Rozpoznaje 40d i 400d też - sprawdziłem
X
-
-
-
a tak z innej beczki ?
W czym PTLens jest lepszy od canonowskiego DPP ?
Tam jest to samo dostępne od razu i można operować na bezstratnych RAW'ach ...
a w PTLens jest dodatkowy stopień ....
bo trzeba na wejściu TIFF/JPG ...
co w zamian ?
pozdr.5D MK2, 450D, 10-22/3.5-4.5, 28/1.8, 50/1.4, 100 IS, 70-200/4 IS, 24-105/4 IS, 18-55 IS, Kenko 1,4x, Metz 58 AF-1 i inne
100 2.8 macro - sprzedam
Komentarz
-
Chyba możesz sprawdzić sam i samemu stwierdzić czy ci to odpowiada.
PTLens pracuje jako wtyczka w PS - DPP niestety nie.
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.Komentarz
-
ale zdjęć nie publikujesz i nie oddajesz w surowych RAWach tylko w JPGach albo TIFFach. więc po obróbce i eksporcie możesz "prostować" zdjęcia.Komentarz
-
jesli DPP nie ma w bazie jakiegoś obiektywu to nie ruszy z korekcją (przycisk nieaktywny); natomiast w PTlensie można wymusić.
Używam tego np. do korygowania dystorsji manualnej Tokiny 17mm, ktorej beka jest bardzo zbliżona do 17-40L @ 17mm:
Z kolei do reszty obiektywów (EF) używam już DPP, ponieważ ten likwiduje również winietę w oparciu o EXIF i nie trzeba jeździć suwakami.Pozdrowienia, Tomek
Komentarz
-
Czy ktoś z Was posiada zdjęcie wykonane canonem eos 40D? Chciałbym sprawdzić, czy PTlens rozpozna mi zdjęcie mimo iż w profilach posiadam tylko eos 20D oraz 40D Ewentualnie podam mój mail. Z góry dziękujeKomentarz
-
Pozdrowienia, Tomek
Komentarz
-
-
Komentarz
-
W tej chwili nie mam na komputerze tych programów. Jeśli ktoś z Was ma jakies "wywołane" zdjęcia z 40d to będe wdzięczny.Komentarz
-
Najpierw kup sobie ten aparat, naucz się jego obsługi, potem naucz się obrabiać zdjęcia a na samym końcu zacznij korygować dystorsje. To jest naprawdę bardzo rzadko potrzebne. Z Twoich wypowiedzi wynika, że jesteś na etapie "mam mieć" - no to najpierw "miej" a potem pytaj.
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.Komentarz
-
Więc jestem już prawie w posiadaniu canona 40d. Czy można w PTlens wymusić aby rozpoznał zdjęcia wykonane aparatem 40d jeśli w profilach mam tylko 20d?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Przepraszam za niepotrzebne pytanie... Już wiem, że wszystko działa. PozdrawiamKomentarz
-
jak sądzicie, czy będę mógł skorygować zdjęcie wykonane eosem 50d nie mając profilu tego aparatu w PTlens? Jest tylko 20d i 30d. Boje się, że program "nie uaktywni" opcji ZASTOSUJ . Pomyślałem, że użyję profilu 30d.Komentarz
-
Czy ktoś z Was wie w jaki sposób zmienić konfigurację w profilu dla obiektywu canon 16-35mm 2.8, który "pracuje" z eosem 50d?
Profile dostępne na stronie http://epaperpress.com w tym przypadku przystosowane są tylko do pełnej klatki:-(( Z góry dzięki za pomocKomentarz
Komentarz