Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
Chciałbym skorzystać z ciut większej ilości pamięci pod PS CS4 niż pozwala 32-bitowe XP i jestem krok od zrobienia błędu i przejścia na 64-bitową Vistę.
1. Czy Vista Home Basic ma jakieś istotne braki w porównaniu do Home Premium ? Kojarze ograniczenie ilości pamięci do 8 GB.... Jakieś bzdurne desktopy nie są dla mnie brakiem...
2. Czy PS CS 3 (bo póki co się jeszcze nie zupgradowałem) będzie potrafił wykorzystać powiedzmy 4 GB pamięci ?
3. Czy przejście na Vistę 64 ma jakieś inne pułapki typu jakiś soft przestanie działać ?
90% pluginów do PS nie działa na systemach 64 bitowych. Upgradów na 64 bit też nie ma.
Ogólnie to soft działa bez problemu. PS CS4 instalują się obadwa 32 bitowy i 64 bit. Jak chcesz używać pluginów to trzeba startować 32 bitowego PSa.
Dzięki, z pluginów w zasadzie korzystam tylko z Nik Sharpener Pro i Dfine i obydwa oczywiście nie działają. Porażka...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Ej, zaraz, ale chyba jak odpalisz 32-bitową wersję PS to będą działać także na 64-bitowym systemie.
No tak, ale cała idea wywracania kompa do góry nogami i instalacji 64-bitowej Visty jest z powodu 64-bitowego CS4. Jak miałbym skakać pomiędzy jednym a drugim żeby część operacji wykonać w 32-bitowym to robi się to bez sensu...
Więcej powodów do instalacji 64-bitowego systemu póki co nie mam...
No tak, ale cała idea wywracania kompa do góry nogami i instalacji 64-bitowej Visty jest z powodu 64-bitowego CS4. Jak miałbym skakać pomiędzy jednym a drugim żeby część operacji wykonać w 32-bitowym to robi się to bez sensu...
Więcej powodów do instalacji 64-bitowego systemu póki co nie mam...
Tez mi się tak wydawało i miałem dokładnie takie samo podejście. Trochę zmieniłem zdanie Akcje działają czyli np. ostrzenie mogę sobie robić własną akcją, która w sumie robi to samo co InteliSharpen. No i jest jeden pozytyw. Przestałem używać plug-inów. Różnica pomiedzy systemem 32 bit a 64 bit jest ogroma. Z dużą ilością pamięci (8Gb i więcej) naprawdę warto. Nawet korzystając z 32 bitowego PSa system dalej będzie korzystał z całej pamięci a to oznacza szybkość, zwłaszcza jak obrazki mają dużo warstw i same są duże. Test (http://hazan.emiasto.com.pl/showthread.php?t=6997) na obydwu PSach 32 i 64 bit wykonuje się tak samo.
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
chyba 4.2 Gb (2 ** 32 = 4,294,967,296) czyli tyle może zaadresować. Ograniczenie do 3.8Gb to windows 32 chyba robił bo na pomysł stronicowania nie wpadli.
W sumie to nie wiem jak PS 32 bit się komunikuje z systemem ale jest mozliwe, że obrazki z warstwami mogą być przechowywane w RAM bo system se z tym poradzi.
Janusz,
Ja już zapomniałem o 32 bit PS, z pluginow to tylko NoiseNinja a ten jest już 64 bit, przy systemie 64 i PS 32 wyraźnie lepiej PS chodzi niż pod systemem 32 ...
System 32 adresuje ponad 4 Gb ale do dyspozycji jest trochę ponad 3 bo dochodzi pamięć karty graficznej i inne śmieci ...
i sam zdecyduj. Ogólnie to raczej nikt wersji Basic nie poleca. Premium albo ultimate jako minimum. Można rozważać XP 64bit tylko support będzie jeszcze tylko przez rok.
Janusz,
To może jednak się spróbuję...
Coś istotnego czego Home Basic nie będzie miała w porównaniu do Premium ?
Ja stosuję powiedzenie "lepiej mieć niż nie mieć" . Gdy różnica w cenie między Vista Home Basic a Vista Ultimate to cena jednego porządnego 77mm filtra (np B+W) to raczej nie ma co się zastanawiać . Mówię o licencjach OEM System Builder - przyjrzyj się tym licencjom i śmiało kupuj . A nawet zauważyłem wersje BOX w bardzo rozsądnej cenie.
Chyba że bardzo Ci się nie śpieszy to poczekaj do jesieni na Windows 7 .
Co do pluginów to na szczęście używam tylko, baaardzo sporadycznie, Neat Image. Ma wersję 64bit ale jeszcze nie miałem potrzeby jej dokupowania.
Co do prędkości to niedawno zmieniałem CS3 na CS4 i 4GB RAM na 8GB RAM (Vista Ultimate 64bit).
Różnica w prędkości bardzo odczuwalna i przy otwieraniu paczki zdjęć, i przy obróbce pojedynczego jak i przy stercie konwertowanych.
No i wieeeele dodatków w CS4 mi przypadło do gustu ale to już niezależnie od wersji 32 czy 64 bit.
Komentarz