X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Zidus
    Coś już napisał
    • 2009
    • 52

Skalowanie i 'odchudzanie' pliku

Witam!
    Mam problem ze skalowaniem i zmianą rozmiaru zdjęć. Chodzi mi mianowicie o możliwość zaznaczenia i przeskalowania dużej ilości fot, a nie pojedynczo. Czy takie coś jest dołączone do oprogramowania aparatu? Wiem ze jest takie coś w PS3 ale mam problemy żeby go zainstalować na Viscie Home Premium (problem w bitach?) ;/
    Proszę o pomoc!
  • Tezet-gdynia
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 1283

Tak, dpp posiada taka opcje. Zaznaczasz wieksza ilosc zdjec. U gory po prawej klikasz batch - i tam jest opcja resize.
    www.tomasz-lis.pl

Komentarz

• Tomasz Golinski
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 8623

Można też pobawić się irfanviewem http://www.irfanview.com/
      30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
      Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• Janusz Body
        Moderator
        • 2004
        • 5757

FastStone Photo Resizer - darmowy

Janusz,
        Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• Pebal
          Początki nałogu
          • 2009
          • 322

SNS-Resizer

Komentarz

• Zidus
            Coś już napisał
            • 2009
            • 52

Wielkie dzięki! Sprawdzę te programy i na pewno z któregoś skorzystam! Pozdrawiam!

Komentarz

• Mallory
              • 2010
              • 3

To ja się podłączę do tematu. Bardzo często czytam o "skalowaniu zdjęcia np. z 15 MPix do 10 MPix" co daje nam spadek szumu.
              Czy takie skalowanie w celu zmniejszenia ilości widocznego szumu polega tylko i wyłącznie na zmianie rozmiaru zdjęcia? W sensie polecenie: rozmiar obrazu w PS? Czy jak to wygląda?
              Byłbym wdzięczny za wskazówki nt. kolejności działań takiego skalowania.

Komentarz

• Arek.F

No weźcie, koledzy lub koleżanki odpowiedzcie w/w

Komentarz

• MariuszJ
                  Pełne uzależnienie
                  • 2009
                  • 1697

Zamieszczone przez Mallory
                  To ja się podłączę do tematu. Bardzo często czytam o "skalowaniu zdjęcia np. z 15 MPix do 10 MPix" co daje nam spadek szumu.
                  Czy takie skalowanie w celu zmniejszenia ilości widocznego szumu polega tylko i wyłącznie na zmianie rozmiaru zdjęcia? W sensie polecenie: rozmiar obrazu w PS? Czy jak to wygląda?
                  Nie czuję się specjalnie kompetentny i domniemywam, w razie czego postawcie mnie do kąta

Szum na matrycach cyfrowych ma charakter wyizolowanych punktów, prześwietlonych w jednym lub więcej kanałów. Przy przeskalowaniu punkt na mniejszym pixelowo obrazku jest wyliczany i uśredniany z odpowiednimi wagami z wielu punktów sąsiednich. Stąd udział prześwietlonego punktu w docelowej prezentacji jest łagodzony, a odbiór obrazka per-pixel - lepszy.
                  !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                  Dość ekstremalny, choć trywialny przykład - ISO 12800, obiekt oświetlony jedynie... telewizorem Odszumianie na 0, ostrość na 0.

Wytnijmy z tego crop 1:1

A teraz wytnijmy crop dwa razy większy (powierzchniowo 4 razy) i przeskalujmy go do rozmiaru poprzedniego

Najśmieszniejsze jest to, że w przypadku gdy docelowy format jest dużo "rzadszy" niż matryca, odszumianie przy wywoływaniu nie wpływa na efekt końcowy w znaczącym stopniu. Poniżej NR C=9, L=20.
                  Ostatnio edytowany przez MariuszJ; 30630. Powód: Automerged Doublepost
                  Entuzjastyczny Neofita

Komentarz

• Mallory
                    • 2010
                    • 3

Wielkie dzięki - zaraz spróbuję to u siebie. Bo rozumiem, że to tylko czysta zmiana rozmiaru zdjęcia tak?

Komentarz

• MariuszJ
                      Pełne uzależnienie
                      • 2009
                      • 1697

Nic nie ruszane, ustawienia maksymalnie neutralne (prócz ostatniego, gdzie włączyłem redukcję szumu - jak widać, nie widać jej po przeskalowaniu). Użyłem DPP, algorytmy przeskalowywania w innych programach mogą oczywiście dać nieco inne efekty, ale ogólna zasada pozostaje w mocy.
                      Entuzjastyczny Neofita

Komentarz

• Pebal
                        Początki nałogu
                        • 2009
                        • 322

Zamieszczone przez Mallory
                        Trzeba sobie zdać sprawę z tego, że szum to detal. Pozbycie się szumu, wiąże się z pozbyciem detalu.
                        Istnieją algorytmy skalowania, które starają się zachować jak najwięcej detalu oryginału. Takie algorytmy w mniejszym stopniu redukują szum podczas skalowania.

Komentarz

• Mallory
                          • 2010
                          • 3

Dziękuję za odpowiedzi!

Komentarz

Pracuję...