X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • alkazz
    Dopiero zaczyna
    • 2008
    • 14

Import zdjęć do lightrooma tak, by wyglądały jak na podglądzie aparatu

Witam,

Myślę że problem krótki i treściwy, i dosyć powszechny. Chciałbym importować RAWy w taki sposób, żeby lightroom nie zerował ustawień balansu bieli/drobnej korekcji softwarowej z aparatu. Zmienianie suwaków do poziomu aparatu dla zdjęć dopiero zaimportowanych to drobna bzdura.

Help.

A.
  • talarczyk
    Początki nałogu
    • 2008
    • 399

Zamieszczone przez alkazz
    Witam,

Myślę że problem krótki i treściwy, i dosyć powszechny. Chciałbym importować RAWy w taki sposób, żeby lightroom nie zerował ustawień balansu bieli/drobnej korekcji softwarowej z aparatu. Zmienianie suwaków do poziomu aparatu dla zdjęć dopiero zaimportowanych to drobna bzdura.

Help.

A.
    "Apply auto-tone adjustments" ?

jeśli o wb chodzi - u mnie defaultowo ustawia się na "as shot" ale czy idzie gdzieś to przestawić - niestety nie wiem...
    W module "Develop" w sekcji "Camera Calibration" można jeszcze zmienić profil z Adobe' na DPP ("Camera Standard" etc.) - to też ma wpływ na interpretacje barw przez lr.

Komentarz

• alkazz
      Dopiero zaczyna
      • 2008
      • 14

Uh, dzięki. Częściowo działa - kolory zostawia w spokoju, ale... nadaje automatyczną korektę ekspozycji, tak by histogram był wyrównany...
      Nienawidzę gdy software ingeruje w zdjęcia.

Jakaś idea, jak auto korektę ekspozycji zablokować?

Komentarz

• Adso
        Początki nałogu
        • 2007
        • 310

no to masz jakiegoś dziwnego lightrooma, mnie nadaje automatyczna korektę ekspozycji dopiero jak sobie nacisnę na "Auto" ...jedyne co ma inną wartość niż 0 to Blacks, ma +5. Co do WB to "As Shot" oznacza, że w zależności od tego jaki WB miałeś ustawiony w aparacie taki będziesz miał na ekranie. Pytanie jeszcze jaki profil kolorów masz ustawiony w aparacie a jaki w lightroomie, sprawdź sobie też profil kolorów monitora... Software bez Twojej "pomocy" sam nie ingeruje w zdjęcia. A tak w ogóle porównywanie tego co widzi się na wyświetlaczu aparatu i tego co widać na monitorze to dopiero bzdura.
        galeria: http://adso.digart.pl/digarty/

Komentarz

• alkazz
          Dopiero zaczyna
          • 2008
          • 14

Zamieszczone przez Adso
          A tak w ogóle porównywanie tego co widzi się na wyświetlaczu aparatu i tego co widać na monitorze to dopiero bzdura.
          Nie do końca bzdura - jeśli na podglądzie mam ciepłe barwy, a lightroom generuje zimne -- to coś jest wybitnie nietak.
          Co do ingerencji - to juz nawet nie kwestia "importu" - zdjęcia na miniaturkach są ok, po kliknięciu w zdjęcie zmienia ono tonację. Dziwna sprawa .

Komentarz

• sebcio80
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 2655

jesli chcesz miec zdjecia takie jak jak LCD aparatu to rob po prostu w JPG, na cholere Ci RAW?
            Moje wątki na forum: sport | fashion
            | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• Vitez
              zło konieczne
              • 2004
              • 19804

Gdzieś tam się sejwuje 'Camera RAW defaults'. Gdzie w Lightroomie to nie wiem ale w PS CS4 to wiem. Otwórz RAWa, ustaw balans na 'As Shot , ustaw korektę ekspozycji na 0, ustaw Contrast i Brightness na 50 (resztę suwaków też na środkowe/neutralne/zerowe pozycje) - potem znajdź opcję "Save new Camera RAW defaults" czy jakoś tak. W CS4 to jest : "Pod histogramem z prawej strony jest strzałka w bok. Klikamy na nią i wybieramy opcje Save New Camera Raw Defaults."

Komentarz

• airhead
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 2495

kontrast to chyba na 25
                jeszcze obcięcie czerni na 0
                Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
                Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• Sempoo
                  Początki nałogu
                  • 2007
                  • 273

Gdy podczas importu fot do LR w 'develop settings' użyjemy 'none', to wtedy LR zapoda nastawy z aparatu.

Natomiast wyświetlacze w cyfrówkach nijak się mają do wyglądu tego samego obrazu na monitorze komputerowym - przykładowo G9 na swoim LCD zaniebieszcza, przejaśnia i zwiększa mocno kontrast, no ale w pełnym słońcu właśnie takie 'wzmocnienie' jest porządane. Poza tym istnieje coś takiego jak histogram.

Nadto należy wspomnieć, iż warto używać presetu 'Zero'ed' w LR - wtedy elegancko widać surówkę i wiadomo, jak się zabrać za wywoływanie, bo funkcja 'auto' sucks po prostu. Potem presecik dla danej sesji i jedziemy z koksem.
                  60D | 50 1.8 II | kit 18-55 + Tamron 70-300 | moje foty

Komentarz

• Hubert01
                    Bywalec
                    • 2006
                    • 182

Ja też mam problemy z LR.
                    Samoczynnie dodaje mi wietę do zdjęć, chociaż w zakładce nic się nie zmienia. Caasem zmieni mi nawet kolorystykę zdjęcia, expo itp. :/

Ehhh... szukam opcji, żeby to wyłączyć ale bezskutecznie.

Wiem, że ten podgląd, który mam na początku (gdy wyświetlany jest napis Loading) to tylko miniaturowy jpeg. A LR musi przetworzyć jakos RAWA by móc go wyświetlić. Ale czemu nie przetoworzy go tak jak aparat prztworzył mini-jpega?
                    Ostatnio edytowany przez Hubert01; 6359.
                    5d mkII | 35L | C50mm 1.4 | C85mm 1.8 | 135L | Skyport | 2x580exII

Komentarz

• Merde
                      Grzeczny i układny podpis
                      • 2008
                      • 7756

Zamieszczone przez Hubert01
                      Ale czemu nie przetoworzy go tak jak aparat prztworzył mini-jpega?
                      A skąd LR ma znać algorytmy tego przetwarzania?
                      I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• jasnezetak
                        Bywalec
                        • 2007
                        • 134

Panowie sprawa jest jeszcze prostsza, na aparacie widzisz tak naprawd3e podgląd jpga, ktory jest zaszyty w rawie, z ta czasem tak duże skoki np.balansu bieli.. Sciągnij sobie nowego LR'a , dwa zobacz jakie masz proflie aparatu w nim czym focisz, a co jest ustawione pod nim..

Komentarz

• Konrado84
                          Bywalec
                          • 2008
                          • 154

Zamieszczone przez Hubert01
                          Ja też mam problemy z LR.
                          Samoczynnie dodaje mi wietę do zdjęć, chociaż w zakładce nic się nie zmienia. Caasem zmieni mi nawet kolorystykę zdjęcia, expo itp. :/
                          Z tą winietą to jest tak: masz 5D II, prawda?
                          Pewnie włączona korekcja winietowania w puszcze a LR przetwarza obraz domyślnie bez tej korekcji.
                          Winietę dodają Ci najprawdopodobniej szkła
                          www.konradwojcik.pl

Komentarz

• Hubert01
                            Bywalec
                            • 2006
                            • 182

Sprawdzilem LR z tymi samymi zdjęciami na komputerze kumpla. I takie coś nie występuje:/ Zdjęcia wyglądają w trakcie ładowania tak samo jak PO.
                            5d mkII | 35L | C50mm 1.4 | C85mm 1.8 | 135L | Skyport | 2x580exII

Komentarz

• Cyberek
                              Dopiero zaczyna
                              • 2008
                              • 30

Ok, widzę, że warto parę spraw wyjasnić .
                              Raw jest formatem czystym, bez żadnej korekcji, natomiast aparat zapisując go dodaje do niego coś jak by podgląd. Ten podgląd widzicie na ekranie aparatu, oraz przez krótką chwilę podczas wyświetlania w lightroomie (długość tej chwili zależy od mocy sprzętu). Po tej właśnie chwili na zdjęcie w lightroomie narzucane są defaultowe ustawienia, bądź takie które przypadkowo wcześniej wybraliście. Defaultowo Blacks +5, Brightness +50, Contrast +25. WB pozostawia As Shot.
                              Można to zmienić klikając w menu Develop -> Set Default Setting (opcja ustawienia na te aktualnie wybrane na suwakach, bądź przywrócenia oryginalnych).

Tyle jeśli chodzi o dziwne presety. Pozostaje temat różnicy między tym co na aparacie a w ligtroomie, przy wyłączonej korekcji. Pomóc może ściągnięcie z Adobe Labs czegoś, co nosi nazwę Camera Profiles for Lightroom. Po instalacji uzyskujemy do nich dostęp w module Develop, na samym dole - Camera Calibration - z listy możemy wybrać różne presety, które w efekcie pozwolą nam uzyskać tonację zbliżoną do tego co na aparacie.

Komentarz

Pracuję...