Na co komu obiektywy za tysiące złotych, nie lepiej kupić sobie nowe oprogramowanie - http://optyczne.pl/1412-nowo%C5%9B%C...Software_.html

X
-
Tagi: Brak
-
Ciekawa sprawa. Na co komu 85 L
.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
-
Tego typu bokeh da się uzyskać i bez nowego oprogramowania w ps. Żaden program nie zastąpi natomiast jasnego obiektywu w trudnych warunkach oświetleniowych. Moim zdaniem program BOKEH, to niezły programik do specyficznych zastosowań i tylko tyle. Dobra optyka zawsze będzie miła przewagę ze względu na swoją uniwersalność.Marki trzy.Komentarz
-
Eee wydaje Ci się
, zobacz nowy 5DII już kręci filmy, kolejna wersja będzie tylko z kitowym obiektywem a resztę wyklikasz sobie w peesie :]
Komentarz
-
Firmy fotograficzne do tego nie dopuszczą. Dużą kasę zarabiają na obiektywach. O ile puszki mają godziwe ceny, to ceny niektórych obiektywów "wołają o pomstę do nieba" :-DKomentarz
-
zycze powodzenia tym, ktorzy dziennie miela chocby 50 zdjec z sesji...
poza tym nieodmiennie podziwiam osoby, ktorych umiejetnosci "fotograficzne" zaczynaja sie po otwarciu zdjecia w szopce. za upartosc i nadmiar czasu na
przyslowiowe "rzezbienie w go...", ktorego mozna uniknac starannie robiac zdjecia i wybierajac wlasciwy sprzet
Komentarz
-
Ale pomysł z symulacją romycia tła z rzeczywistych obiektywów jest sam w sobie dość ciekawy. Dla amatorów bardzo fajna rzecz, ale rzeczywiście nie wyobrażam sobie obrabiania w ten sposób kilkudziesięciu zdjęć z sesji - nocy by nie starczyło na taką zabawę :-)5d2 + 6D + 24-70 2.8 + 70-200 2.8 IS II + 24 1.4 + 50 1.4
flickrKomentarz
-
Tyle ze firmy fotograficzne nie maja wplywu na tych co tworza nowe algorytmy i oprogramowanie.Firmy fotograficzne do tego nie dopuszczą. Dużą kasę zarabiają na obiektywach. O ile puszki mają godziwe ceny, to ceny niektórych obiektywów "wołają o pomstę do nieba" :-D
Dla mnie - jak nie widac roznicy, to po co przeplacac.Komentarz
-
Komentarz
-
Producent na stronie umiescil dema swoich innych produktow, a o tym programie jest napisane, ze ma zostac wydany w grudniu, moze wtedy pojawi sie i demo.Komentarz
-
Zawsze bawią mnie ludzie, którzy nie potrafią robić zdjęć i równocześnie wierzą że kluczem do sukcesu jest "obróbka". Najlepiej taka przy pomocy jakiegoś gotowego pluginu, który po kliknięciu uartyzmuje gniota że wyjdzie wspaniała fotografia.
Efekty działania programu do robienia bokehu są tylko namiastką tego co można uzyskać prawdziwym jasnym obiektywem. W pewnych, prostych sytuacjach da się osiągnąć ciekawy efekt, ale gdy perspektywa i ilość elementów sceny są duże i skomplikowane typu pojedyncze włosy, zarośla itp. to nawet ręczne stworzenie mapy głębi ostrości pomocnej dla programu staje się niemożliwe.
Widać po samplach z tego programu że ograniczają się one do najbardziej prymitywnego przypadku obiektu leżącego w całości w GO i dalekiego tła. Pisanie że to ma cokolwiek wspólnego z efektem uzyskiwanym przez 85L to śmiech na sali
Ostatnio edytowany przez MMM; 4761.Komentarz
-
Obróbka to jeden z etapów robienia zdjęcia. Występuje zawsze, choć czasem w bardzo szczątkowej formie. Nie ma co jej ani wychwalać ani deprecjonować. Warto jest mieć dobry warsztat na każdym etapie robienia zdjęcia.Komentarz
-
niestety ją widać - tło wygląda jak wydrukowane, jeżeli GO na pierwszym planie jest większa, niż dająca naturalnie taki bokeh
jak dla mnie to po prostu sposób na wyciągnięcie kasy od amatorów z kompaktami, bo tylko oni (też tylko na początku) nie zobaczą różnicyKomentarz
-
Z ta 'roznica' to napisalem nie w kontekscie tego konkretnego programu, bo filmiku jeszcze nie widzialem, a przede wszsytkim nie mialem okazji uzywac tego oprogramowania, tylko bardziej ogolnie odnosnie coraz to nowszego oprogramowania i pomyslow.
A powiedzmy sobie szczerze sa ludzie ktorzy z wspomnianym 85L beda miec gorsze efekty niz kompakt + oprogramowanie, sa tacy ktorzy beda mieli efekty porownywalne a sa tacy dla ktorych ten soft, tak jak napisales, to tylko wyciaganie pieniedzy i nawet na niego nie spojrza.Komentarz
-
Kierując się takim rozumowaniem można też powiedzieć że niektórzy 350D z kitem zrobią lepsze zdjęcia niż 5D+85L. To prawda, tylko co z tego wynika?Komentarz
Komentarz