Witam, przykro ze pierwszy post to od razu problem ale przejdę do rzeczy bo sprawa jest pilna, mianowicie jak w temacie po podłączeniu aparatu do komputera nic się nie dzieje, Windows nie rozpoznaje urządzenia, eos utility nie widzi aparatu. Aparat to EOS 500D do tej pory działało o wszystko wyśmienicie, teraz niezależnie do jakiego komputera podłęcze, i jakim kablem, z jakiej karty pamięci, nie działa. Zdjęcia robi normalnie, i czytnikiem z karty mogę je przegrać. Problem nastąpił pierwszy raz kiedy podłączyłem aparat kablem do komputera gdzie użytkownik nie ma uprawnień do instalowania sprzętu. Ale w tedy nie pomyślałbym ze mogę cos w ten sposób uszkodzić. Pozdrawiam.
X
-
Tagi: Brak
-
Zaloguj się do Windowsa z konta Administratora lub osoby z jego uprawnieniami. Podłącz aparat. Przejdź do Menadżera Urządzeń i zobacz czy aparat nie wisi gdzieś jako nieznane urządzenie, lub jakieś takie nijakie
Jeśli nie widać go na liście spróbuj Widok-Pokaż ukryte urządzenia. Jeśli dalej go nie ma, spróbuj http://support.microsoft.com/kb/315539 Jak już namierzysz zombiee, odinstaluj z prawego przycisku myszy. A lepiej jeszcze, jakbyś wcześniej sprawdził, czy pliki sterownika nie walają się gdzieś w folderach systemowych Windowsa. Możesz zobaczyć co jest na CD do aparatu, poszukać na dysku analogicznych plików i spróbować skasować je ręcznie. Po takim czyszczeniu restart, instalacja sterowników i podpięcie aparatu. Jeśli chcesz tylko zgrywać zdjęcia, to masz czytnik, zaprzyjaźnijcie się
Kłopot odpada
Ostatnio edytowany przez dr11; 12478.. -
U mnie jest ciekawiej. Widzi Deesa, ale nie mogę wejść w ,,opcje'' , a w nich ,,camera setting'' - ot po prostu są nieaktywne. to samo w 1d2 - działa wyśmienicie.Komentarz
-
Mam podobny problem jak kolega HIMI, system widzi mojego 50D, jednak w EOS Utility v.2.6.1.0 [Control Camera -> Starts to download images - Lets you select and download images - Camera settings/Remote shooting] są nieaktywne. Zauważyłem problem z łącznością w EOS Utility, dopiero po aktualizacji firmware do wersji 1.0.6 (teraz mam 1.0.7), nie wiem czy to ma jakikolwiek związek. Czy ktoś już rozwiązał ten problem?Canon EOS 50DKomentarz
-
Przed chwilą sprawdziłem na drugim dysku i nowym, "czystym" XP - program EOS Utility i wszystkie jego funkcje działają bez problemu.Mam podobny problem jak kolega HIMI, system widzi mojego 50D, jednak w Cv.2.6.1.0 [Control Camera -> Starts to download images - Lets you select and download images - Camera settings/Remote shooting] są nieaktywne. Zauważyłem problem z łącznością w EOS Utility, dopiero po aktualizacji firmware do wersji 1.0.6 (teraz mam 1.0.7), nie wiem czy to ma jakikolwiek związek. Czy ktoś już rozwiązał ten problem?Canon EOS 50DKomentarz
-
-
Miałem podobny problem .
Przyczyną był Serwis Pack 1 w Windzie XP
Zainstalowałem SP3 i problem już nie maKomentarz
-
witam
tez mam podobny problem ale tylko z 1ds mkII. w przypadku starej i nowej 5d wszystko dziala ok. Gdzies sie spotkalem ze stwierdzeniem ze 1ds dziala zdalnie tylko za pomoca polaczenie fire wire. prawda to? czy komus 1ds dziala na usb?
pozdroKomentarz
-
mkII nie działa pod usb - usb jest tylko do "wydruku zdjęć"canon/yashica/nikon/minolta - i co z tego jak zdjęć nie umiem robić?
Komentarz
-
a czy wystarczy proteza portu w postaci przejsciowki usb-firewire? czy trzeba miec prawdziwy port? z reszta zaraz jade do media markt i sprawdze czy ruszy.
bylem.. ale nie kupilem. bo nie bylo. cos mi sie tez zdaje ze po przejsciowce nie koniecznie musi dzialac...Ostatnio edytowany przez Maggot; 15375.Komentarz
-
chętnie sprawdzę...
canon/yashica/nikon/minolta - i co z tego jak zdjęć nie umiem robić?
Komentarz
-
Komentarz
-
Szukałem odpowiedzi na dręczące mnie pytania i trafiłem na ten kotlet
(a konkretnie u mnie nie chce działać canon utility z 5D MkII i Win 7 HP, z XP nie mam problemu). Może ktoś mi pomoże?
Sorry nie dotyczałem że chodzi o "1Ds Mark II" mysłałem, że chodzi o "piątkę"
mea culpa, mea maxima culpa
pozdrawiam____________________________________________
6D Sam 14/2,8 C24-105L, 70-200/2,8L, 100-400L, 85/1,8, S150/2,8, 580/420 EX (i wężyki, telekonwertery i inne dziadostwo ...)Komentarz
-
rozwiązanie problemu
Skoro już odkopałem ten archiwalny wątek to dopiszę że udało mi się właśnie rozwiązać problem
(a raczej potwierdzam to co wyczytałem w innym wątku na forum).
Po różnych eksperymentach z odłączaniem i załączaniem urządzeń podłączonych do laptopa (karta sieciowa, mysz, bluetooth) wyszło na to że powodem problemów była... nokia E66 łącząca się przy pomocy bluetooth. Sam BT w komputerze może być włączony byle był wyłączony w telefonie.
Po wyłączeniu BT w telefonie EOS utility widzi aparat i są dostępne wszystkie jego funkcje.
Dodam, że problem dotyczył Windows 7 HP. Na drugim laptopie (z którym również synchronizuje się ten sam telefon przez BT) tego problemu nie ma ale jest to komp wyposażony Win XP PRO.____________________________________________
6D Sam 14/2,8 C24-105L, 70-200/2,8L, 100-400L, 85/1,8, S150/2,8, 580/420 EX (i wężyki, telekonwertery i inne dziadostwo ...)Komentarz
Komentarz