Mam Sigme 8mm i szukam jakiegos darmowego programu, ktory potrafi wyprostowac fotki wykonane tym obiektywem.
X
-
Prostowanie "Fisheye"
5D, 350D, LX5 | Σ8, Σ10-20, C28/1.8, C85/1.8, C70-200/4LIS | 580EXII, 285HV, 460II | 190XProB, 2xW803Tagi: Brak -
tyle, że nie jest darmowy ale niedrogi i możesz sobie sciągnąc triala zanim kupisz.
Inna sprawa, że prostowanie fisheye to... będziesz miał śmieszny obrazek.
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway. -
dlaczego śmieszny? wyjdzie normalny UWA (12 czy 14mm) tylko jakość może nie zachwycać...Komentarz
-
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.Komentarz
-
Ostatnio edytowany przez michalab; 8064.Komentarz
-
Tak. To co zamieściłem jest własnie wyprostowanym fisheyem (Zenitar 16/2.8 ). To pełna klatka po (oczywiście) wstępnym przekształceniu do "prostokątnego" odwzorowania. Bardzo dobrze obrazuje ogrom zniekształceń. Taka pełna klatka --> pełna klatka. Co można potem z tym zrobić to inna para kaloszy ale naprawdę niewiele poza kadrowaniem fragmentów. Nie chodziło mi o "ładność" zdjęcia tylko pokazanie zniekształceń więc bylejaki pstryk pokoju. Zwalone wszystko z perspektywą włącznie co widać po walących się scianach. Dalsze prostowanie np. perspektywy to już bardzo mocne kadrowanie obrazu.Janusz, a uważasz, że ten obrazek jest wyprostowany?
Przyznaję, że nie robiłem i nawet mi się nie wydaje, że wiem. Ale widziałem lepiej wyprostowane. Choć może też wyglądają śmiesznie, np. tu:
http://www.gdargaud.net/Photo/Fisheye.html
Oczywiście można wycinać fragmenty kadru, poprawiać, cudować, robić "ahrtysyczne" kadry ale fisheye daje obraz "kołowy" i tyle. Każde "prostowanie" to co nieco cudaczny efekt.
To co jest pod tym linkiem to w większości nieprostowany fisheye - wykadrowany albo pokazujący całe kółko kołowego obrazka
EDIT: Zdjęcie jest zrobione na FF więc na cropie będzie mniejszy fragment.Ostatnio edytowany przez Janusz Body; 194.
Janusz,
-
Mnie też nie chodziło o ładność zdjęcia tylko o to jak wyglądają linie pionowe na Twoim przykładzie (o ile to co biorę za pionowe powinno takie być - np framuga drzwi, ramy okna, ramy obrazu). A tutaj np. są pionowe:
czy tutaj:
Ale pewnie to inne przekształcenie niż z Twojego przykładu.Komentarz
-
Żeby było pionowe aparat musiał by być prawie idealnie poziomo. W moim był z niewielkim pokłonem żeby uwydatnić wady odwzorowania.
Janusz,
-
-
Zawracasz głowę. Te czarne hiperbole u góry i u dołu są wystarczająco miarodajne. Pozostałe zniekształcenia zresztą też. Przyjrzyj się zdjęciom rockwella na "prostokątnym" odwzorowaniu i zniekształceniom po bokach klatki. Naprawdę bardzo rzadko fotografuje się cokolwiek z aparatem idealnie równolegle do podłogi.
Ja dla mnie EOT. Nie zamierzam wałkować oczywistych spraw i udowadniać że czarne jest czarne.
Janusz,
-
A jaki sens kupować rybkę i potem prostować? Nie lepiej jakieś ultra szerokie coś?www.t-jack.pl
Sprzęt: 5D mk II, 30D, 17-40/4L USM, 85/1,8 USM, 50/1,2L USM, 100/2,8L Macro, 135/2L USM, 2x580EX II, 6x430EX II, 2x430EX, Pocket Wizard Transcivers, lampy studyjne Bowens + akcesoria.Komentarz
-
Właśnie o to chodzi, że to "prostokątne" odwzorowanie nie jest dobre do prostowania rybiego oka jak wynika z tych przykładów. Da się inaczej - da. Czy lepiej do oceny tego kto chce prostować.
Ja często. Przynajmniej jak mi zależy, żeby nie było śmiesznie.
EOT.Komentarz
-
ale o co cała heca? przecież jak wykadrujesz, to zostanie perspektywa UWA...Komentarz
-
Są takie filtry do PS nazywa się to "Panorama Tools" a doładnie filtr "Remap" jak dla mnie bardzio ładnie prostuje fisha ale bez kadrowania się nie obejdzie
Ostatnio edytowany przez Alde; 19710.
Komentarz

Komentarz