X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Henri
    • 2008
    • 14

Prostowanie "Fisheye"

Mam Sigme 8mm i szukam jakiegos darmowego programu, ktory potrafi wyprostowac fotki wykonane tym obiektywem.
    5D, 350D, LX5 | Σ8, Σ10-20, C28/1.8, C85/1.8, C70-200/4LIS | 580EXII, 285HV, 460II | 190XProB, 2xW803
  • Janusz Body
    Moderator
    • 2004
    • 5757

tyle, że nie jest darmowy ale niedrogi i możesz sobie sciągnąc triala zanim kupisz.
    Inna sprawa, że prostowanie fisheye to... będziesz miał śmieszny obrazek.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• airhead
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 2495

dlaczego śmieszny? wyjdzie normalny UWA (12 czy 14mm) tylko jakość może nie zachwycać...
      Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
      Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• Janusz Body
        Moderator
        • 2004
        • 5757

Zamieszczone przez airhead
        dlaczego śmieszny? wyjdzie normalny UWA (12 czy 14mm) tylko jakość może nie zachwycać...

Wiesz bo robiłeś, czy może wydaje Ci się, że wiesz?

Śmieszny bo wyjdzie jak niżej:

Jak to jest "normalne" to pozdrawlaju.

Janusz,

Komentarz

• michalab
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 1580

Janusz, a uważasz, że ten obrazek jest wyprostowany?

Przyznaję, że nie robiłem i nawet mi się nie wydaje, że wiem. Ale widziałem lepiej wyprostowane. Choć może też wyglądają śmiesznie, np. tu:

Images of Antarctica taken with an 8mm fisheye lens, some straightened up.
          Ostatnio edytowany przez michalab; 8064.
          Zapraszam

Komentarz

• Janusz Body
            Moderator
            • 2004
            • 5757

Zamieszczone przez michalab
            Janusz, a uważasz, że ten obrazek jest wyprostowany?

Przyznaję, że nie robiłem i nawet mi się nie wydaje, że wiem. Ale widziałem lepiej wyprostowane. Choć może też wyglądają śmiesznie, np. tu:

http://www.gdargaud.net/Photo/Fisheye.html
            Tak. To co zamieściłem jest własnie wyprostowanym fisheyem (Zenitar 16/2.8 ). To pełna klatka po (oczywiście) wstępnym przekształceniu do "prostokątnego" odwzorowania. Bardzo dobrze obrazuje ogrom zniekształceń. Taka pełna klatka --> pełna klatka. Co można potem z tym zrobić to inna para kaloszy ale naprawdę niewiele poza kadrowaniem fragmentów. Nie chodziło mi o "ładność" zdjęcia tylko pokazanie zniekształceń więc bylejaki pstryk pokoju. Zwalone wszystko z perspektywą włącznie co widać po walących się scianach. Dalsze prostowanie np. perspektywy to już bardzo mocne kadrowanie obrazu.

Oczywiście można wycinać fragmenty kadru, poprawiać, cudować, robić "ahrtysyczne" kadry ale fisheye daje obraz "kołowy" i tyle. Każde "prostowanie" to co nieco cudaczny efekt.

To co jest pod tym linkiem to w większości nieprostowany fisheye - wykadrowany albo pokazujący całe kółko kołowego obrazka

EDIT: Zdjęcie jest zrobione na FF więc na cropie będzie mniejszy fragment.
            Ostatnio edytowany przez Janusz Body; 194.

Janusz,

Komentarz

• michalab
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 1580

Mnie też nie chodziło o ładność zdjęcia tylko o to jak wyglądają linie pionowe na Twoim przykładzie (o ile to co biorę za pionowe powinno takie być - np framuga drzwi, ramy okna, ramy obrazu). A tutaj np. są pionowe:

czy tutaj:

Ale pewnie to inne przekształcenie niż z Twojego przykładu.
              Zapraszam

Komentarz

• Janusz Body
                Moderator
                • 2004
                • 5757

Mnie też nie chodziło o ładność zdjęcia tylko o to jak wyglądają linie pionowe na Twoim przykładzie (o ile to co biorę za pionowe powinno takie być - np framuga drzwi, ramy okna, ramy obrazu). ...
                Żeby było pionowe aparat musiał by być prawie idealnie poziomo. W moim był z niewielkim pokłonem żeby uwydatnić wady odwzorowania.

Janusz,

Komentarz

• michalab
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 1580

A no właśnie, więc cześć zniekształceń w Twoim przykładzie wynika też z tego, że obiektyw nie był równolegle do podłogi, więc to trochę mało miarodajny przykład.
                  Zapraszam

Komentarz

• Janusz Body
                    Moderator
                    • 2004
                    • 5757

A no właśnie, więc cześć zniekształceń w Twoim przykładzie wynika też z tego, że obiektyw nie był równolegle do podłogi, więc to trochę mało miarodajny przykład.

Zawracasz głowę. Te czarne hiperbole u góry i u dołu są wystarczająco miarodajne. Pozostałe zniekształcenia zresztą też. Przyjrzyj się zdjęciom rockwella na "prostokątnym" odwzorowaniu i zniekształceniom po bokach klatki. Naprawdę bardzo rzadko fotografuje się cokolwiek z aparatem idealnie równolegle do podłogi.

Ja dla mnie EOT. Nie zamierzam wałkować oczywistych spraw i udowadniać że czarne jest czarne.

Janusz,

Komentarz

• Szczur88
                      Początki nałogu
                      • 2008
                      • 384

A jaki sens kupować rybkę i potem prostować? Nie lepiej jakieś ultra szerokie coś?
                      www.t-jack.pl
                      Sprzęt: 5D mk II, 30D, 17-40/4L USM, 85/1,8 USM, 50/1,2L USM, 100/2,8L Macro, 135/2L USM, 2x580EX II, 6x430EX II, 2x430EX, Pocket Wizard Transcivers, lampy studyjne Bowens + akcesoria.

Komentarz

• michalab
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 1580

Zamieszczone przez Janusz Body
                        Przyjrzyj się zdjęciom rockwella na "prostokątnym" odwzorowaniu i zniekształceniom po bokach klatki.
                        Właśnie o to chodzi, że to "prostokątne" odwzorowanie nie jest dobre do prostowania rybiego oka jak wynika z tych przykładów. Da się inaczej - da. Czy lepiej do oceny tego kto chce prostować.
                        Naprawdę bardzo rzadko fotografuje się cokolwiek z aparatem idealnie równolegle do podłogi.
                        Ja często. Przynajmniej jak mi zależy, żeby nie było śmiesznie.

Ja dla mnie EOT.
                        EOT.
                        Zapraszam

Komentarz

• airhead
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 2495

ale o co cała heca? przecież jak wykadrujesz, to zostanie perspektywa UWA...
                          Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
                          Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• Alde
                            Początki nałogu
                            • 2008
                            • 360

Zamieszczone przez Henri
                            Mam Sigme 8mm i szukam jakiegos darmowego programu, ktory potrafi wyprostowac fotki wykonane tym obiektywem.
                            Są takie filtry do PS nazywa się to "Panorama Tools" a doładnie filtr "Remap" jak dla mnie bardzio ładnie prostuje fisha ale bez kadrowania się nie obejdzie

Ostatnio edytowany przez Alde; 19710.

Komentarz

Pracuję...