X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • tdrul
    Bywalec
    • 2006
    • 132

Gradient na czcionce

Może mnie ktoś poinstruować jak dodać gradient do czcionki. Tylko chodzi mi o czcionkę wygiętą w łuk. Jak dodaje w Blending Options "Gradient Overlay" gradient wygląda jak dla czcionki pisanej prosto. A mi chodzi żeby każda literka była równo "zgradientowana"

Narazie wychodzi mi tak

A druga sprawa to pytanie jak zmienić promień koła po którym jest zagięty napis ? Narazie jedynym sposobem jest zmiana czcionki na mniejszą, ale mi chodzi zeby taki napis o tej wielkosci był wygięty na kole nie o promieniu 20cm tylko np 10. Czyli jak przesunąć punkty do wewnątrz zaznaczone strzałkami?
    30D, C10-22, T17-50, C70-200, cokiny i inne fastpacki
  • Michu (Pentax)
    Początki nałogu
    • 2006
    • 306

Jakbyś jeszcze napisał, o jaki soft Ci chodzi, dodał do tego to, czy font ma być dalej edytowalny...
    Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=

Komentarz

• tdrul
      Bywalec
      • 2006
      • 132

soft "linear" a warstwę bym chciał potem edytować
      30D, C10-22, T17-50, C70-200, cokiny i inne fastpacki

Komentarz

• artprof
        Bywalec
        • 2007
        • 126

nie znam tego programu, ale ja do tego typu manewrów uzywam InDesign'a, Corela lub Ilustratora. Ogólnie programów wektorowych.
        piszesz tekst, dobierasz czcionkę, nadajesz wypelnienie grandientowe - grupujesz. rysujesz np. elipsę, tekst zaznaczasz i klikasz "dopasuj tekst do ścieżki", strzałką klikasz na kontur elipsy i już, tekst jest na elipsie. układasz tekst na konturze wg. uznania, na dole, na górze itd, itp. usuwasz elipsę, tekst zostaje w kształcie jaki nadałeś z grandientem osadzonym. jeżeli tekst będziesz obracał lub coś podobnego to zmień na krzywe bo może się grandient "posypać".
        to tak na szybko, na przykładzie Corela, w innych softach jest podobnie.
        aha. gradnient zawsze przed wygięciem czcionki.

Komentarz

Pracuję...