Witam i mam pytanie na temat balansu bieli w Lighroomie,chciałbym aby fotki po korekcji były ciepłe ,bardziej pod czerwień a nie tandetny żółty.Jak to zrobić,tinta mnie nie zadowala.
X
-
Tagi: Brak
-
-
-
marekb ,czego nie rozumiesz,pobaw się balansem kolorów w CS i zobaczysz ,co to jest ciepły balans kolorów z przewagą kanału Red a nie yellow.W sumie już rozwiązałem swój problem,tylko szkoda że tak późno.W lighroomie są suwaczki Split toning i tam można dodać piękną barwę czerwieni
Komentarz
-
Komentarz
-
Jak dobrze pamietam w HSL również masz możliwość korekcji za pomocą suwaków z poszczególnymi kolorami. Możesz "docieplić" poszczególne barwy..
Komentarz
-
W Lightroom możesz ustawiać balans bieli stosując temperaturę wg Kelwina. i jeszcze suwaczkiem poniżej odcień. Ponadto w menu VB masz ustawienia balansu bieli z aparatu. Niestety pełną regulację możesz wykonać tylko na fotkach zapisanych jako raw. jpg nie dają takiej możliwości regulacji.Komentarz
-
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.Komentarz
-
Tak naprawdę to suwakami TEMP i TINT uzyskasz wszelkie zafarby, a to dlatego, że np. analogicznymi regułami rządzi się format koloru L*a*b. Check this out
60D | 50 1.8 II | kit 18-55 + Tamron 70-300 | moje fotyKomentarz
-
Temp i Tint nie mają nic wspólnego z L*a*b - w każdym razie niewiele. Według Thomasa Knolla (tego z Adobe) temperatura odzwierciedla krzywą rozgrzewania się i świecenia "ciała doskonale czarnego" a tint to korekta w górę lub w dół od tejże krzywej.
Janusz,
-
Przecież w Develop Module jest pipetka, którą po zablokowaniu można uzyskać "custom" balans bieli. Works like a charm!"Imagination is more important than knowledge." - szkoda, że brak mi tego pierwszego ...
... mój zestaw...Komentarz
-
Skrot klawiszowy "W".
Na dolnym toolbarze jest rowniez opcja "Auto Dismiss".
Jesli jest wlaczona - klikasz pipetka - balans jest ustawiany i LR wychodzi z trybu "White Balance Selector".
Jesli jest wylaczona - mozesz kontynuowac probkowanie bez ciaglej koniecznosci naciskania "W" lub klikania na pipetke.
PS: Podczas przesuwania pipetki nad zdjeciem - mozesz od razu obserwowac rezultaty w oknie podgladu z lewej strony (jesli masz wyswietlany).
Pozdrawiam!Komentarz
-
Aaa, i najważniejsze, strzelaj surowizną!"Imagination is more important than knowledge." - szkoda, że brak mi tego pierwszego ...
... mój zestaw...Komentarz
-
Aha. A tu obraz który powie więcej niż większość słów: http://upload.wikimedia.org/wikipedi...ckianLocus.png
Ładne, nie?Komentarz
-
Ano ładne. Nie widziałem tego wcześniej i trochę się dziwiłem o jakiej "krzywej" pisze Knoll.Aha. A tu obraz który powie więcej niż większość słów: http://upload.wikimedia.org/wikipedi...ckianLocus.png
Ładne, nie?
Teraz widać to "jak na obrazku". Dzięki za linka - przyda się 
Pozdrówka
Janusz,
Komentarz