X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Paul80
    Początki nałogu
    • 2008
    • 257

Balans bieli w Lightroomie

Witam i mam pytanie na temat balansu bieli w Lighroomie,chciałbym aby fotki po korekcji były ciepłe ,bardziej pod czerwień a nie tandetny żółty.Jak to zrobić,tinta mnie nie zadowala.
  • marekb
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 2273

ciepły " pod czerwień" ...??

Komentarz

• Toffic
      Bywalec
      • 2005
      • 235

Zamieszczone przez Paul80
      Witam i mam pytanie na temat balansu bieli w Lighroomie,chciałbym aby fotki po korekcji były ciepłe ,bardziej pod czerwień a nie tandetny żółty.Jak to zrobić,tinta mnie nie zadowala.
      Zainstalowałeś Adobe DNG Profiles ? Poprawiają kolorystykę pod tym względem
      Fotografia

-

Komentarz

• Paul80
        Początki nałogu
        • 2008
        • 257

marekb ,czego nie rozumiesz,pobaw się balansem kolorów w CS i zobaczysz ,co to jest ciepły balans kolorów z przewagą kanału Red a nie yellow.W sumie już rozwiązałem swój problem,tylko szkoda że tak późno.W lighroomie są suwaczki Split toning i tam można dodać piękną barwę czerwieni

Komentarz

• marekb
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 2273

pomyslałem o twarzach i ostatnio wręcz denerwuje mnie nadmiar czerwieni przy auto WB w ACr

Komentarz

• Memoriz
            Bywalec
            • 2008
            • 188

Jak dobrze pamietam w HSL również masz możliwość korekcji za pomocą suwaków z poszczególnymi kolorami. Możesz "docieplić" poszczególne barwy.
            .

Komentarz

• Maroos
              Bywalec
              • 2007
              • 101

W Lightroom możesz ustawiać balans bieli stosując temperaturę wg Kelwina. i jeszcze suwaczkiem poniżej odcień. Ponadto w menu VB masz ustawienia balansu bieli z aparatu. Niestety pełną regulację możesz wykonać tylko na fotkach zapisanych jako raw. jpg nie dają takiej możliwości regulacji.
              http://www.pomagamyjulkowi.zafriko.pl/kat/2__1__podatku

Komentarz

• Janusz Body
                Moderator
                • 2004
                • 5757

Janusz,
                Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• Sempoo
                  Początki nałogu
                  • 2007
                  • 273

Zamieszczone przez Paul80
                  Tak naprawdę to suwakami TEMP i TINT uzyskasz wszelkie zafarby, a to dlatego, że np. analogicznymi regułami rządzi się format koloru L*a*b. Check this out
                  60D | 50 1.8 II | kit 18-55 + Tamron 70-300 | moje foty

Komentarz

• Janusz Body
                    Moderator
                    • 2004
                    • 5757

Zamieszczone przez Sempoo
                    Tak naprawdę to suwakami TEMP i TINT uzyskasz wszelkie zafarby, a to dlatego, że np. analogicznymi regułami rządzi się format koloru L*a*b. Check this out

Temp i Tint nie mają nic wspólnego z L*a*b - w każdym razie niewiele. Według Thomasa Knolla (tego z Adobe) temperatura odzwierciedla krzywą rozgrzewania się i świecenia "ciała doskonale czarnego" a tint to korekta w górę lub w dół od tejże krzywej.

Janusz,

Komentarz

• sirlukas
                      Początki nałogu
                      • 2009
                      • 301

Przecież w Develop Module jest pipetka, którą po zablokowaniu można uzyskać "custom" balans bieli. Works like a charm!
                      "Imagination is more important than knowledge." - szkoda, że brak mi tego pierwszego ...
                      ... mój zestaw...

Komentarz

• Jerry_R
                        Uzależniony
                        • 2008
                        • 722

Skrot klawiszowy "W".

Na dolnym toolbarze jest rowniez opcja "Auto Dismiss".

Jesli jest wlaczona - klikasz pipetka - balans jest ustawiany i LR wychodzi z trybu "White Balance Selector".
                        Jesli jest wylaczona - mozesz kontynuowac probkowanie bez ciaglej koniecznosci naciskania "W" lub klikania na pipetke.

PS: Podczas przesuwania pipetki nad zdjeciem - mozesz od razu obserwowac rezultaty w oknie podgladu z lewej strony (jesli masz wyswietlany).

Pozdrawiam!

Komentarz

• sirlukas
                          Początki nałogu
                          • 2009
                          • 301

Aaa, i najważniejsze, strzelaj surowizną!
                          "Imagination is more important than knowledge." - szkoda, że brak mi tego pierwszego ...
                          ... mój zestaw...

Komentarz

• minek
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 1386

Zamieszczone przez Janusz Body
                            Temp i Tint nie mają nic wspólnego z L*a*b - w każdym razie niewiele. Według Thomasa Knolla (tego z Adobe) temperatura odzwierciedla krzywą rozgrzewania się i świecenia "ciała doskonale czarnego" a tint to korekta w górę lub w dół od tejże krzywej.
                            Aha. A tu obraz który powie więcej niż większość słów: http://upload.wikimedia.org/wikipedi...ckianLocus.png

Ładne, nie?

Komentarz

• Janusz Body
                              Moderator
                              • 2004
                              • 5757

Zamieszczone przez minek
                              Aha. A tu obraz który powie więcej niż większość słów: http://upload.wikimedia.org/wikipedi...ckianLocus.png

Ładne, nie?
                              Ano ładne. Nie widziałem tego wcześniej i trochę się dziwiłem o jakiej "krzywej" pisze Knoll. Teraz widać to "jak na obrazku". Dzięki za linka - przyda się

Pozdrówka

Janusz,

Komentarz

Pracuję...