X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • polm
    Początki nałogu
    • 2008
    • 271

Zamieszczone przez yellowpliszka
    I to jest chyba najlepsza droga. Wybrac co sie chce w DPP skonwertowac do JPG przez batch i stworzyc nowy folder ktory juz zostanie otworzony w CS
    Dobrze pojmuje?
    Proponuję jednak 16 bitowego tiffa zamiast jpg. Potem zapis save for web. Konwersja do 8bit jpg zostanie wykonana automatycznie.
    Jestem zadowolnym ze swojego sprzętu pstrykiem-gawędziarzem.

Komentarz

• yellowpliszka
      Zablokowany
      • 2009
      • 266

Dziekuje! DPP jest the best!

Komentarz

• yellowpliszka
        Zablokowany
        • 2009
        • 266

Diabli nadali, dalej mi sie ten DPP wiesza... Teraz przy pobieraniu pipeta koloru do balansu bieli. Czy DPP ma cos takiego jak cache memory ?

Komentarz

• yellowpliszka
          Zablokowany
          • 2009
          • 266

Zamieszczone przez tezmarek
          Ja nie "wieszam psów" na DPP - co więcej - lubię ten program i dlatego irytuje mnie fakt, że ostatnia wersja czasami u mnie sama się wiesza. . Przypadek nie jest odosobniony (było o tym również w innych wątkach) i tyle. Jak wspomniałem, czekam na następną wersję.
          Czy wiesz gdzie jest ten watek z wieszajcym sie DPP ?
          !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
          Teraz juz notorycznie przy pobieraniu pipeta balansu. Zainstalowalem nowa wersje i nie pomoglo. Mam 3 GB pamieci RAM i powinno chulac! Mam pewne podejzenia co do pamieci, wrzucilem tam dwie kosci po 2GB a w panelu sterowania gdy wchodze w system pokazuje ze mam tylko 3GB, moze z nimi jest cos nie tak? A moze plyta glowna nie daje rady z takim upgrade do 4GB..? Fabrycznie w tym kompie mialem tylko 2GB RAM. Procek to Intel 2.13 GHz Dual core
          Ostatnio edytowany przez yellowpliszka; 24447. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• polm
            Początki nałogu
            • 2008
            • 271

Czy wiesz gdzie jest ten watek z wieszajcym sie DPP ?
            Teraz juz notorycznie przy pobieraniu pipeta balansu. Zainstalowalem nowa wersje i nie pomoglo. Mam 3 GB pamieci RAM i powinno chulac! Mam pewne podejzenia co do pamieci, wrzucilem tam dwie kosci po 2GB a w panelu sterowania gdy wchodze w system pokazuje ze mam tylko 3GB, moze z nimi jest cos nie tak? A moze plyta glowna nie daje rady z takim upgrade do 4GB..? Fabrycznie w tym kompie mialem tylko 2GB RAM. Procek to Intel 2.13 GHz Dual core
            Jeżeli masz Xp 32 bit to pokaże Ci tylko 3 lub 3.25GB.
            Interfejs DPP napisany jest pod .NET. Spróbuj poszukać dotnetfix.exe i zainstalować go.

Komentarz

• yellowpliszka
              Zablokowany
              • 2009
              • 266

Dotnetfix.exe mam poszukac w sieci? Czy on sie gdzies zapisal razem z DPP z plyty?
              A fakt ze on nie pokazuje pamieci ktora fizycznie posiadam-4GB tylko 3GB, oznacza ze pracuje na ilu RAM-ach?
              Czy to to co potrzebuje?

Ok zainstalowalem. DPP wytrzymal ustawianie balansumoze nawet trzy razy wiecej ale w koncu znowu sie zwiesil. Pomocy!

Komentarz

• yellowpliszka
                Zablokowany
                • 2009
                • 266

Zainstalowalem jakiegos service packa z Net Frame.. dotnetfx35setup. Zaczela dzialac pipeta na trybie auto, po wcisnieciu tego klawisza balans bieli wlacza sie automatyczne, czego wczesniej nie bylo.... Czy to jest tez w starych wersjach DPP czy to nowsc w 3.8?
                Dalej to samo, chyba wroce do Adobe Bridge...Nie mam wyjscia.

Komentarz

• polm
                  Początki nałogu
                  • 2008
                  • 271

Zainstalowalem jakiegos service packa z Net Frame.. dotnetfx35setup. Zaczela dzialac pipeta na trybie auto, po wcisnieciu tego klawisza balans bieli wlacza sie automatyczne, czego wczesniej nie bylo.... Czy to jest tez w starych wersjach DPP czy to nowsc w 3.8?
                  Dalej to samo, chyba wroce do Adobe Bridge...Nie mam wyjscia.
                  Nie mam 3.8. Mam 3.6. U mnie po wyborze pipety w polu combo pojawia napis :Click white balance. Nie wiem czy coś więcej mogę poradzić. Wcześniej już pisałem, że DPP/.net nie lubi się Translanticą. Mi totalnie rozwalał wszystko co korzystało z .net.
                  Z pamięcią w 32 bit XP już tak jest, nie da się wykorzystać więcej niż 3.25Gb ramu.

Komentarz

• yellowpliszka
                    Zablokowany
                    • 2009
                    • 266

Dzieki za rady! Translantica to jest program do tlumaczen, tak? Nie posiadam takowego..

Komentarz

• mxw
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 2315

u siebie zauważyłem tylko, że jak mam włączone podświetlanie prześwietleń (Alt-M) to nie działa podgląd redukcji szumu (ma niebieski ekranik). może idź w tym kierunku....

poza tym u mnie wszystko śmiga jak należy (vista32). i pamiętaj, że DPP czyta sobie i trzyma w pamięci wszystkie obrazki, które są w aktualnym katalogu, więc jeżeli masz w nim więcej niż.... 100... 200... RAWów, to komputer leży i kwiczy
                      a jak włączysz trimming tool (Alt-Q) to już w ogóle. oczywiście zalezy to od posiadanej pamięci, ale i tak obciach jest.

edit:
                      tak, tak, wiem - zaraz kilka osób napisze "a ja mam 500 albo 5000 RAWów i wszystko działa". no tak, ale swap, dysk, i procek działają trochę inaczej/wolniej wtedy. więc po prostu po co tak przeginać.
                      pozdro.,
                      m.

Komentarz

• polm
                        Początki nałogu
                        • 2008
                        • 271

Nie trzyma obrazków, tylko miniaturki jpegów.

Komentarz

• Misiek87
                          Początki nałogu
                          • 2009
                          • 267

A ja mam następujący problem. Jak zgrywam z aparatu RAWy to moge je przeglądać, edytować itd. A jak zgram z aparatu jpg na dysk i chcę odpalić ten katalog w DPP to zwiecha... Wystąpił błąd i trzeba zamknąć DPP... standardowy tekst Windy.

Mam 2 ghz dual core, 1 gb ramu, XP. Nigdy nie miałem takiego problemu . A teraz nagminnie . Załadują się pierwsze dwie fotki albo parę więcej i zwis...

Komentarz

• yellowpliszka
                            Zablokowany
                            • 2009
                            • 266

Ale powiem Wam ze probowalem starej wersji i podaj 6, cos tam, i smiga jak nalezy! Ale te nowsze jednak maja sporo fajnych funkcji, tyle ze.... nie dzialaja U mnie staly problem po kilku-nastu fotach z pipeta do balansu musze zamykac i otwierac program DPP, zawiecha

Komentarz

• Arek_Gd
                              Bywalec
                              • 2008
                              • 249

U mnie pipetka od balansu też potrafi zawiesić program, ale to dopiero od tej najnowszej wersji...wcześcniej nie miałem problemu (tylo parę razy przy konwersji raw, ale to komp się zamulał bo robiłem na piechotę np kilkanaście rawów zamiast uzywać batch proces)
                              Nie istnieją reguły opisujące dobrą fotografię, są tylko dobre fotografie. Ansel Adams

Komentarz

• yellowpliszka
                                Zablokowany
                                • 2009
                                • 266

Z czego wynika zawieszanie DPP, Canon robi buble czy kompy nie daja rady? No Bo stare wersje potrafia dzialac bez problemow, a przeca nie sa z czasow atari czy commodore..:-/
                                skad sciagnac poprzednie wersje ? Ktora wersja jako pierwsza dostala potencjometry higlihts I shadows, wlasnie tej chce sprobowac choc juz trace nadzieje.

Komentarz

Pracuję...