X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • piotrus33
    Dopiero zaczyna
    • 2008
    • 36

odbicie w wodzie

witam

jest wiele tutków jak zrobić odbice budynku lub mostu lub innej rzeczy w wodzie ALE (jak zawsze jest jakieś ale które mnie ostatnio strasznie nurtuje) odonosi sie to najczęściej do wmiare prostej lini brzegowej, ja jednak pytam jak zrobić taką rzecz z obiektem który jest nie równy jak naprzykład (oto moje zdjęcie przy którym poległem)

jakiaś podpowiedź? tutek lub jakieś inne źródło które by dało mi jakis punkt zaczepienia?

dziękuje za rozsądne podpowiedzi
    Ostatnio edytowany przez piotrus33; 21041.
  • MatusP
    Początki nałogu
    • 2008
    • 442

Konkretnego sposobu nie ma - można co najwyżej kombinować. Ale moim zdaniem - nie tędy droga. Jeśli chcesz mieć odbicie - filtr polaryzacyjny i długa ekspozycja, jeśli chcesz mieć wyraźne obicie.
    BLOG

Komentarz

• JackC
      Bywalec
      • 2005
      • 138

Zamieszczone przez MatusP
      Jeśli chcesz mieć odbicie - filtr polaryzacyjny i długa ekspozycja, jeśli chcesz mieć wyraźne obicie...
      MatusP: na podanym przez Piotrusa33 zdjęciu widać wyraźną fakturę fal na wodzie - czyli długi czas naświetlania odpada ( przynajmniej w tym przypadku ).

Taką fotkę zrobiłbym korzystając z filtra połówkowego szarego i mierząc ekspozycję na odbicia światła w wodzie. Ponadto w celu przyciemnienia wody - można spróbować założyć drugi słabszy filtr połówkowy "odwrotnie" ( czyli przejściem do góry ).

Poza tym warto zaobserwować w jakich godzinach most jest odpowiednio oświetlony i powstaje jego odbicie w wodzie
      Ostatnio edytowany przez JackC; 1846.

Komentarz

• piotrus33
        Dopiero zaczyna
        • 2008
        • 36

na to to ja sam wpadłem chodzi mi raczej o możliwośc zmiany kiedy nie mam juz czasu pojechać drugi raz w to samo miejsce a akurat nie zabrałem filtra szarego - po prostu kieruje mną chęc poszeżenia wiedzy i umiejętności

Zamieszczone przez MatusP
        Konkretnego sposobu nie ma - można co najwyżej kombinować. Ale moim zdaniem - nie tędy droga. Jeśli chcesz mieć odbicie - filtr polaryzacyjny i długa ekspozycja, jeśli chcesz mieć wyraźne obicie.

a co mi da filtr polaryzacyjny???? (zresztą nie lubię tego filtra - preferuję szare połówki) - a długa ekspozycja??? przyjacielu niestety diabeł tkwi w szczegółach - jak chcesz wyosko podciągnac f i jak bardzo przedłużyć czas ???? bo ceną takiej zabawy czesto jest biały kolor nieba i brak jakich kolwiek szczegółów

no chyba że masz jakis pomysł - tylko nie mów mi o hdr i dri to juz znam

zresztą JackC mam zdjęcie o takim jak mówisz http://piotrus33.deviantart.com/art/Bridge-4-125422513 - tu była obsrewacja miejsca i padania światła

pozdro
        Ostatnio edytowany przez piotrus33; 21041. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• Szczur88
          Początki nałogu
          • 2008
          • 384

Bez polara, bez szarej połówki spokojnie można uzyskać ładne odbicia w wodzie, po prostu trzeba poczekać na odpowiednią pogodę, odpowiedni dzień, i, co chyba najważniejsze, na odpowiednią porę dnia (ja najbardziej lubię twilighty).
          www.t-jack.pl
          Sprzęt: 5D mk II, 30D, 17-40/4L USM, 85/1,8 USM, 50/1,2L USM, 100/2,8L Macro, 135/2L USM, 2x580EX II, 6x430EX II, 2x430EX, Pocket Wizard Transcivers, lampy studyjne Bowens + akcesoria.

Komentarz

• piotrus33
            Dopiero zaczyna
            • 2008
            • 36

Zamieszczone przez Szczur88
            Bez polara, bez szarej połówki spokojnie można uzyskać ładne odbicia w wodzie, po prostu trzeba poczekać na odpowiednią pogodę, odpowiedni dzień, i, co chyba najważniejsze, na odpowiednią porę dnia (ja najbardziej lubię twilighty).
            Szczur88 - schodzimy z tematu

Komentarz

• Szczur88
              Początki nałogu
              • 2008
              • 384

Ech...

Software'owo chcesz odbicie? Bardzo proszę: robisz 2 ekspozycje, jedna na odbicie, druga na niebo, łączysz maskowaniem w PS-ie, i masz. Albo jak chcesz bardzo software'owo, to tak: robisz zdjęcie, kopiujesz górę, odwracasz lustrzanym odbiciem, wymazujesz/wymaskowujesz wszystko, co nie jest na wodzie, zmieniasz blending mode na lightness, ewentualnie leciutki (bardzo, bardzo leciutki) lens blur/gaussian blur, ale ja bym ten ostatni krok odpuścił.
              www.t-jack.pl
              Sprzęt: 5D mk II, 30D, 17-40/4L USM, 85/1,8 USM, 50/1,2L USM, 100/2,8L Macro, 135/2L USM, 2x580EX II, 6x430EX II, 2x430EX, Pocket Wizard Transcivers, lampy studyjne Bowens + akcesoria.

Komentarz

• piotrus33
                Dopiero zaczyna
                • 2008
                • 36

Zamieszczone przez Szczur88
                Ech...

Software'owo chcesz odbicie? Bardzo proszę: robisz 2 ekspozycje, jedna na odbicie, druga na niebo, łączysz maskowaniem w PS-ie, i masz. Albo jak chcesz bardzo software'owo, to tak: robisz zdjęcie, kopiujesz górę, odwracasz lustrzanym odbiciem, wymazujesz/wymaskowujesz wszystko, co nie jest na wodzie, zmieniasz blending mode na lightness, ewentualnie leciutki (bardzo, bardzo leciutki) lens blur/gaussian blur, ale ja bym ten ostatni krok odpuścił.
                pierwszy pomysł to jakby DRI ja mówie z jednego zdjęcia
                heh a próbowałeś już takie zdjęcie tak obrobić? bo tak juz walczyłem i nie wyjdzie ci za żadne chiny - znaczy sie nie zejdzie ci się linia brzegowa jak tu z odbiciem mostu

Komentarz

• Szczur88
                  Początki nałogu
                  • 2008
                  • 384

Czemu ma się nie zejść? To można spokojnie korygować...
                  www.t-jack.pl

Komentarz

• piotrus33
                    Dopiero zaczyna
                    • 2008
                    • 36

nie zejdzie ci się zwróć uwagę na podstawy mostu

pozdrawiam

Komentarz

• tomekde
                      Bywalec
                      • 2006
                      • 159

a co ci się ma schodzić czy nie schodzić? no chyba że chcesz uzyskać efekt jednym ruchem to faktycznie może być problem. Da się spokojnie zrobić takie odbicie, po prostu kopiując, nakładając i maskując wybrane fragmenty zdjęcia w wodzie, dodatkowo zmieniając przenikanie np. gradientem, cienie można zwyczajnie domalować albo skorzystać ze skopiowanej warstwy mnożonej z tłem, tam gdzie są podstawy mostu, kopiujesz podstawy itd... to na prawdę nie jest wielka filozofia w PSie, jednak żadna konkretna modyfikacja a już na pewno montaż nie odbywa się gotowymi filtrami i jednym ruchem, trzeba trochę podłubać
                      pozdrawiam
                      Tomek

Komentarz

Pracuję...