X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • bertold
    Coś już napisał
    • 2007
    • 83

Zamieszczone przez krzy
    czy ktoś podpowie jak zrobić link do pełnego pliku, gdzie go przesłać, tak żeby można było ściągnąć oryginał ?
    A weź mi ten wodospad mailem przyślij. Wystawię go w swojej galerii dla innych
    i przy okazji spróbuję go obrobić sam.

dev0null MAŁPA gmail.com
    Bernard
    http://bertold.zenfolio.com/

Komentarz

• bertold
      Coś już napisał
      • 2007
      • 83

Dostałem plik od autora. Jeśli ktoś jest chętny do pobawienia się nim (plikiem,
      nie autorem), to można go pobrać tu:

Po najechaniu na zdjęcie, należy wybrać opcję "Download Original".

Moje skromne podejście do tematu:

PRZED:

PO:

Jeżeli autorowi odpowiada, to chętnie opiszę kroki.
      Ostatnio edytowany przez bertold; 12494.
      Bernard
      http://bertold.zenfolio.com/

Komentarz

• krzy
        Bywalec
        • 2007
        • 163

Fajnie ! prawie jakbyś tam był i widział w rzeczywistości
        Wiem, że trochę "przepaliłem" liście w słońcu i cudów nie będzie, ale podoba mi się - nabrało tej soczystości. Nawet kolorystyka skał podobna... może było odrobinę więcej czerwieni na tych mokrych pionowych skałach. :wink: .... a może jest dobrze?...

Naprawdę zrobiłeś to szybko i świetnie trafiłeś w to co chciałem uzyskać.
        Jeśli znajdziesz czas to proszę o opis - chyba domyślasz się, że najbardziej wskazany byłby dokładny, "łopatologiczny" jak dla początkującego

Z góry dziękuję !
        Ostatnio edytowany przez krzy; 9024.

Komentarz

• Biperek
          Uzależniony
          • 2007
          • 593

Mnie wyszło takie.

Jakoś mi się Chorwacja przypomina jak patrzę na to zdjęcie.
          Pozdrawiam
          Marek/Biperek

Komentarz

• czornyj
            Zasłużeni
            • 2006
            • 2626

Korekta w ACR:
            Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• krzy
              Bywalec
              • 2007
              • 163

Zamieszczone przez Biperek
              Mnie wyszło takie.
              Nieźle, ale z całym szacunkiem - w naturze zieleń była bardziej soczysta, lato, dużo wilgoci, aż widać było jak chętnie rośnie :smile:
              bertold jepiej trafił z kolorystyką, tym niemniej dziękuję za wkład. Napisz co robiłeś, masz jakieś własne ulubione algorytmy działań?

Zamieszczone przez Biperek
              Jakoś mi się Chorwacja przypomina jak patrzę na to zdjęcie.
              Brawo! dokładnie, to jeden z wodospadów w kompleksie "Plitwickie jeziora"
              Ładnie tam, prawda?
              Park narodowy Plitwice został założony w roku 1949, od roku 1979 znajduje się na spisie światowego przyrodniczego dzidzictwa UNESCO. Tworzony jest systemem 16 jeziór, na ktore nawięzują liczne wodospady i kaskady. Cały park zajmuje 295 km2.

Komentarz

• My Nick
                Bywalec
                • 2007
                • 219

Fajnie ogląda się jak różni ludzie obrabiają jedną fotke. Może to pomysł na jakis nowy dział albo coś.
                EOS 400D 17-55 f2,8 IS USM 70-200 f2,8

Komentarz

• Biperek
                  Uzależniony
                  • 2007
                  • 593

Zamieszczone przez krzy
                  Brawo! dokładnie, to jeden z wodospadów w kompleksie "Plitwickie jeziora"
                  Ładnie tam, prawda?
                  http://park-narowodwy-plitwickie-jeziora.chorwackie.pl/
                  Tak też myślałem. Jedyną wadą tego miejsca są chmary turystów

Zieleń faktycznie u mnie możne trochę zbyt mocno zgaszona, ale na zdjęciu poniżej mojego (przynajmniej na moim monitorku) zbyt mocno bije w oczy. Ponadto zwracam uwagę na kolor "spadającej" wody - nie powinna być biało-szara ?
                  Ostatnio edytowany przez Biperek; 9134.
                  Pozdrawiam
                  Marek/Biperek

Komentarz

• krzy
                    Bywalec
                    • 2007
                    • 163

Zamieszczone przez czornyj
                    Korekta w ACR:
                    O! ciekawe! udało Ci się zwalczyć te paskudne prześwietlenia na liściach i do tego roślinki na pierwszym planie mają fajną zieleń, mniej żółte niż u bertold-a, ale widać, że są świeże i żywe. Jeśli mogę coś zakwestionować to kolor wody - taki za mało wodnisty :wink: , ale dzięki.
                    Czy ktoś wreszcie uchyli rąbka tajemnicy jak to osiągnąć?

Komentarz

• czornyj
                      Zasłużeni
                      • 2006
                      • 2626

uchylę, to proste jak budowa cepa:

Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• Biperek
                        Uzależniony
                        • 2007
                        • 593

Nałożyłem na swoją wersję kolego czornyj (mam nadzieję, że mnie za to nie pozwie powołując się na prawa autorskie ) z kryciem 25% i wyszło mi tak. Na moim CTR wygląda przyzwoicie.

Pozdrawiam
                        Marek/Biperek

Komentarz

• czornyj
                          Zasłużeni
                          • 2006
                          • 2626

Nie ma sprawy
                          Oczywiście, możliwości interpretacji tej sceny są niezliczone. Jeślibym chciał pójść bardziej w stronę mrocznej i mniej cukierkowatej interpretacji biperka, to ustawiłbym suwaczki w ten sposób:

Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• krzy
                            Bywalec
                            • 2007
                            • 163

Zamieszczone przez czornyj
                            uchylę, to proste jak budowa cepa:
                            Sprytnie - przepalenia zlikwidowałeś dodając winietę - ja zawsze chciałem z nią walczyć, a okazuje się, że może pomóc
                            Hmm... poza tym to "zabawa" suwaczkami, niestety zaczynam domyślać się w czym mam problem: nie bardzo wiem co te zakładki: Hue, Saturation, Luminance robią i czym w praktyce różni się działanie np suwaczka Greens na Hue i na Luminance będę musiał odłożyć obróbkę zdjęć i zająć się książkami

Biperek - powstaje taki swoisty "HDR" !!! Po złożeniu kilku zdjęć uzyskamy zdjęcie doskonałe! każdy trochę inaczej je obrabia, a w ten sposób skrajności znoszą się i taki >konglomerat< to prawie bezwzględna doskonałość :-)

zaraz, zaraz... - jak Wy obrabiacie jpg-a w Camera Raw? przecież RAW-a nie wysyłałem !? (sorry - jeśli pytanie jest całkiem debilne)
                            Ostatnio edytowany przez krzy; 9024.

Komentarz

• czornyj
                              Zasłużeni
                              • 2006
                              • 2626

W Adobe Camera RAW wbrew pozorom można obrabiać wszystko. Suwaczki to nic innego, jak korekta na krzywych i warstwach, tylko operuje się nimi szybko i sprawnie, a mając RAW obróbka odbywa się na 100% liniowo zarejstrowanych danych z matrycy, dzięki czemu mamy większe pole manewru (każda konwersja - nawet do 16 bitowego TIFF-a - powoduje jednak pewną utratę informacji).

Co do kolorowych suwaczków HSL to ich działanie jest szalenie proste i czytelnie zilustrowane - w zakładce Hue zmieniamy ton danego waloru barwnego - przykładowo ja tutaj przesunąłem żółcienie w zieleń, przesuwając żółty suwaczek w prawo. W zakładce Saturation regulujemy nasycenie danych walorów barwnych - i tak dla przykładu przesuwając niebieski suwaczek w lewo zneutralizowałem zaniebieszczenie na strumieniu spadającej wody. Ostatnia zakładka Lightness to jaskrawość danych walorów barwnych - w powyższym przykładzie obniżyłem jasność zieleni i żółcieni, które na zdjęciu uległy przepaleniu.
                              Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• 2marekm
                                Początki nałogu
                                • 2007
                                • 419

[QUOTE=czornyj;541424]W Adobe Camera RAW wbrew pozorom można obrabiać wszystko. Suwaczki to nic innego, jak korekta na krzywych i warstwach, tylko operuje się nimi szybko i sprawnie, a mając RAW obróbka odbywa się na 100% liniowo zarejstrowanych danych z matrycy, dzięki czemu mamy większe pole manewru (każda konwersja - nawet do 16 bitowego TIFF-a - powoduje jednak pewną utratę informacji).

Qrcze...nie rozumiem, jak "odpalić" JPGa w Camera RAW ?

Komentarz

Pracuję...