X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • bartekkd
    • 2008
    • 9

Nie no bez jaj.
    Napisałem, że jestem zielony w temacie ale nie pisałem, że jestem przygłupem.
    Oczywiście, że próbowałem. Bez żadnych "dodatków" pojawia mi się komunikat:
    Could not open (tutaj nazwa danego pliku) because Photoshop cannot recognize the file extension
    A kiedy Ściagnąłem jakiś w miarę nowy camera raw to pojawiał mi się komunikat że nie moze otworzyć bo nie jest kompatybilny z tym fotochłopem
    Naczytałem sie juz tyle w googlech że jestem jeszcze głupszy niż byłem wczesniej, dlatego zwróciłem sie do was o jakąś poradę bo nie wiem czy ta wersja PS w ogóle może obsłuzyc canonowskie rawy

Komentarz

• Krzychu
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 3611

Zamieszczone przez bartekkd
      Nie no bez jaj.
      Napisałem, że jestem zielony w temacie ale nie pisałem, że jestem przygłupem.
      Oczywiście, że próbowałem. Bez żadnych "dodatków" pojawia mi się komunikat:
      Could not open (tutaj nazwa danego pliku) because Photoshop cannot recognize the file extension
      A kiedy Ściagnąłem jakiś w miarę nowy camera raw to pojawiał mi się komunikat że nie moze otworzyć bo nie jest kompatybilny z tym fotochłopem
      Naczytałem sie juz tyle w googlech że jestem jeszcze głupszy niż byłem wczesniej, dlatego zwróciłem sie do was o jakąś poradę bo nie wiem czy ta wersja PS w ogóle może obsłuzyc canonowskie rawy
      O ile się nie mylę to dopiero CS jest w stanie obsłużyć DNG do którego można przekonwertować dowolnego w zasadzie RAWa... Więc odpowiedź brzmi - nie.
      Pozdrowienia,
      KZ
      KZ Aviation Photography

Komentarz

• bartekkd
        • 2008
        • 9

Zamieszczone przez Krzychu
        O ile się nie mylę to dopiero CS jest w stanie obsłużyć DNG do którego można przekonwertować dowolnego w zasadzie RAWa... Więc odpowiedź brzmi - nie.
        Hmmm..., szkoda.
        Dzięki za odpowiedź

Komentarz

• bandit
          Bywalec
          • 2009
          • 231

witam

przeczytałem temat, posprawdzałem wszystkie linki ale nadal nic konkretnego mi z tego nie wyszło i nie wiem czy jest możliwość zeby photoshop, wersja 8,0 czytał RAW-y z canona 40D ??

jeśli tak to jak mam tego dokonać bo ręce już mi opadają :/

z góry dziękuję za odpowiedź

pozdrawiam

Komentarz

• Krzychu
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 3611

Zamieszczone przez bandit
            witam

przeczytałem temat, posprawdzałem wszystkie linki ale nadal nic konkretnego mi z tego nie wyszło i nie wiem czy jest możliwość zeby photoshop, wersja 8,0 czytał RAW-y z canona 40D ??
            To jakos strasznie kiepsko czytales... Wprost nie ma, jedynie przez DNG converter.
            Pozdrowienia,
            KZ
            KZ Aviation Photography

Komentarz

• bandit
              Bywalec
              • 2009
              • 231

"3. Jeśli masz starszego Photoshopa niż CS3 lub CS4 to konwertujesz do DNG:
              http://www.adobe.com/support/downloa...jsp?ftpID=4034 i otwierasz w starszym Photoshopie - pod warunkiem że ten starszy Photoshop obsługuje Adobe Camera Raw , czyli jest to PS CS albo CS2.
              Tu masz ACR do PS CS: http://www.adobe.com/support/downloa...jsp?ftpID=2863 .
              A tu do CS2: http://www.adobe.com/support/downloa...jsp?ftpID=3584 .
              Tylko pamiętaj że najpierw trzeba RAWy z nowszej puszki skonwertować do DNG a dopiero potem otwierać DNG w starszym Photoshopie (CS i CS2).
              __________________"

o tym mowa??

czytałem ale jakoś nie wiele mi to mówi co mam dalej zrobić

Komentarz

• Krzychu
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 3611

"3. Jeśli masz starszego Photoshopa niż CS3 lub CS4 to konwertujesz do DNG:
                http://www.adobe.com/support/downloa...jsp?ftpID=4034 i otwierasz w starszym Photoshopie - pod warunkiem że ten starszy Photoshop obsługuje Adobe Camera Raw , czyli jest to PS CS albo CS2.
                Tu masz ACR do PS CS: http://www.adobe.com/support/downloa...jsp?ftpID=2863 .
                A tu do CS2: http://www.adobe.com/support/downloa...jsp?ftpID=3584 .
                Tylko pamiętaj że najpierw trzeba RAWy z nowszej puszki skonwertować do DNG a dopiero potem otwierać DNG w starszym Photoshopie (CS i CS2).
                __________________"

o tym mowa??

czytałem ale jakoś nie wiele mi to mówi co mam dalej zrobić
                O tym... Jak Ci to niewiele mowi to nie wiem co wiecej napisac...
                DNG converterem konwertujesz .cr2 do .dng i otwierasz w swojej wersji PS... Co w tej operacji jest niezrozumiale ?
                Pozdrowienia,
                KZ
                KZ Aviation Photography

Komentarz

• bandit
                  Bywalec
                  • 2009
                  • 231

czyli że tego nie instaluje w psi-e jako dodatkowego pluginu od raw-uc, popropstu dodatkowy program do konwertowania raw-a to formatu w ktorym moj ps moze go otworzyc bez zadnych uploudow??

nawiasem mowiac te linki ktore skopiowalem nie dzialaja mi wiec i tak chyba nic nie zdzialam:/

a wszystko przez oryginalny program canona ktorego nie moge zainstalowac, w ogole nie wykrywa eos utility, nawet w wersji samodzielnego instalowania nie ma go do wyboru, nie wiem w czym problem , instaluje go na xp proffesional 2002 rok,moze w tymn problem??

bo na innym kompie na viscie smiga

Komentarz

• Krzychu
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 3611

czyli że tego nie instaluje w psi-e jako dodatkowego pluginu od raw-uc, popropstu dodatkowy program do konwertowania raw-a to formatu w ktorym moj ps moze go otworzyc bez zadnych uploudow??
                    Bingo !

nawiasem mowiac te linki ktore skopiowalem nie dzialaja mi wiec i tak chyba nic nie zdzialam:/
                    Faktycznie... Google tez nie dziala, strone Adobe'a padla i lezy od dawna, prawdopodobnie koniec swiata sie zbliza duzymi krokami...

a wszystko przez oryginalny program canona ktorego nie moge zainstalowac, w ogole nie wykrywa eos utility, nawet w wersji samodzielnego instalowania nie ma go do wyboru, nie wiem w czym problem , instaluje go na xp proffesional 2002 rok,moze w tymn problem??

bo na innym kompie na viscie smiga
                    Watpie. Poza tym EOS Utility jest calkowicie zbedne do otwierania RAW'ow - zainteresuj sie DPP....
                    Pozdrowienia,
                    KZ
                    KZ Aviation Photography

Komentarz

• Vitez
                      zło konieczne
                      • 2004
                      • 19804

Musisz kliknąć na nie w oryginalnym moim poście a nie w późniejszych cytatach/kopiach.

Komentarz

• bandit
                        Bywalec
                        • 2009
                        • 231

program juz mam, tylko nadal nie mam jak sciagnac RAW-ów z aparatu, raczej zakup czytnika kart to teraz jedyna możliwość

A druga sprawa skoro będę musiał każde zdjęcie konwertować żeby otworzyć w ps-ie to chyba się lepiej postaram o jakąś nowszą wersję w której to konieczne nie będzie.

Ps:czy jest jakaś możliwość ściagnąć z DPP RAW skoro eos utility się nie instaluje?

Komentarz

• Krzychu
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 3611

Kup czytnik - to bedzie znacznie prostsze niz jakies kombinacje z EOS Utility...
                          Pozdrowienia,
                          KZ
                          KZ Aviation Photography

Komentarz

• Vitez
                            zło konieczne
                            • 2004
                            • 19804

A druga sprawa skoro będę musiał każde zdjęcie konwertować żeby otworzyć w ps-ie to chyba się lepiej postaram o jakąś nowszą wersję w której to konieczne nie będzie.
                            Kup sobie najnowszą wersję Photoshop Elements - powinna na początek zupełnie Ci wystarczyć a ma bardzo wygodny konwerter RAWów. Ewentualnie nad Adobe Lightroom możesz pomyśleć.

Komentarz

• bandit
                              Bywalec
                              • 2009
                              • 231

dzieki za odpiwiedzi, na razie sie mecze z tym co mam bo czekam na czytnik, na innym kompiena ktorym dziala eost utylity przemienilem zdjecia z RAW na TIFF, zgralem na plytke i odpalilem u siebie, odpalaja w Photoshopie tylko teraz mam problem jak je zamienic na jpg??

przy probie zapisu wyskakuje mi nastepujacy komunikat

opcji jpg do wyboru ja tutaj nie widze :/ co mam teraz zrobic??

Komentarz

• HenrykG
                                Początki nałogu
                                • 2007
                                • 276

opcji jpg do wyboru ja tutaj nie widze :/ co mam teraz zrobic??
                                Zmienić 16 bitów na 8...
                                Zwolennik ekumenizmu sprzętowego

Komentarz

Pracuję...