X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • pumbishon
    Dopiero zaczyna
    • 2010
    • 20

RAW w PS CS4

Witam,

Mam taki problem. Nie wiem dlaczego gdy zgrywam RAWy na kompa przez EOS Utility, kiedy pojawia mi się okno podglądu RAWów, zdjęcia wyglądają idealnie jak na wyświetlaczu aparatu a gdy otworzę ja w CS4 zmieniają całkowicie temperaturę (wg. tego co widzę) chociaż na suwaku widnieje temp. taka z jaką zdjęcie było robione.
    Dlaczego tak się dzieje i czy da się to w jakiś sposób "zneutralizować"?
  • jaroslaw.majcher
    Początki nałogu
    • 2009
    • 272

pokażesz screen z podglądu EOS Utility i Camera RAW?
    Coś mi się wydaje że tu nie o temperaturę chodzi....
    6d / 40d / Samyang 14 / Sigma 35 / 85L / Pocket Wizard

Komentarz

• 2du
      Coś już napisał
      • 2010
      • 55

RAW jest surowy i w PS nie widać na przykład zastosowanego stylu. EOS Utility wyświetla podgląd z zastosowanym stylem. Mam tak w swoim 550D i to co widać w EOS U. to zaszyty w RAWie plik JPG do podglądu. Jeżeli nie mam racji to proszę o poprawkę
      Pozdrawiam, 2du
      EOS 6d, M6 + S 14mm f/2.8 ED AS IF UMC + C 24-70mm f/4L + S 35mm F1.4 DG Art + C 50mm f/1,4 + C 85mm f/1,2 L + C 135mm f/2L + C 70-200 f/4L + Canon 430EX II + Yongnuo YN685
      www.gabisia.com

Komentarz

• Janusz Body
        Moderator
        • 2004
        • 5757

Zamieszczone przez pumbishon
        Witam,

Mam taki problem. Nie wiem dlaczego gdy zgrywam RAWy na kompa przez EOS Utility, kiedy pojawia mi się okno podglądu RAWów, zdjęcia wyglądają idealnie jak na wyświetlaczu aparatu a gdy otworzę ja w CS4 zmieniają całkowicie temperaturę (wg. tego co widzę) chociaż na suwaku widnieje temp. taka z jaką zdjęcie było robione.
        Dlaczego tak się dzieje i czy da się to w jakiś sposób "zneutralizować"?
        Było z milion razy. :-) Poczytaj forum.

Photoshop/Bridge "wypracowuje" własne podglądówki. Podglądówki zbliżone do oryginału można uzyskać używając profili aparatu - są w ACR. To wszystko naprawdę jest dość dokładnie opisane - trzeba tylko trochę poszukać.

Janusz,
        Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• dziobolek
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 2634

Zamieszczone przez 2du
          RAW jest surowy i w PS nie widać na przykład zastosowanego stylu. EOS Utility wyświetla podgląd z zastosowanym stylem. Mam tak w swoim 550D i to co widać w EOS U. to zaszyty w RAWie plik JPG do podglądu. Jeżeli nie mam racji to proszę o poprawkę
          Wołając RAW w CR możesz zastosować dowolne profile, m.in. style z aparatu.
          Dostępne są one w zakładce Kalibracja Aparatu (Camera Calibration) - 8-ma do lewej.

Pozdrówka!
          "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
          Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
          tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Komentarz

Pracuję...