X
-
-
Dostałem plik od autora. Jeśli ktoś jest chętny do pobawienia się nim (plikiem,
nie autorem), to można go pobrać tu:
Po najechaniu na zdjęcie, należy wybrać opcję "Download Original".
Moje skromne podejście do tematu:
PRZED:
PO:
Jeżeli autorowi odpowiada, to chętnie opiszę kroki.Ostatnio edytowany przez bertold; 12494.Bernard
http://bertold.zenfolio.com/Komentarz
-
Fajnie ! prawie jakbyś tam był i widział w rzeczywistości
Wiem, że trochę "przepaliłem" liście w słońcu i cudów nie będzie, ale podoba mi się - nabrało tej soczystości. Nawet kolorystyka skał podobna... może było odrobinę więcej czerwieni na tych mokrych pionowych skałach. :wink: .... a może jest dobrze?...
Naprawdę zrobiłeś to szybko i świetnie trafiłeś w to co chciałem uzyskać.
Jeśli znajdziesz czas to proszę o opis - chyba domyślasz się, że najbardziej wskazany byłby dokładny, "łopatologiczny" jak dla początkującego
Z góry dziękuję !Ostatnio edytowany przez krzy; 9024.Komentarz
-
-
-
Nieźle, ale z całym szacunkiem - w naturze zieleń była bardziej soczysta, lato, dużo wilgoci, aż widać było jak chętnie rośnie :smile:
bertold jepiej trafił z kolorystyką, tym niemniej dziękuję za wkład. Napisz co robiłeś, masz jakieś własne ulubione algorytmy działań?
Brawo! dokładnie, to jeden z wodospadów w kompleksie "Plitwickie jeziora"
Ładnie tam, prawda?
Komentarz
-
Fajnie ogląda się jak różni ludzie obrabiają jedną fotke. Może to pomysł na jakis nowy dział albo coś.EOS 400D 17-55 f2,8 IS USM 70-200 f2,8Komentarz
-
Tak też myślałem. Jedyną wadą tego miejsca są chmary turystówBrawo! dokładnie, to jeden z wodospadów w kompleksie "Plitwickie jeziora"
Ładnie tam, prawda?
http://park-narowodwy-plitwickie-jeziora.chorwackie.pl/
Zieleń faktycznie u mnie możne trochę zbyt mocno zgaszona, ale na zdjęciu poniżej mojego (przynajmniej na moim monitorku) zbyt mocno bije w oczy. Ponadto zwracam uwagę na kolor "spadającej" wody - nie powinna być biało-szara ?Ostatnio edytowany przez Biperek; 9134.Pozdrawiam
Marek/BiperekKomentarz
-
O! ciekawe! udało Ci się zwalczyć te paskudne prześwietlenia na liściach i do tego roślinki na pierwszym planie mają fajną zieleń, mniej żółte niż u bertold-a, ale widać, że są świeże i żywe. Jeśli mogę coś zakwestionować to kolor wody - taki za mało wodnisty :wink: , ale dzięki.
Czy ktoś wreszcie uchyli rąbka tajemnicy jak to osiągnąć?Komentarz
-
-
-
Nie ma sprawy
Oczywiście, możliwości interpretacji tej sceny są niezliczone. Jeślibym chciał pójść bardziej w stronę mrocznej i mniej cukierkowatej interpretacji biperka, to ustawiłbym suwaczki w ten sposób:
Komentarz
-
Sprytnie - przepalenia zlikwidowałeś dodając winietę - ja zawsze chciałem z nią walczyć, a okazuje się, że może pomóc
Hmm... poza tym to "zabawa" suwaczkami, niestety zaczynam domyślać się w czym mam problem: nie bardzo wiem co te zakładki: Hue, Saturation, Luminance robią i czym w praktyce różni się działanie np suwaczka Greens na Hue i na Luminance
będę musiał odłożyć obróbkę zdjęć i zająć się książkami 
Biperek - powstaje taki swoisty "HDR" !!! Po złożeniu kilku zdjęć uzyskamy zdjęcie doskonałe! każdy trochę inaczej je obrabia, a w ten sposób skrajności znoszą się i taki >konglomerat< to prawie bezwzględna doskonałość :-)
zaraz, zaraz... - jak Wy obrabiacie jpg-a w Camera Raw? przecież RAW-a nie wysyłałem !? (sorry - jeśli pytanie jest całkiem debilne)
Ostatnio edytowany przez krzy; 9024.Komentarz
-
W Adobe Camera RAW wbrew pozorom można obrabiać wszystko. Suwaczki to nic innego, jak korekta na krzywych i warstwach, tylko operuje się nimi szybko i sprawnie, a mając RAW obróbka odbywa się na 100% liniowo zarejstrowanych danych z matrycy, dzięki czemu mamy większe pole manewru (każda konwersja - nawet do 16 bitowego TIFF-a - powoduje jednak pewną utratę informacji).
Co do kolorowych suwaczków HSL to ich działanie jest szalenie proste i czytelnie zilustrowane - w zakładce Hue zmieniamy ton danego waloru barwnego - przykładowo ja tutaj przesunąłem żółcienie w zieleń, przesuwając żółty suwaczek w prawo. W zakładce Saturation regulujemy nasycenie danych walorów barwnych - i tak dla przykładu przesuwając niebieski suwaczek w lewo zneutralizowałem zaniebieszczenie na strumieniu spadającej wody. Ostatnia zakładka Lightness to jaskrawość danych walorów barwnych - w powyższym przykładzie obniżyłem jasność zieleni i żółcieni, które na zdjęciu uległy przepaleniu.Komentarz
-
[QUOTE=czornyj;541424]W Adobe Camera RAW wbrew pozorom można obrabiać wszystko. Suwaczki to nic innego, jak korekta na krzywych i warstwach, tylko operuje się nimi szybko i sprawnie, a mając RAW obróbka odbywa się na 100% liniowo zarejstrowanych danych z matrycy, dzięki czemu mamy większe pole manewru (każda konwersja - nawet do 16 bitowego TIFF-a - powoduje jednak pewną utratę informacji).
Qrcze...nie rozumiem, jak "odpalić" JPGa w Camera RAW ?Komentarz

Komentarz