" konwersji! Różnica fomatu wynikowego. Zamiast DNG to TIFF.
                  Wszystko można zrobić lepiej.
                  www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Komentarz

• Vitez
                    zło konieczne
                    • 2004
                    • 19804

Zamieszczone przez iREM
                    A widzisz! Czyli jednak dokonujesz "bezpiecznej" konwersji! Różnica fomatu wynikowego. Zamiast DNG to TIFF.
                    No tak nie do końca. DNG można sobie później dowolnie 'wywołać' . TIFF to już zdjęcie po całym procesie obróbki, i dodatkowo zajmuje z 10 razy więcej miejsca niż DNG .

Komentarz

• muflon
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 6763

Odnośnie papki - http://www.adobe.com/products/dng/license.html W szczególności, jak dla mnie (a naczytałem się ostatnio takich licencji, oj naczytałem...) brakuje ważnego słówka: non-revocable/irrevocable. I nie, podpunkt p.t. Revocation tego nie załatwia, ze względu na kombinację may z brakiem only po pierwszym licensee. W skrócie: Adobe może w każdej chwili ogłosić, że od tej pory figa z makiem, license revoked, "ociec płać" (jak chcesz pisać soft).

To są może pierdoły, ale nie jestem pewny, czy nie wystarczające do tego, by mieć wątpliwości w przypadku standardu, który pretenduje do bycia bazą wszystkiego-co-robi-zdjęcia przez najbliższe kilkanaście/-dziesiąt lat.

Parę innych uwag wygooglanych na szybko: http://www.openraw.org/node/1482
                      zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• iREM
                        Uzależniony
                        • 2005
                        • 951

Zamieszczone przez Vitez
                        No tak nie do końca. DNG można sobie później dowolnie 'wywołać' . TIFF to już zdjęcie po całym procesie obróbki, i dodatkowo zajmuje z 10 razy więcej miejsca niż DNG .
                        No tak, to jest akurat oczywiste. No, chyba że zakładamy, że i tifów nie będzie można kiedyś otworzyć ;-)
                        Co do zakusów "edobiego" to mam raczej obawy związane z innym zagadnieniem - chodzi o aplikacje netowe. Nie chciałbym, aby LR czy PS stały się kiedyś programami z możliwością odpalenia tylko przez Internet. Wszystko wskazuje, że i tego dożyjemy. Ale fakt, że kiedyś wszyscy się śmiali z Apple, że wycofał floppy drive z kompów a dziś naprawdę rzadko można spotkać te napędy. Więc wiele rzeczy może nas jeszcze zadziwić.
                        Wszystko można zrobić lepiej.
                        www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Komentarz

• Janusz Body
                          Moderator
                          • 2004
                          • 5757

Zamieszczone przez iREM
                          ...No, chyba że zakładamy, że i tifów nie będzie można kiedyś otworzyć ;-)....
                          To akurat może nastąpić stosunkowo szybko. Adobe jest właścicielem standardu. Dorobili taką ilość tagów, że już nikt się w tym nie orientuje a połowa oprogramowania nie potrafi otworzyć poszczególnych tagów już teraz . To taki "format bałagan" - duże prawdopodobieństwo, że zniknie szybciej niż RAWy.

Janusz,

Komentarz

• Tomasz Golinski
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 8623

To akurat może nastąpić stosunkowo szybko. Adobe jest właścicielem standardu. Dorobili taką ilość tagów, że już nikt się w tym nie orientuje a połowa oprogramowania nie potrafi otworzyć poszczególnych tagów już teraz . To taki "format bałagan" - duże prawdopodobieństwo, że zniknie szybciej niż RAWy.
                            No to najwyraźniej to samo grozi DNG
                            30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
                            Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• Janusz Body
                              Moderator
                              • 2004
                              • 5757

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
                              No to najwyraźniej to samo grozi DNG
                              Nie no bez przesady Jak IBM opublikował specyfikację PC to jakoś PC-ty nie zniknęły z rynku a wręcz przeciwnie.

Z tą revokacją (mnie się kojarzy z reinkarnacją ) to też nie do końca jest tak źle. Opublikowany standard i trudno zabronić pisania softu do konwersji RAWów zwłaszcza, że dcraw robi to na zasadzie "reverse-engineering" i nikt nie protestuje. Zwłaszcza, że chyba DNG nie jest chroniony patentem - nie mam pewności co do tego.

Mnie się wydaje, że to tylko kwestia czasu i Canon, Nikon i inni przesiądą się na DNG. Czas pokaże ale uśmiał bym się gdyby 5D MkII miał DNG.

Janusz,

Komentarz

• bebesky
                                Pełne uzależnienie
                                • 2006
                                • 1231

Zamieszczone przez iREM
                                ...durnowatymi przyzwyczajeniami...
                                dlaczego uważasz moje przyzwyczajenia za durnowate????

i powtórzę pytanie - gdzie gwarancja że dng przeżyje rawy, tiffy, itp??

pojawił się argument że dng otwierają programy które nie otwierają cr2, nefa itp i potrzebny jest do nich konwerter. Ale żeby mieć dng też potrzebny jest konwerter - prawda?? Mimo to jest to dla mnie jakiś argument.
                                Moim zdaniem każdy, kto jakiś czas pracuje ze zdjęciami opracował sobie jakoś sposób postępowania, archiwizowania itp.
                                a tak naprawdę żeby mieć w 90% pewność braku utraty danych to trzeba:
                                dokonać archiwizacji na co najmniej trzech nośnikach w kilku różnych formatach a ponadto należy to umieścić w sejfach w co najmniej dwóch bankach - ponieważ trzymając je w domu zawsze jesteśmy narażeni na pożar, powódź, kradzież, trzęsienie ziemi. Oczywiście co rok trzeba wszystko przegrać na nowe nośniki z użyciem nowego oprogramowania i ewentualnie przekonwertować do pojawiających nowych plików .sff, .zdf (super fajne fotki, zajebiście dobre fotki )

moja rada - nie dajmy się zwariować
                                ostrożność tak - fobia nie

a i tak niejaki Paweł Pierściński (kielecki fotograf - może niektórzy znają) ostatnio wyrzucił do kosza bardzo dużo (tysiące) slajdów, bo stwierdził ze nie ma gdzie tego trzymać a nikt tego nie che

No i na koniec jak często ci z nas, którzy mają po kilkanaście tysięcy zdjęć w archiwum, wracają do tych starych zdjęć?? Jak często je wykorzystujecie?
                                Oczywiście mówię o tych, których nie wykorzystaliście od razu, nie sprzedaliście i nie opublikowaliście???

Komentarz

Pracuję...