X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • 3Head
    • 2010
    • 6

Osobiscie uwazam, ze CS5 powinien byc patchem do CS4, a nie osobna wersja.. Jest tam kilka malych i milych zmian, ale absolutnie nie wartych upgrade'u. Dobre zmiany to:

1. Poprawiona wydajnosc wielu operacji
    2. Ulepszony system malowania, realistyczne pedzle, mieszanie farb, duzo lepsza wspolpraca z tabletami - bardzo wazne dla tych, ktorzy zajmuja sie zaawansowanym retuszem.
    3. Idiotyczny Content Aware Healing Brush, ktory mozna sobie.. ale jest swietny do usuwania pojedynczych wlosow ktore ida przez twarz.
    4. Jeszcze kilka drobiazgow.

Reszta - bez znaczacych zmian.. CameraRaw nie oceniam, bo nie uzywam. Wydawania pieniedzy na upgrade nie polecam.

Komentarz

• czornyj
      Zasłużeni
      • 2006
      • 2626

Adobe nie miało czasu wprowadzić zbyt wielu rewolucyjnych patentów do PS-a, bo przez pieprzone Apple byli cholernie zajęci tytanicznym zadaniem przepisywania kodu aplikacji z Cocoa na 64-o bitowy API Carbon.

Jest już dostępny ACR 6.1 RC z możliwością stosowania profili korekcyjnych:
      Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• Krzychu
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 3611

To ja mam takie pytanie - czy kupiony w Polsce CS5 upgrade (wersja angielska) upgraduje wersję angielską CS4 kupioną w US ?
        Pozdrowienia,
        KZ
        KZ Aviation Photography

Komentarz

• czornyj
          Zasłużeni
          • 2006
          • 2626

Zamieszczone przez Krzychu
          To ja mam takie pytanie - czy kupiony w Polsce CS5 upgrade (wersja angielska) upgraduje wersję angielską CS4 kupioną w US ?
          Przedzwoń do Wimalu, są szanse, że niekoniecznie.
          Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• iREM
            Uzależniony
            • 2005
            • 951

Zamieszczone przez 3Head
            Osobiscie uwazam, ze CS5 powinien byc patchem do CS4, a nie osobna wersja.. Jest tam kilka malych i milych zmian, ale absolutnie nie wartych upgrade'u.
            Chyba zapomniałeś o profilach korekcyjnych, które działają tylko z CS5.
            Wszystko można zrobić lepiej.
            www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Komentarz

• czornyj
              Zasłużeni
              • 2006
              • 2626

Zamieszczone przez iREM
              Chyba zapomniałeś o profilach korekcyjnych, które działają tylko z CS5.
              "Zapomniał" o wielu istotnych rzeczach, każdemu wedle potrzeb
              Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• Krzychu
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 3611

Zamieszczone przez czornyj
                Przedzwoń do Wimalu, są szanse, że niekoniecznie.
                Tak coś właśnie podejrzewam, wróciłem z US w zeszłym tygodniu a tam niestety wszelkie B&H i Amazony jeszcze go nie dostały (koniec maja) a z Adobe'a polską kartą kupić nie mogłem...
                Najwyżej zamówię do znajomej i poda mi numerek z pudełka Thnx - przekręcę do Wimalu.
                Pozdrowienia,
                KZ
                KZ Aviation Photography

Komentarz

• JaBlam
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 1304

Mysle , ze tak! A nawet w 99% jestem pewny. Ja mam CS4 Upgrade ale moim podstawowym produktem jest PS CS przywieziony ze Stanów. Nie bylo najmniejszego problemu z Upgrade.
                  !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                  Upgrade CS4 kupilem w Cortlandzie w Katowicach. PS CS dawno temu w Texasie.
                  Ostatnio edytowany przez JaBlam; 4940. Powód: Automerged Doublepost

----------------------------------------
                  Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Komentarz

• Kolaj
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 3293

Ściągnąłem triala i wydaje mi się, że ACR znacznie lepiej radzi sobie z odszumianiem.

Natomiast bardzo liczyłem na pojawienie się innej funkcji i się chyba przeliczyłem. Chodzi mi o selektywne ustawianie balansu bieli. Tak, żeby w różnych fragmentach zdjęcia móc ustawić inny WB. To chyba jedyne, czego brakuje mi w ACR.

Komentarz

• czornyj
                      Zasłużeni
                      • 2006
                      • 2626

Lokalnie możesz użyć brusha z filtrem kolorowym, o barwie komplemetarnej do dominanty której chcesz się pozbyć.

ACR ma mocno grzebnięte przy algorytmach demozaikizacji - świetnie odszumia, daje wreszcie bardzo ładne, organiczne ziarno i pierońsko ostry rysunek.
                      Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• Mikol
                        Bywalec
                        • 2009
                        • 105

Zamieszczone przez Kolaj
                        Natomiast bardzo liczyłem na pojawienie się innej funkcji i się chyba przeliczyłem.

a skoro mówimy o zawodach liczyłem, że zostaną dodane maski do każdego inteligentnego filtra teraz to jest trochę upierdliwe.

Komentarz

• Krzychu
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 3611

W wersji x64 Save for Web zapisuje mi w Adobe RGB mimo zaznaczonego "Convert to sRGB" - ktoś też tak ma ?
                          W wersji x64 Save for Web zapisuje mi w Adobe RGB mimo zaznaczonego "Convert to sRGB" - ktoś też tak ma ?
                          A nie - okazuje się że Save for Web wyprodukował mi jpgi bez jakiegokolwiek profilu (mimo zaznaczonego Convert to sRGB)...
                          Ostatnio edytowany przez Krzychu; 475. Powód: Automerged Doublepost
                          Pozdrowienia,
                          KZ
                          KZ Aviation Photography

Komentarz

• Vitez
                            zło konieczne
                            • 2004
                            • 19804

A nie - okazuje się że Save for Web wyprodukował mi jpgi bez jakiegokolwiek profilu (mimo zaznaczonego Convert to sRGB)...
                            Tak. I dlatego w akcji zmniejszająco-zapisującej mam przed zapisaniem krok 'convert to profile' osobno.

Komentarz

• Krzychu
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 3611

Zamieszczone przez Vitez
                              Tak. I dlatego w akcji zmniejszająco-zapisującej mam przed zapisaniem krok 'convert to profile' osobno.
                              Ale teraz pytanie czy one zostają skonwertowane czy zostają w tej przestrzeni w której były ? Generalnie porażka, chwilę trwało zanim się zorientowałem że coś nie gra...
                              Pozdrowienia,
                              KZ
                              KZ Aviation Photography

Komentarz

• Vitez
                                zło konieczne
                                • 2004
                                • 19804

Ale teraz pytanie czy one zostają skonwertowane czy zostają w tej przestrzeni w której były ?
                                Gdyby to nie działało to bym o tym nie pisał .
                                Dawno temu (jeszcze w PS CS3) zauważyłem że zaznaczony 'convert to sRGB' w Save for Web nie działa, więc przed krokiem 'Save for Web' w swojej akcji zmniejszająco-zapisującej dodałem krok osobnego konwertowania (menu Edit->Convert to profile->sRGB). Działa.
                                A zauważyć było nietrudno bo w czasach gdy używałem CS3 Irfanview nie miał obsługi color management i zapisanie zmniejszonego zdjęcia w innym niż sRGB profilu a następnie przeglądanie ich Irfanview od razu dawało kolory inne niż w PS tuż przed zmniejszeniem i zapisaniem.

Komentarz

Pracuję...