X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • BapH

Lightroom - problem

Wlasnie wracam z dworu i usiadlem do komputera importuje znowu z kamery zdjecia w RAW-ach i zaczynam ogladac przez moment mam ladne kolory program odswieza i zachwile sa mdle,

Zdjecia robie w RAW + JPG czy to mozliwe ze poczatkowo widze JPG a po 1sekundzie surowy RAW.

W drugie co mnie irytuje to program kopiuje z kamery RAW i JPG czy mozna ogladac je oddzielnie czy jest jakas opcja w tym programie bym widzial oddzielnie JPG i oddzielnie RAW

Wojtek.
  • Janusz Body
    Moderator
    • 2004
    • 5757

Zamieszczone przez BapH
    Wlasnie wracam z dworu i usiadlem do komputera
    I było by super jakbys z tegoż komputera korzystał

Zamieszczone przez BapH
    ... czy to mozliwe ze poczatkowo widze JPG a po 1sekundzie surowy RAW.
    Uhm... mozliwe a nawet pewne. Tyle, że nie JPEG a podglądówki zaszyte w RAWach.

Zamieszczone przez BapH
    W drugie co mnie irytuje to program kopiuje z kamery RAW i JPG czy mozna ogladac je oddzielnie czy jest jakas opcja w tym programie bym widzial oddzielnie JPG i oddzielnie RAW

Jest taka opcja.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• BapH

Tertaz juz wiem o co idzie z LR. Szkoda ze przy importowaniu nie mozna zaznaczyc by RAWy szly do innego katalogu a JPG do innego.

Komentarz

• 2marekm
        Początki nałogu
        • 2007
        • 419

Jak wiadomo, po kliknięciu prawym przyciskiem myszy na fotce można przejść do edycji w Photoshopie. Czy można w odwrotną stronę po zakończeniu edycji w PS do Lightrooma ?
        Chodzi, aby nie zapisywać pliku poleceniem "zapisz jako".

Komentarz

• 2marekm
          Początki nałogu
          • 2007
          • 419

Zamieszczone przez 2marekm
          Jak wiadomo, po kliknięciu prawym przyciskiem myszy na fotce można przejść do edycji w Photoshopie. Czy można w odwrotną stronę po zakończeniu edycji w PS do Lightrooma ?
          Jeśli na forum nie uzyska się rozwiązania problemu, to oznacza, że jest to niemożliwe. A więc nie można w odwrotną stronę :-D

Komentarz

• Vitez
            zło konieczne
            • 2004
            • 19804

Zamieszczone przez 2marekm
            Czy można w odwrotną stronę po zakończeniu edycji w PS do Lightrooma ?
            Wydaje mi się że to tak jakbyś przyniósł gotowe odbitki z labu, wniósł je do ciemni i się zastanawiał co by tu z nimi zrobić. Nie da się. Nie ten kierunek obróbki. Lightroom to "cyfrowa ciemnia" . Inputem do niego są surowe pliki RAW, outputem albo gotowe zdjęcia, albo pliki do dalszej obróbki np w Photoshopie. Co chcesz zrobić w ciemni z inputem będącym już gotowymi zdjęciami po zakończonej obróbce w Photoshopie?

Komentarz

• 2marekm
              Początki nałogu
              • 2007
              • 419

Zamieszczone przez Vitez
              Wydaje mi się że to tak jakbyś przyniósł gotowe odbitki z labu, wniósł je do ciemni i się zastanawiał co by tu z nimi zrobić. Nie da się. Nie ten kierunek obróbki. Lightroom to "cyfrowa ciemnia" . Inputem do niego są surowe pliki RAW, outputem albo gotowe zdjęcia, albo pliki do dalszej obróbki np w Photoshopie. Co chcesz zrobić w ciemni z inputem będącym już gotowymi zdjęciami po zakończonej obróbce w Photoshopie?
              Chcę np. wyprostować "walące się budynki" w Photoshopie, a następnie wrócić do LR, aby mieć plik w bibliotece.
              Okazuje się, że można. Należy po prostu kliknąć "Zapisz".
              Co prawda zapisuje jako drugi plik, ale może coś trzeba zmienić aby nadpisał. Ewentualnie można usunąć ten pierwszy.

Komentarz

• talarczyk
                Początki nałogu
                • 2008
                • 399

Podłącze się po temat:
                Mam na laptopie z Lightroomem jakieś 40gb zdjęć.
                Czy można w jakiś sposób przenieść zdjęcia z jednego komputera na drugi nie tracąc przy tym danych biblioteki Lightrooma? Pliki mogę kopiować przez sieć lokalną więc nie ma problemu z ew. nagrywaniem na DVD, pytanie tylko jak wyeksportować gdzieś wszystkie RAWy wraz z Lightromową informacją o "Develop Settings"

Komentarz

• Jerry_R
                  Uzależniony
                  • 2008
                  • 722

Zamieszczone przez talarczyk
                  jak wyeksportować gdzieś wszystkie rawy wraz z lightromową informacją o "develop settings"
                  file \ export as catalog [library]
                  file \ import from catalog [library]

ALBO

Zapisywac we wszystkich plikach metadane. Wtedy wystarczy je skopiowac (bez eksportu), a nastepnie zaimportowac.
                  Ostatnio edytowany przez Jerry_R; 22139.
                  Pozdrawiam!

Komentarz

• bakulik
                    Uzależniony
                    • 2005
                    • 767

Podłącze się po temat:
                    Mam na laptopie z Lightroomem jakieś 40gb zdjęć.
                    Czy można w jakiś sposób przenieść zdjęcia z jednego komputera na drugi nie tracąc przy tym danych biblioteki Lightrooma?
                    Przenieś zdjęcia na nowy komputer, przenieś katalog (plik*.lrcat) na nowy komputer, otwórz katalog w Lightroomie na nowym komputerze, przy folderach na liście po lewej pokażą się znaki zapytania, klikasz na nie prawym klawiszem, wybierasz "Find missing folder" i wskazujesz nową lokalizację. I już. Dodatkowo ustaw sobie, żeby LR zapisywał ustawienia wołania w plikach XMP (jest to w opcjach katalogu). Przydaje się czasem.
                    Pozdrawiam
                    Łukasz Bakuła
                    „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

Komentarz

• talarczyk
                      Początki nałogu
                      • 2008
                      • 399

Zamieszczone przez bakulik
                      Przenieś zdjęcia na nowy komputer, przenieś katalog (plik*.lrcat) na nowy komputer, otwórz katalog w Lightroomie na nowym komputerze, przy folderach na liście po lewej pokażą się znaki zapytania, klikasz na nie prawym klawiszem, wybierasz "Find missing folder" i wskazujesz nową lokalizację. I już.
                      Dzięki, zadziałało

Dodatkowo ustaw sobie, żeby LR zapisywał ustawienia wołania w plikach XMP (jest to w opcjach katalogu). Przydaje się czasem.
                      Czym są "pliki XMP"?

Komentarz

• dr11
                        Pełne uzależnienie
                        • 2007
                        • 1143

XMP to plik w formacie XML, zawierający informacje o zmianach, jakie wprowadziłeś podczas obróbki. LR nie tyka RAWów, tylko pamięta położenie suwaków dla każdego. Zapisuje to właśnie w XMP i bez tego pliku, po przeniesieniu RAWów, nie będziesz widział zmian jakie wcześniej wprowadziłeś.
                        Podczas używania plików DNG, XMP nie są już tworzone, parametry obróbki zapisują się bezpośrednio w DNG.
                        .

Komentarz

• kjoanna
                          Początki nałogu
                          • 2006
                          • 494

klikasz na nie prawym klawiszem, wybierasz "Find missing folder" i wskazujesz nową lokalizację.
                          A w jaki sposob mozna odszukac kilka zdjec na raz?
                          Jakos nie bawi mnie klikanie kazdego zdjecia z osobna :-?

CB

Komentarz

• talarczyk
                            Początki nałogu
                            • 2008
                            • 399

Zamieszczone przez kjoanna
                            A w jaki sposob mozna odszukac kilka zdjec na raz?
                            Jakos nie bawi mnie klikanie kazdego zdjecia z osobna :-?
                            Gdy przenosiłem zdjęcia na nowy Pc nie klikałem na pojedyncze zdjęcia tylko na całe foldery:

Metoda całkiem przyjemna, nie trzeba eksportować nic z Ligtrooma (w sumie niepotrzebnie wtedy duplikujemy sobie Rawy na dysku) tylko kopiuj&wklej, kopiuj&wklej, kilka kliknięć i mamy zdjęcia na drugim komputerze

Komentarz

• kjoanna
                              Początki nałogu
                              • 2006
                              • 494

Gdy przenosiłem zdjęcia na nowy Pc nie klikałem na pojedyncze zdjęcia tylko na całe foldery:

Metoda całkiem przyjemna, nie trzeba eksportować nic z Ligtrooma (w sumie niepotrzebnie wtedy duplikujemy sobie Rawy na dysku) tylko kopiuj&wklej, kopiuj&wklej, kilka kliknięć i mamy zdjęcia na drugim komputerze
                              Dzieki, dziala
                              Pozdrawiam.

CB

Komentarz

Pracuję...