X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • MARCIN_S
    Dopiero zaczyna
    • 2005
    • 37

Rozdzielczosc zdjec w fotoksiazce z www.blurb.com

Czy ktoś wysyłał zdjecia do fotoksiazki z blurb.com o wyższej rozdzielczosci niz sa zalecane? Tzn. maksymalna rozdzielczosc jaka oni zalecaja to 3955 X 3342 (a czesto duzo mniejsza, srednio 2450x1951), ja mam przeważnie 4368x2912. W FAQ piszą, że może to prowadzić do błędów w wydruku. Czy rzeczywiście dochodzi? Czy macie jakieś doświadczenia z tym związane?
  • Janusz Body
    Moderator
    • 2004
    • 5757

Zamieszczone przez MARCIN_S
    Czy ktoś wysyłał zdjecia do fotoksiazki z blurb.com o wyższej rozdzielczosci niz sa zalecane? Tzn. maksymalna rozdzielczosc jaka oni zalecaja to 3955 X 3342 (a czesto duzo mniejsza, srednio 2450x1951), ja mam przeważnie 4368x2912. W FAQ piszą, że może to prowadzić do błędów w wydruku. Czy rzeczywiście dochodzi? Czy macie jakieś doświadczenia z tym związane?
    Nie powinno sie wysyłać zdjęć w rozdzielczościach większych (lub mniejszych) niż zalecane. Powodów jest dwa:

1. Duża rozdzielczość oznacza duży plik, który trzeba wysłać przez net a potem składować na dysku w brulbie. Nikt nie lubi tracić przestrzeni dyskowej.

2. Przeskalowany przez automat obrazek może wyglądać dość mocno różnie od tego co chce autor. Automatyczne przeskalowanie to proces co nieco nieprzewidywalny. Ostrość "przed" i "po" może się dość wyraźnie różnić.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• MARCIN_S
      Dopiero zaczyna
      • 2005
      • 37

Dzięki za odpowiedz,a już chciałem wysyłać do druku.

Komentarz

• Termos
        Coś już napisał
        • 2005
        • 61

W moim przypadku wszystkie zdjęcia miałem w odpowiedniej rozdzielczości. Chcę jedna poruszyć jedną kwestię. Program przed wysłaniem i tak je dość mocno skompresował. Cały album ważył na dysku niecałe 1,5GB a program wysłał troszkę ponad 0,5GB. Mocno się martwiłem co z tego wyjdzie bo poszedłem po całości i mój pierwszy album miał maksymalna ilość stron czyli 440. Na szczęście wyszło (jak dla mnie) rewelacyjnie. Za 260zł z przesyłką i podatkami za 440stron...
        Pozdrawiam
        5D

Komentarz

• quail
          Początki nałogu
          • 2008
          • 400

Termos,

a płaciłeś jakieś cło czy VAT w Polsce, czy chodzi Ci o tamten podatek?

Komentarz

• Malin
            Początki nałogu
            • 2007
            • 276

Na stronie blurb.com masz kalkulator cen, wlicza on takze podatek. Więc płaci się za całość - z podatkiem.
            Regulamin pkt 8

Komentarz

• Termos
              Coś już napisał
              • 2005
              • 61

Zamieszczone przez quail
              Termos,

a płaciłeś jakieś cło czy VAT w Polsce, czy chodzi Ci o tamten podatek?
              O 'tamten'...
              5D

Komentarz

• justanimage
                Bywalec
                • 2008
                • 237

Zamieszczone przez MARCIN_S
                Lepiej sam sobie przeskaluj zdjecia do rozmiarow jakich oni chca, bo w moim albumie niektore zdjecia wygladaly dosc kiepsko po zmniejszeniu przez nich (zwlaszcza małe) chyba maja slabe algorytmy zmiejszania...

pozdr
                600D + Tokina 19-35 + T28-75 + C50 1.4 + C70-210

Komentarz

• chyrus
                  Początki nałogu
                  • 2005
                  • 436

a jaki jest termin oczekiwania na przesyłkę z blurba? i jak z płatnością?
                  digart

Komentarz

• MARCIN_S
                    Dopiero zaczyna
                    • 2005
                    • 37

Zamieszczone przez chyrus
                    a jaki jest termin oczekiwania na przesyłkę z blurba? i jak z płatnością?

"How long will my book take to arrive?

Europe, Asia Pacific
                    Once ordered, books are published on demand and should arrive in approximately 7 to 21 business days. Book production takes approximately 5 to 6 business days, then delivery takes 4 to 15 days via Economy, 3 to 11 days via Priority, and 2 to 4 business days via Express.

What forms of payment does Blurb accept?

We accept American Express, Discover, Visa, and Mastercard. We don't accept cash, checks, money orders, or PayPal."

Komentarz

• chyrus
                      Początki nałogu
                      • 2005
                      • 436

tak, znalazłem te informacje, ale "should" to should i czy faktycznie tak jest w praktyce? Czy komuś przypadkiem nie przyjechała przesyłka wygnieciona lub cokolwiek z nią było nie tak?
                      digart

Komentarz

• Malin
                        Początki nałogu
                        • 2007
                        • 276

Ja czekałem na paczkę 11 dni roboczych, z weekendami wyszło 2 tyg. O dziwo, paczka została nadana nie zza wody, ale z Szwajcarii Generalnia do Blurb - brak zastrzeżeń.
                        Regulamin pkt 8

Komentarz

Pracuję...