X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • chmuras
    Dopiero zaczyna
    • 2008
    • 16

Drukowanie zdjęć czarno-białych

Jakie stosujecie ustawienia przy drukowaniu zdjęć czarno-białych?
    Szukałem na forum , ale nestety nic nie znalazłem.
    Chodzi mi konkretnie o zarządzanie wydrukiem przez PS-a z wyłączonym sterownikiem drukarki.
    O ile ze zdjęciami w kolorze nie mam większych problemów (oprofilowany monitor i zestaw Canon Pixma iP4500 + papier PermaJet Oyster) to uzyskanie prawdziwego BW za bardzo mi nie wychodzi - z reguły pojawia się jakiś paskudny zafarb.
  • piatek77
    Dopiero zaczyna
    • 2007
    • 17

Witaj w klubie, ja też tak mam.

Komentarz

• TIX
      Coś już napisał
      • 2009
      • 55

no jak oprofilowany monitor a drukarka nie to na nic taka zabawa

ja mam i jedno i drugie kalibrowane a i tak czasem wydruk pachnie żółtym lub magentą. Na szczęście łatwo to krzywymi na ziemie sprowadzić (juz na samym ripie). Masakra jedynie wychodzi przy druku "black only" - wyglada jak ksero
      /sig w budowie/
      40D, Pancolar 50mm 1.8, C50 1.8 MkII, C35-105, Granit 80-200 mm , Jupiter 85/2.0 , 135mm, walizka różności

Komentarz

• michalab
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 1580

Ja kiedyś się bawiłem trochę, drukowałem tylko czarnymi i szarymi tuszami na jakimś tanim epsonie i nie było ani zafarbu (brak kolorowych tuszy), ani nie wyglądały jak ksero (były też tusze szare). Generalnie polecam, choć to nie był mój sprzęt i nie ja kalibrowałem więc szczegółów ustawienia sprzętu nie znam (pewnie można znaleźć w sieci). Ale jak sprzęt był już ustawiony to drukowało się bez problemów hurtowo.
        Zapraszam

Komentarz

• oxydum
          Bywalec
          • 2009
          • 230

Też mam Pixme 4500, niestety wydruki bw wychodzą jak chcą. Nie ma patentu na dobre wydruki czarno białe z tej drukarki. Do tego czasem wydruki "śmierdzą" magentą co szczegolnie widać po poziome tuszu
          EOS 5, 500N, 400D, 50D

Komentarz

• michalab
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 1580

Zapytałem właściciela tego sprzętu i drukarka to była Epson D88 (już nie produkowana), a tusze czarnobiałe MIS z tej strony:

Papier nie pamięta jaki, kalibrował na oko
            Zapraszam

Komentarz

• piatek77
              Dopiero zaczyna
              • 2007
              • 17

A mi się już udało. Mój znajomy, fachowiec w swojej branży, podsunął mi kilka kartek papieru. Zrobiłem wydruk B/W na każdej z nich i co się okazało:
              Na jednej jest zafarb cieplejszy na jednej jest zimniejszy a trafiłem za trzecim razem na niemal idealną czerń i biel. Nie wierzyłem w to co zobaczyłem. Ale fakt jest udowodniony.

Komentarz

• tantal
                Początki nałogu
                • 2008
                • 404

Zamieszczone przez piatek77
                A mi się już udało. Mój znajomy, fachowiec w swojej branży, podsunął mi kilka kartek papieru. Zrobiłem wydruk B/W na każdej z nich i co się okazało:
                Na jednej jest zafarb cieplejszy na jednej jest zimniejszy a trafiłem za trzecim razem na niemal idealną czerń i biel. Nie wierzyłem w to co zobaczyłem. Ale fakt jest udowodniony.
                Szkoda że dla pozostałych forumowiczów to niewiele wnosi, może kilka słów więcej, skoro powiedziałeś A... ?

Komentarz

• piatek77
                  Dopiero zaczyna
                  • 2007
                  • 17

Sprawa jest prosta, zmieńcie papier. Mi się udało drukować B/W na papierze epsona,ale dokładnie nie znam modelu papieru - na pewno jest to mikroporowy połysk.

Komentarz

• PK70
                    • 2011
                    • 13

Witam,
                    odświeżam temat po prawie 3 latach, ale odwrócę nieco kwestie - jaką obecnie polecicie drukarkę do zdjęć (przede wszystkim, ale nie tylko) czarno-białych , do formatu A3?
                    Mam przeczucie, że pixma Pro-1 byłaby najlepsza, ale mam już trochę dosyć czekania, a rozważałem wcześniej Epson R3000.
                    Co począć - czekać? kupić R3000? Może są inne opcje?
                    C: 5D mkII, C 24-70/2.8, C 70-200/4, C 85/1,2; C 35/1,4
                    N: D70s, D7000, N 12-24/f4, N 35/1.8, N 85/1.8,

Komentarz

Pracuję...