X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kubaman
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 4709

Czy obrabiacie swoje zdjęcia softem?

Pokusiło mnie, żeby zapuscić ankietę, jak wielu z nas spędza swój czas obrabiając fotki softem.

Czy to zwykłe kadrowanie, czy to odszumianie, wyostrzanie i inne podobne. Ja robię 99% zdjęć w RAW'ie więc tyleż samo zdjęć muszę choćby skonwertować na JPEG'i, a zawsze znajdzie się jeszcze coś do poprawki.

Jest to pewien kłopot, ale cenię sobie tę formę pracy ze zdjęciami, bo daje większą kontrolę nad efektem końcowym.
    102
    Tak, wszystkie.
    0%
    43
    Tak, większość, ale dlatego, że są to RAWy
    0%
    26
    Tak, ale tylko niektóre, jeśli widzę wyraźną potrzebę.
    0%
    29
    Nie, nie stosuję postprcessingu.
    0%
    4

Ankieta zakończona.

www.jakubszyma.pl

www.szyma.com
  • Kubaman
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 4709

kurczę, jak zwykle trafiła mi się literówka jak zmienić w ankiecie ten cholerny postprocessing ?
    www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• Tomasz Golinski
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 8623

Zamieszczone przez Kubaman
      kurczę, jak zwykle trafiła mi się literówka jak zmienić w ankiecie ten cholerny postprocessing ?
      Ja nie widze takiej możliwości...
      30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
      Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• Pszczola
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 1760

Z labu odbieram wylacznie skany negatywow. Czasem trzeba cosik wykropowac, skonwertowac (biore skany w tiffach), odszumic. Ale tylko czasem.
        EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Komentarz

• CYNIG
          Uzależniony
          • 2005
          • 694

po selekcji 100% zdjec ktore przeszly przez sito jest obrabiane: wyostrzanie, czasami odszumianie, regulacja poziomow, czasami kadrowanie, czasami przerabianie w BW, konwersja i zapisanie w 16bit tifa
          https://500px.com/tkasiak/galleries

Komentarz

• Janusz Body
            Moderator
            • 2004
            • 5757

Praktycznie 100% - odrzucam całkowicie tylko te nieudane. W tej tradycyjnej ciemni też wszystkie zdjecia były w jakis sposób poprawiane. Nawet tej BW zawsze było jakies kadrowanie, dobór papieru żeby zmiękczyć zdjecie albo wyciagnac kontrasty, poprawianie zdjecia doborem czasu naswietlania papieru - możliwości były ograniczone w stosunku do tego co daje cyfra ale i tak było/jest tego sporo. Nawet Unsharp Mask pochodzi prosciutko od starenkiej metody z czarno-białej ciemni - nawet nazwa pozostała. W tej kolorowej lab też stosuje obróbke - WB, odszumianie itd. wiec niby czemu miałoby być "wstyd" albo "utrata honoru" (tak interpretuja to poniektórzy), że zdjęcie jest poddane jakiemus postprocessingowi. I tak stara zasada się nie zmienia - z kiepskiego zdjecia nie da sie zrobic dobrego a dobre zawsze można zepsuć ;-)

Janusz

Janusz,
            Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• Kubaman
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 4709

czemu tak mało forumowiczów głosuje ?
              350 odwiedzin jak do tej pory a tylko nieco ponad 30 głosów
              do dzieła bracia Canonierzy, jestem żywo zainteresowany waszymi praktykami :-)
              www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• Janusz Body
                Moderator
                • 2004
                • 5757

czemu tak mało forumowiczów głosuje ?...

Niektórym wstyd się przyznać ;-) a inni uważają, że trzeba się napocić, narobić, naganiać i inne napi...ć i zrobić dobre zdjęcie bez softu bo 'bez' jest ładniejsze i lepsze niż 'z' ;-)

Janusz

Janusz,
                Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• radekbo
                  Dopiero zaczyna
                  • 2004
                  • 42

Oczywiście że obrabiam. Fotki w RAW i f formacie Adobe RGB z 300-tki wychodzą baaardzo blade- więc siłąrzeczy kontrasty, wyostrzanie oczywiście, kolorki, maskowanie, cuda na kiju - wszystko to, czego dopuszcza ciemnia - no może czasem się wychylę poz nią, ale bardzo nieznacznie

Komentarz

• jadeit
                    Początki nałogu
                    • 2004
                    • 466

obrabiam
                    czasami kadr
                    czesto poziomy lub krzywe
                    czesto ostrość
                    jak na wysokim ISO to odszumiam

zrobie sobie test w plenerze na parameter 1, 2 i inne takie to może przestane
                    jak mi sie spodoba efekt, narazie robie wszystko na 0
                    un point c'est toi
                    fotki są tu: http://www.asfalt.net.pl/main.aspx?page=3&uid=10

Komentarz

• Polaco
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 1135

- Czesc, nazywam sie Polaco.
                      - Czesc Polaco.
                      - Jestem ...... jestem obrabiaczoholikiem, ale chce z tym skonczyc
                      - [brawa]

BP, NMSP.
                      Canon 20D + kit, Tamron 28-75 F/2.8, Canon 70-200 F/4, w planach cala reszta
                      Troche moich knotow

Komentarz

• bebop
                        Uzależniony
                        • 2005
                        • 755

Zamieszczone przez radekbo
                        Oczywiście że obrabiam. Fotki w RAW i f formacie Adobe RGB z 300-tki wychodzą baaardzo blade
                        nie jest to prawda - kwestia obiektywu to raz a dwa to napewno ustawień - i komputera i monitora. pomijam ustawienie aparatu - zakładam, że focisz na par1 lub par2. piszę to z całą świadomością jako nadal posiadać digital rebel czyli 300D. oczywiście to już osobny wątek - jak masz możliwość to obejrzyj sobie zdjęcia zrobione EFS18-55 i 17-40L - różnica w kolorze i kontraście mnie powaliła. niestety to jest tak, że zawsze kuleje najsłabszy element zestawu... procek w 300D jest ten sam co w 10D. nie ma więc powodu (poza ustawieniem parametrów, wpływem warunków atmo, techniką wykonania, szkłami, założonymi filtrami), żeby dołować się kolorystyką czy kontrastem zdjęć z 300D. pozdrawiam
                        gra i buczy bebop

Komentarz

• Kubaman
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 4709

Zamieszczone przez bebop
                          nie jest to prawda - kwestia obiektywu to raz a dwa to napewno ustawień - i komputera i monitora. pomijam ustawienie aparatu - zakładam, że focisz na par1 lub par2.
                          bebop, czyba nie doczytałeś - choć sam to cytujesz
                          on pisze o zdjęciach w RAWach, ustawienia nie mają nic do rzeczy (no, jak się podobno okazuje to prawie nic, ale to już zupełnie inna para kaloszy :wink: )
                          www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• jacam
                            Bywalec
                            • 2005
                            • 202

Jak używałem kompakta i JPGa ( nie chciało mi się robić RAWów bo było to strasznie wolne ) to dużo więcej musiałem się napracować żeby zdjęcie wyglądało znośnie: odszumianie, poziomy itp.
                            Po przesiadce na lustro nie ma różnicy w prędkości pracy ( czy są to Raw-y czy JPG-i )
                            więc wszystko robię w Raw-ach i o dziwo praktycznie wystarcza mi wywoływanie RAW-ów, po konwersji w programie przeskalowuje i wyostrzam.
                            canon | tylko zdjęcia pamiątkowe

Komentarz

• bebop
                              Uzależniony
                              • 2005
                              • 755

bebop, czyba nie doczytałeś - choć sam to cytujesz
                              on pisze o zdjęciach w RAWach, ustawienia nie mają nic do rzeczy (no, jak się podobno okazuje to prawie nic, ale to już zupełnie inna para kaloszy :wink: )
                              Kubaman, nie doczytałeś co cytujesz lub nie zrozumiałeś, ale widocznie takie czasy, należy innych poprawiać (to do Ciebie) lub pisać jednoznacznie, żeby nie było wątpliwości o co chodzi (to do mnie). ;-)

piszę o ustawieniach komputera i monitora - będę się upierał że ma to znaczenie, bo jest to KALIBRACJA KOLORYSTYCZNA. jak ktoś ma to źle ustawione to będzie miał zupełnie inne kolory (niż*ma zdjęcie). z RAWem nie ma to nic wspólnego, o tyle, że w jotpegu tak samo będzie nie ten kolor. pozdrawiam ;-)
                              Ostatnio edytowany przez bebop; 2016.
                              gra i buczy bebop

Komentarz

Pracuję...