DPP 3.8 (z obracaniem obrazu) już jest do pobrania:
X
-
-
-
juz zassane. dzięki:-DDo zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
(R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)Komentarz
-
Ja także sprawdzałem rano i nie było, więc również dziękuję za informacje :-)
Przy okazji wydzieliłem do osobnego wątku i przyznam, że obracanie to jest naprawdę milowy krok naprzód w rozwoju DPP :-)
Do pełni szczęścia brakuje jeszcze, aby działało dokowanie Tool palette w Main window
Pozdrowienia, Tomek
Komentarz
-
-
-
-
Bomba dla mnie, lubiącego nie dokręcić aparatu do pionu przy kadrach pionowych (jeszcze brak gripa). Obracanie zdjęcia dla „wypionowania” pionu lub „wypoziomowania” krzywego horyzontu działa naprawdę wspaniale. DPP 3.8 automatycznie wycina z obracanego zdjęcia, maksymalnej wielkości „zdrowy” poziomy albo pionowy prostokąt o zadanych proporcjach (Aspect ratio) długości boków. Jeżeli dodatkowo nie jest potrzebne silniejsze kadrowanie, jedną operacją (przesunięciem jednego suwaka) mamy wyprostowane krzywe zdjęcie.
Szkoda, że programiści nie wpadli na pomysł powiązania „wyjściowego” Aspect ratio wycinanego „zdrowego” obrazka, ze stosunkiem długości boków obrazu źródłowego. Obracasz/crop-ujesz obraz o proporcjach 3:2, crop startuje z Aspect ratio 3:2. Dopiero kiedy potrzeba inaczej - mamy wybór i zmieniamy. Jak dla mnie, docelowy wycinek/crop, najczęściej ma proporcje zgodne z obrazem źródłowym. Byłoby szybciej i wygodniej. Może w DPP 3.9.EOS R5, CANON RF 24-105mm f/4L IS USM, RF 100mm f2,8L MACRO IS USM, RF 100-500mm f/4.5-7.1L IS USM, RF 50mm f/1,8 STM, 580EX, (+ EF-EOS R na wszelki wypadek).Komentarz
-
Komentarz
-
Dzięki !!!
Chyba najbardziej tego brakowało w DPP, przynajmniej dla mnie - teraz jest super :-DKomentarz
-
Komentarz
-
Przecież to jedna z podstawowych funkcji każdej wołaczki RAW. Dziwne, że dopiero teraz to dodali.
Ja tam czekam na lepszy algorytm ostrzenia, a nie w myśl zasady "wszystko równo, łącznie z szumem".
Hint: Edit image window.Do pełni szczęścia brakuje jeszcze, aby działało dokowanie Tool palette w Main window
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce itKomentarz
-
Smiley'a nie zauważyłeś?
przecież nawet go zacytowałeś
tu dokuje.
i wiem, że w preferencjach jest opcja"same for main window & Edit window", ale nawet po jej zaznaczeniu w Main window palety mi nie dokuje.Pozdrowienia, Tomek
Komentarz
-
co do tego wspracia, to Canon będzie otwierał niewspierane aparaty ale nie będzie już dodawał jakiś tam udoskonaleń i poprawek dedykowanych do wypisanych puszek.Canon 40D + BG-E2N => 5D MkII
24-105 f/4 IS USM + 50 f/1.4
Speedlite 580EX II,SanDisk Extreme 8GB, Benro A-500EX + KB-1A...Komentarz
-
Może i późno, ale to wymaga dość rewolucyjnego podejścia o ile wcześniej zakładało się, że pixel jest święty i nie ruszać. Chociaż zawsze miałem wątpliwości co do tego typu operacji (wbrew "prostokątności" pixela), to przyznaję, że dobrze to zrobili - sądząc po szumie jaki zostaje, który niewiele się zmniejsza.
A to można tak jednocześnie (odszumić i wyostrzyć)?Ja tam czekam na lepszy algorytm ostrzenia, a nie w myśl zasady "wszystko równo, łącznie z szumem".
EDIT: Nie no trochę głupie pytanie zadałem. Jasne że można w kolejnych etapach albo jak program pozwala łączyć to w operację uruchamianą jednym kliknięciem. Ale nie bardzo widzę tutaj jakąś winę dpp...Ostatnio edytowany przez ewg; 7397.Komentarz
Komentarz