X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mateuszw3
    Początki nałogu
    • 2009
    • 278

Wszystkie pytania do LR to TUTAJ

Witam
    Często mam pytania co do LR i na pewno będą też niejedne od innych użytkowników, więc chyba lepiej założyć taki jeden ogólny wątek niż sto porozrzucanych.

A teraz oczywiście pytanie :-D
    Czy da się coś zrobić aby zaznaczony przez pędzelek obiekt "znikł" ?
    Dokładniej: aby zamiast jakiegoś obiektu było tło, a kolor by się pobrało już z oryginalnego tła ?
    Tak, wiem że jest Spot Removal, ale to jest dość niedokładne jak na moje wymagania.
    Chyba można też to zrobić w Paintcie, ale raczej nie chciałbym kilkaset zdjęć robić na 2 programach i przesyłać te zdjęcia pomiędzy nie. Byłoby to trochę męczące i zniechęcające.

Jeżeli macie jakiś pomysł to dawajcie, bo szybko potrzebuję.
    Z góry dzięki
    Konserwy: Canon 450D + Canon 70D i kilka słoiczków: Canon 28-70 + Canon 50 1.8 + Tokina 12-24 + Sigma 18-50 2.8
    www.wszedzieinigdzie.pl - blog podróżniczy, zapraszam
  • airhead
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 2495

nie da się
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• Adso
      Początki nałogu
      • 2007
      • 310

poczekaj jeszcze trochę na CS5
      galeria: http://adso.digart.pl/digarty/

Komentarz

• dinderi
        Pełne uzależnienie
        • 2009
        • 3028

Zamieszczone przez Adso
        poczekaj jeszcze trochę na CS5
        Ale to i tak nie będzie LR
        Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
        09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

• mateuszw3
          Początki nałogu
          • 2009
          • 278

Witam ponownie
          Czy da się obrobić zdjęcie w podczerwieni w LR lub w jakimś innym darmowym programie ? Jeśli tak to jak ?
          Aha, jeszcze pytanie może nie do tego tematu no ale... Czy da się robić foty w podczerwieni na 450D ? bo słyszałem coś o filtrze na matrycy i jestem zmieszany. Gdzieś pisali że można, ale wolę się zapytać
          Pozdrawiam
          Konserwy: Canon 450D + Canon 70D i kilka słoiczków: Canon 28-70 + Canon 50 1.8 + Tokina 12-24 + Sigma 18-50 2.8

Komentarz

• Mr_Black
            Bywalec
            • 2005
            • 186

Moduł sortowania w LR3

Czy ktoś z was może powiedzieć gdzie się podziało sortowanie w LR3? (np po metadanych, po gwiazdkach itp) W module Library było po lewej stronie, pod nawigatorem itd. Gdzieś w google przeczytałem o odrębnym od programu module sortowania, który można dokupić. Tzn, że wbudowanego już nie ma? Czy jestem po prostu ślepy
            !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
            Olśnienie, znalazłem http://www.computer-darkroom.com/lr3...r3-beta2-1.htm, trzeba przejść do figure 13, tam wszystko jest wyjaśnione.
            Ostatnio edytowany przez Mr_Black; 2601. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• jools
              Coś już napisał
              • 2006
              • 58

Zamieszczone przez mateuszw3
              Witam ponownie
              Czy da się obrobić zdjęcie w podczerwieni w LR lub w jakimś innym darmowym programie ? Jeśli tak to jak ?
              Aha, jeszcze pytanie może nie do tego tematu no ale... Czy da się robić foty w podczerwieni na 450D ? bo słyszałem coś o filtrze na matrycy i jestem zmieszany. Gdzieś pisali że można, ale wolę się zapytać
              Pozdrawiam
              prosto z google'a np.

A place to learn, share, develop, find, and discuss Lightroom presets.  Did you know you can subscribe to the RSS feed for this group? Stay up to date with the latest and greatest discussions and presets in this group. Preset developers - post your FREE presets in this group. They are automatically added to this group's feed. We welcome all new presets from the original developers! Click on the graphic to subscribe to the RSS feed.

itd. itd...
              550D, 50 f1.4, 15-85 f3.5-5.6 IS USM, 580EX II

Komentarz

• mateuszw3
                Początki nałogu
                • 2009
                • 278

Czy jak wgrywam zdjęcia do LR to on to gdzieś zapisuje, czy muszę mieć je zapisane w folderze z którego je importowałem ?

Komentarz

• krzysztofr
                  Bywalec
                  • 2008
                  • 233

Jeżeli podczas importu zaznaczyłeś aby kopiował do nowej lokalizacji (pozycja File Handling w menu import), to nie musisz ich mieć zapisanych w tym folderze.
                  Lightroom zapisuje w swojej bazie tylko informacje o plikach i obróbce.
                  Krzysztof Rogoziński | fotografia
                  http://krzysztofr.deviantart.com/

Komentarz

• mateuszw3
                    Początki nałogu
                    • 2009
                    • 278

Zamieszczone przez krzysztofr
                    ...nowej lokalizacji...
                    No właśnie, gdzie LR zapisuje foty ? Albo może trochę inaczej - gdzie sprawdzić gdzie on to zapisuje ?

Komentarz

• krzysztofr
                      Bywalec
                      • 2008
                      • 233

Podczas importu, masz pozycję "Copy to". Tam wybierasz folder do którego mają być skopiowane zdjęcia podczas importu.
                      Krzysztof Rogoziński | fotografia
                      http://krzysztofr.deviantart.com/

Komentarz

• mateuszw3
                        Początki nałogu
                        • 2009
                        • 278

Ok, wielkie dzięki

Komentarz

• mateuszw3
                          Początki nałogu
                          • 2009
                          • 278

Kolejne pytanko
                          Co zrobić aby jak wyłączy mi się LR powróciły mi "przyciski" maski pozwalające edytować maskę ? W moim przypadku to działa tyle że losowo. Na około 5 włączeń wskakuje mi ??opcja?? która pokazuje te "przyciski". Bardzo proszę o pomoc.

Komentarz

• SebaWolf
                            Początki nałogu
                            • 2006
                            • 324

Zamieszczone przez mateuszw3
                            Kolejne pytanko
                            Co zrobić aby jak wyłączy mi się LR powróciły mi "przyciski" maski pozwalające edytować maskę ? W moim przypadku to działa tyle że losowo. Na około 5 włączeń wskakuje mi ??opcja?? która pokazuje te "przyciski". Bardzo proszę o pomoc.
                            H - ukrywa/przywraca - przyciski korekcji
                            O - pokazuje/ukrywa - maskę

Komentarz

• Regss
                              • 2010
                              • 9

Przy imporcie plików z aparatu LR pyta się jak nazywać katalogi. Można gdzieś edytować format nadawania tych nazw? Ponieważ chciałbym aby format wygladał tak: RRRR_MM_DD a LR proponuje tylko w formacie RRRR-MM-DD

Komentarz

Pracuję...