X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Janusz Body
    Moderator
    • 2004
    • 5757

Zamieszczone przez dzik
    Najczesciej liniatura nie przekracza 150lpi, wiec nie ma sensu wysylac wiecej. Bilboard jest czesto swiecony z 1:10.
    W rastrze amplitudowym 150 na maszynach z nawilżaniem wodnym. No może do 170-175 to absolutne maximum. Wyższe liniatury mogą być na maszynach z nawilżaniem alkoholowym (drogie). Dla rastra amplitudowego rozdzielczość obrazka POWINNA być większa o ok. SQRT(2) (pierwiastek z 2) bo kropki są "nachylone" (tworzą linię) pod kątem 45°. Na koniec i tak raster stochastyczny "zabija" :-)

W sumie to bardziej chodzi o płynne przejścia tonalne niż o rozdzielczość i aczkolwiek 300 DPI w WIĘKSZOŚCI przypadków jest nadmiarowe to... czasami może nie być wystarczające dla zwykłej skali szarości.

EDIT: Możliwa liniatura (czy wielkość kropki w rastrze stochastycznym) i tak zależy od jakości papieru bo się niestety tusz trochę rozlewa a drukowanie na papierze powlekanym jakąś ceramiką jest tak drogie, że chyba lepiej w labie odbitki robić :-)
    Ostatnio edytowany przez Janusz Body; 194. Powód: Automerged Doublepost

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• HuleLam
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 1641

Zamieszczone przez Janusz Body
      Na koniec i tak raster stochastyczny "zabija" :-)
      Ale my możemy go zabić noiseshapingiem.
      zdRAWki
      Fotograf platoniczny

Komentarz

• jasiop
        • 2007
        • 3

Kilka ostatnich wypowiedzi Kolegów ma odniesienie tylko druku ofsetowego !
        W tym przypadku: druk wielkoformatowy/ploterowy - prawidłową odpowiedź dał nam Sweetek :-).
        Chociaż przy takich wymiarach 3x2 m można nawet zejść z rozdzielczością nawet do 50-60 dpi.

Lamerok:
        drukujemy nawet 30 dpi (w przypadku druku na tzw. siatce MESH) lub 40/50 dpi (banery) i jest OK.

PS
        Ja osobiście kieruję się tym, by grafika/plik docelowy (skala 1:1) nie przekraczał 180-200 Mb.
        Oczywiście taką wielkość pliku nie jest w stanie "dostarczyć" żaden zwykły aparat fotograficzny (matryca).
        Janusz Płodzień /WydrukiXL.pl/
        Canon 40D, C 50/1.4, C 18-55 IS, C 28-135 IS USM, Sigma 70-200/2.8 II, 430 EX II

Komentarz

• iREM
          Uzależniony
          • 2005
          • 951

W rastrze amplitudowym 150 na maszynach z nawilżaniem wodnym. No może do 170-175 to absolutne maximum. Wyższe liniatury mogą być na maszynach z nawilżaniem alkoholowym (drogie). Dla rastra amplitudowego rozdzielczość obrazka POWINNA być większa o ok. SQRT(2) (pierwiastek z 2) bo kropki są "nachylone" (tworzą linię) pod kątem 45°. Na koniec i tak raster stochastyczny "zabija" :-)
          Janusz, jak za chwilę podasz charakterystyki linearyzacji naświetlarek (lub ctp) to się potnę! Przyznaj się, ile Ty masz fakultetów????
          Wszystko można zrobić lepiej.
          www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Komentarz

• Janusz Body
            Moderator
            • 2004
            • 5757

Zamieszczone przez iREM
            ... Przyznaj się, ile Ty masz fakultetów????
            Tylko trzy :-)

Janusz,

Komentarz

• pro_fill
              Bywalec
              • 2009
              • 132

A możesz podać przykład maszyny drukarskiej drukującej 300 DPI.
              nawet tu na forum reklamuje się...
              Kod:
              http://www.labhd.pl/
              skoro potrafią 640 to chyba 300 też dadzą radę
              Ostatnio edytowany przez pro_fill; 29903.

Komentarz

• Janusz Body
                Moderator
                • 2004
                • 5757

Zamieszczone przez pro_fill
                nawet tu na forum reklamuje się...
                Kod:
                http://www.labhd.pl/
                skoro potrafią 640 to chyba 300 też dadzą radę
                A maszynę drukarską od labu odróżniasz?

EDIT: Naświetlanie laserem z rozdzielczością 640 DPI jeszcze nie oznacza otrzymania na papierze 640 DPI. Kolejny chwyt reklamowy żeby ogłupić klienta bo papier tego i tak nie przeniesie.

EDIT2: Ah już rozumiem. Szanowny Kolega właśnie z tego labu i za mało reklamy w nagłówku a to okazja do pospamowania. Było chociaż ten obrazek umieścić na jakimś ImageShacku a jak link prowadzi prosto do serwera labu
                Kod:
                ...[center][img]https://canon-board.info//brak.gif[/img]
                [size=1][url=http://www.labhd.pl/_files/_img/oo1.jpg]źródło[/url][/size][/center]...
                to.... NIEŁADNIE dwa razy. Raz bo spam a dwa "najnowocześniejszy" lab a brak podstawowej wiedzy. Swoją drogą trzeba być bardzo aroganckim, żeby się reklamować "najnowocześniejszy lab w Polsce"
                Ostatnio edytowany przez Janusz Body; 194.

Janusz,

Komentarz

• pro_fill
                  Bywalec
                  • 2009
                  • 132

że ja niby tam pracuje? jeśli chcesz mnie obrazić, to powiedz to wprost. chętnie pozwę cię do sądu.

wracając do tematu - moje niedopatrzenie, maszyny drukarskiej z takim dpi nie znam.

ps.
                  następnym razem jeśli masz komuś coś do zarzucenia, miej dowody na poparcie swoich przekonań. w przeciwnym razie, lepiej zaciśnij zęby, jeśli je jeszcze masz.
                  ja nie zamierzam odpierać twoich zarzutów, bo jedyną rzeczą jaką możesz mi zarzucić, to tylko to, że źle odczytałem twoje pytanie.
                  z góry przyjmuję twoje przeprosiny.

Komentarz

• Janusz Body
                    Moderator
                    • 2004
                    • 5757

że ja niby tam pracuje? jeśli chcesz mnie obrazić, to powiedz to wprost. chętnie pozwę cię do sądu.
                    Ooooooooo... kolejny polityk co będzie do sądu pozywał..... za fakt, że sam labu od maszyny drukarskiej nie odróżnia.

.... lepiej zaciśnij zęby, jeśli je jeszcze masz.....
                    No i jeszcze dresiarz.

PLONK - czyli mam kolejnego w "ulubionych"

Janusz,

Komentarz

• pro_fill
                      Bywalec
                      • 2009
                      • 132

nie za, to, że czegoś nie odróżniam - za to, że mnie o coś oskarżasz.

więcej na powyższe zarzuty nie będę się rozpisywać, ale wierzę, że za chwilę Janusz jakąś riposte tu rzuci - pewnie z kolejnym oszczerstwem, zarzutem.

end

ps.
                      jak widzisz, nie obrażam cię, jak ty to masz w zwyczaju [zresztą nie tylko w tym wątku]

Komentarz

• kanon
                        Dopiero zaczyna
                        • 2006
                        • 24

Optymalne rozdzielczości:

do 2m2 - 100 - 200 dpi
                        2-5m2 - 50-100 dpi
                        5-20m2 -20-60 dpi

stosuje takie dpi przy robieniu banerów i drukuje w jednej z drukarni.

Komentarz

Pracuję...