X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • MMM
    Pełne uzależnienie
    PREMIUM member
    • 2006
    • 4250

Przede wszystkim nie należy rzucać się na "nowości" typu CS3, CS4 itp. Jeśli nie potrzebujesz pracy w 16-bitach to nawet PS 7.0 jest wystarczający. Bez potrzeby zarządzania profilami kolorów to 9.0 (CS 1) jest zupełnym wypasem i nic więcej nie potrzeba. Obecnie używam CS2 i nie zamierzam wymieniać na nic nowszego bo wszystko czego potrzebuję to mam.
    Sprzęt pod PS to przede wszystkim dużo szybkiego RAM'u, oraz szybki dysk. Żadne dwurdzeniowe procesory nie pomogą bo PS operacje na obrazie wykonuje jednowątkowo i nie wykorzysta możliwości sprzętu. Karta graficzna to już w ogóle na samym końcu bo żadne dopalacze 3D nie mają wpływu na szybkość przetwarzania grafiki w PS.
    Digart

Komentarz

• oskarkowy
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 2513

Zamieszczone przez BelYaal
      Przy jakich operacjach?
      Bo ja to zauwazylem dopiero przy jednej zle zoptymalizowanej gierce i tam mi sie faktycznie zapychalo.
      Zrób sobie prostą akcję: automatyczne wyostrzanie, zmniejszenie do miniaturki, dodanie zwykłej rameczki i zapis do www. Potem każ zastosować to do katalogu 1000 zdjęć. Niby nic, a szybko się okaże, że plik swap ma 10GB.
      Jarek

Komentarz

• Misiaque
        Początki nałogu
        • 2007
        • 392

To kto pisał tego Photoshopa, że zajmie 10GB po wsadowej obróbce plików? Czy czasem on nie powinien tych plików zapisywać, zamykać i o nich zapominać?

Komentarz

• oskarkowy
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 2513

Ja nie pisałem, więc ciężko mi odpowiadać za czyjąś pracę. Ale to naprawdę nie przeszkadza, wystarczy mieć wydzielony dysk na swapa i po krzyku.
          Ja mam 4gb ramu (dualcośtam) i raptora tylko na swapa. Przy obróbce 16bitowych plików 16mpix nie czuję żadnych opóźnień. Wystarczy wybrać dobre narzędzie do pracy i nie narzekać, że najnowszy program nie chce szybko działać na starych kompach.
          Aha, jeszcze jedno: żadna vista tylko XP, będzie zdecydowanie szybciej.
          Jarek

Komentarz

• BelYaal
            Początki nałogu
            • 2007
            • 387

Zamieszczone przez MMM
            Karta graficzna to już w ogóle na samym końcu bo żadne dopalacze 3D nie mają wpływu na szybkość przetwarzania grafiki w PS.
            CS4 ma podobno korzystac z tego dobra (procek karty graficznej).. no ale podobno bo jeszcze nie macalem tego

Komentarz

• bercow
              Bywalec
              • 2007
              • 226

Zamieszczone przez akustyk
              o ile to nie jest "super-mega-najnowsza-wypasiona"
              Vista,

1. kupujac szybsza pamiec. 4GB z CL4 w zestawie
              Dual DDR2-800 swoje kosztuje, ale warte jest swej
              ceny.
              Ta czyli XP i 4GB powodzenia na 32 :/ dno

800 tez jestes pro, juz lepiej 1066, geil, ocz, hypx, corsair, a najepiej PC-10.000

Co zrobic, proste?

1.WD raptor.
              2. 3GB na XP, a na Viste 4+, bo ceny ramu sa smieszne, ale nie kosci kolo kasy w MM.
              3. Czysty system.
              4. C2D
              5. PS na innej partycji.

mozna wiecej, ale juz bedzie plynnie
              Canon EOS 40D;Sigma 50 F1.4 EX DG HSM
              dzooma, ja też tak czytałem... w ogóle ja pięćdziesiątką to bym wszystko fotografował
              nie rozumiem po co inne obiektywy wyprodukowali ;D

Komentarz

• akustyk
                gajowy
                • 2004
                • 12158

Zamieszczone przez bercow
                Ta czyli XP i 4GB powodzenia na 32 :/ dno
                na czym polega Twoj problem?
                - mozesz wlozyc 4GB do kompa z XP? mozesz
                - system wykorzysta wiecej niz 2GB, ktore byly wczesniej? owszem tak. w wiekszosci komputerow spokojnie 3,5GB bedzie dostepne.
                - wolisz zamiast tego zrobic niewiele mniejszym kosztem 3GB i wtedy bez duala? Twoja sprawa, ale moim zdaniem to bez sensu

Zamieszczone przez bercow
                800 tez jestes pro, juz lepiej 1066, geil, ocz, hypx, corsair, a najepiej PC-10.000
                tak sie sklada, ze troche wiem z czym to sie je. znam tez ceny. 800 CL4 spokojnie starcza do zwyklej pracy na niezylowanym napieciu. a wydajnosciowo roznica do 1066 jest umiarkowana. nie warta dokladania kasy.
                zupelnie inna kwestia, ze 800/CL4 mozna w wielu przypadkach puscic na 1066/CL5. z niekoniecznie wyzsza wydajnoscia, ale jak ktos lubi duze liczby...
                www albo tez flickr

Komentarz

• iREM
                  Uzależniony
                  • 2005
                  • 951

a czym sie ten mak rozni od Peceta?
                  mniejszą ilością problemów. Głownie chodzi o system a nie o sprzęt.
                  Wszystko można zrobić lepiej.
                  www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Komentarz

• akustyk
                    gajowy
                    • 2004
                    • 12158

Zamieszczone przez iREM
                    mniejszą ilością problemów. Głownie chodzi o system a nie o sprzęt.
                    no to mowisz o MacOS-ie, nie o komputerach.

kwestia systemu jest poniekad dyskusyjna. Windows przeszedl dosc dluga droge od czasow w ktorych powstala opinia o jego problemowosci (czyli de facto czasow DOS-a).
                    www albo tez flickr

Komentarz

• MalFunkTion
                      Coś już napisał
                      • 2007
                      • 72

no to mowisz o MacOS-ie, nie o komputerach.

kwestia systemu jest poniekad dyskusyjna. Windows przeszedl dosc dluga droge od czasow w ktorych powstala opinia o jego problemowosci (czyli de facto czasow DOS-a).
                      rozmowa o macOS`ie to wlasnie rozmowa o komputerach apple, chyba ze chcesz propagowac tutaj piractwo. powyzsze oprogramowanie jest scisle powiazane z urzadzeniami tej firmy i pod nie pisane, nie mozna go legalnie instalowac na innych komputerach (zreszta widzialem juz takich magikow ktorzy tego probowali - owszem da sie uruchomic, ale potem wieczna walka ze sterownikami, stabilnoscia itd itp - te systemy sa pisane dokladnie pod te peryferia ktore znajduja sie w komputerach Jobsa - wersje systemu roznia sie nawet tym ze systemu przygotowanego pod CD nie zainstaluje sie pod C2D itd - rozbieznosci sprzetowe) nie jestem jakims wielkim obronca pana Jobsa - na codzien korzystam z win i osx i nie ma nawet co porownywac obu systemow... inplus osx. poza tym sam po czesci odpowiedziales sobie czym sie roznia te systemy - sam powiedziales o wiecznym uzeraniu sie z utrzymywaniem czystosci systemu, defragmentowaniu (omg... juz nie pamietam jak to sie robi :P) i innych wrzodach na tylku zeby tylko system potrafil dzialac .... w osx odkad na nim pracuje nie robilem nic.... swoja droga ciekawe gdzie podzialem plyty z systemem, od kupna nie wyciagalem ich z kopert & "co to jest format c:" ?
                      Ostatnio edytowany przez MalFunkTion; 13343.

www.djmal.pl

Komentarz

• akustyk
                        gajowy
                        • 2004
                        • 12158

Zamieszczone przez MalFunkTion
                        rozmowa o macOS`ie to wlasnie rozmowa o komputerach apple, chyba ze chcesz propagowac tutaj piractwo. powyzsze oprogramowanie jest scisle powiazane z urzadzeniami tej firmy i pod nie pisane, nie mozna go legalnie instalowac na innych komputerach
                        no wlasnie do tego probowalem dojsc. bo bebechy w srodku to obecne Makowki maja te same co PC, tylko, ze trzeba za nie duzo wiecej zaplacic.

a co do pisania pod konkretny hardware i niekompatybilnosci - jak sie upre to zainstaluje to w domu na PC i sprawdze. nie zebym bardzo tesknil za systemem z latajacymi pieskami, bo i w XP tego mam za duzo, ale z ciekawosci

Zamieszczone przez MalFunkTion
                        inplus osx. poza tym sam po czesci odpowiedziales sobie czym sie roznia te systemy - sam powiedziales o wiecznym uzeraniu sie z utrzymywaniem czystosci systemu, defragmentowaniu (omg... juz nie pamietam jak to sie robi :P) i innych wrzodach na tylku zeby tylko system potrafil dzialac .... w osx odkad na nim pracuje nie robilem nic.... swoja droga ciekawe gdzie podzialem plyty z systemem, od kupna nie wyciagalem ich z kopert & "co to jest format c:" ?
                        alez ja nigdzie nie uzylem slowa "wiecznym"? napisalem tylko o potrzebie utrzymywania porzadku, bo Windows (dzieki bogu nadal) nie robi wszystkiego automatycznie. w Uniksach tez wiele rzeczy nie dzieje sie automatycznie i wcale nie uwazam tego za wade. a wrecz odwrotnie. ale to akurat ja, bo naleze do osob, ktore nie czuja sie zastraszone faktem, iz system/komputer wymaga troche uwagi i doczytania.

oba systemy, Mac i Win maja swoje wady i zalety. natomiast nazbyt czesto slysze nawiedzonych makowcow ewangelizujacych innych bajkami o PC/Windows i szafujac mitycznym argumentem o mega-lepszej stabilnosci MacOS. i ja tylko do tego chcialem sie odniesc
                        Ostatnio edytowany przez akustyk; 984.
                        www albo tez flickr

Komentarz

• BelYaal
                          Początki nałogu
                          • 2007
                          • 387

Tez z ciekawosci poszukalem....

i ktos juz uruchamial

Komentarz

• iREM
                            Uzależniony
                            • 2005
                            • 951

nie zebym bardzo tesknil za systemem z latajacymi pieskami, bo i w XP tego mam za duzo, ale z ciekawosci
                            A co to???
                            !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                            ale to akurat ja, bo naleze do osob, ktore nie czuja sie zastraszone faktem, iz system/komputer wymaga troche uwagi i doczytania.
                            oba systemy, Mac i Win maja swoje wady i zalety. natomiast nazbyt czesto slysze nawiedzonych makowcow ewangelizujacych innych bajkami o PC/Windows i szafujac mitycznym argumentem o mega-lepszej stabilnosci MacOS. i ja tylko do tego chcialem sie odniesc
                            I tu się mylisz. Ale nie chce mi się wyprowadzać Cię z błędu, jeszcze i mnie nazwiesz nawiedzonym...
                            Co do zastraszania dot. uwagi i doczytania to nie mam na to ani czasu ani ochoty. Komp ma działać i już.
                            Ostatnio edytowany przez iREM; 3293. Powód: Automerged Doublepost
                            Wszystko można zrobić lepiej.
                            www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Komentarz

• etheriel
                              Dopiero zaczyna
                              • 2008
                              • 25

Zamieszczone przez werek
                              nie polecalbym takiego zabiegu, bardzo szybko pamiec sie konczy
                              Mam 2GB, wyłączonego swapa i nie narzekam

Z tego co zauważyłem to windows grzebie trochę w swapie także przy niskim "zapchaniu" pamięci [a podobno ma tylko powyżej 85% obciążenia] -> dodatkowe operacje na dysku -> spowalnia PSa w dostępie do scratcha/plików.
                              Zresztą PSujka po coś ma te własne pliki temp, więc nie widzę sensu by "duplikować" dane.

Co do dalszego przyspieszania:
                              Nie wiem jak to jest teraz, ale zauważyłem swego czasu, że antywirusy strasznie spowalniają zapis/odczyt, w tym także dostęp do tempów przez PSa. [już widzę tego wirusa w rawie ]

Komentarz

• MalFunkTion
                                Coś już napisał
                                • 2007
                                • 72

Zamieszczone przez BelYaal
                                Tez z ciekawosci poszukalem....

i ktos juz uruchamial
                                oczywiscie, mase ludzi to robi a od osx zcrackowanych aby dzialaly na PC az furczy na torrentach. do tego juz chyba wypuszczono urzadzenie o nazwie efix - ktore po wpieciu w usb ma pozwalac instalowac osx bez zadnych przerobek, maja dzialac updatey apple itd - ale to nadal nielegal

www.djmal.pl

Komentarz

Pracuję...