X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • a3915042
    Dopiero zaczyna
    • 2010
    • 28

modyfikacja kolorystyki

czesc, wiecie moze jak zmodyfikoawc kolorystyke zeby uzyskac taki efekt jak ma ta modelka http://www.maxmodels.pl/pieprze-cie-miasto.html na dole w zdjeciach?

np http://www.maxmodels.pl/index.php?t=...foto&u=2266323
    jak takie kolory uzyskac?
  • MatusP
    Początki nałogu
    • 2008
    • 442

U Canona taki kolor skóry masz już w aparacie. Nie wiem za bardzo, o jaką modyfikację ci chodzi. Wystarczy dobre, nieagresywne wywołanie RAWa i tyle.
    Zresztą wydaje mi się, że z tego zdjęcia, które podałeś można by jeszcze trochę trochę wycisnąć, bo naprawdę wygląda, jak prosto z puszki.
    Aha, znaczące dla kolorystyki jest też dobre doświetlenie; z tego, co widzę, to na tamtych zdjęciach zastosowana była blenda lub delikatny błysk.
    BLOG

Komentarz

• zaitsev
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 1660

Tak jak pisze MatusP, dla mnie to są foty prosto z puchy lub po drobnej obróbce typu kontrast, saturacja. Blenda/spawarka + jasne szkło robi swoje.

Komentarz

• talarczyk
        Początki nałogu
        • 2008
        • 399

Nie byłoby lepiej po prostu dotrzeć do autora? Chociaż popieram kolegów - za dużo "magii" to tu nie ma...

Komentarz

• a3915042
          Dopiero zaczyna
          • 2010
          • 28

eee na bank nie, stawiam ze macie rozkalibrowany monitor

Komentarz

• Janusz Body
            Moderator
            • 2004
            • 5757

Zamieszczone przez a3915042
            Poprzednicy raczej mają rację. Na bank mam skalibrowany monitor i nic specjalnego w tym zdjęciu nie widze. Obróbka minimalna, może trochę ocieplone.

Janusz,
            Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• dziobolek
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 2634

Ja tam żadnej "magii kolorów" na tych fotkach nie widzę

Pozdrówka!
              "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
              Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
              tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Komentarz

• a3915042
                Dopiero zaczyna
                • 2010
                • 28

ja widze :F, sa o wiele lepsze od standardu, byc moze nawet picture style, ale chyba nie, bo wyglada na troche bardziej zmienione

Komentarz

• Krzychu
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 3611

ja widze :F, sa o wiele lepsze od standardu, byc moze nawet picture style, ale chyba nie, bo wyglada na troche bardziej zmienione
                  A co to znaczy lepsze ? Nie wiem co tam widzisz, bo wiele tam nie ma...
                  Pozdrowienia,
                  KZ
                  KZ Aviation Photography

Komentarz

• michallubon
                    Bywalec
                    • 2009
                    • 106

Mam wrażenie jakby ciut (podkreślam tu CIUT, bo ogólnie to mało magii koloru tu widzę) była magenta(i może czerwień) podciągnięta albo możliwe, że właśnie w tym kierunku zastosowano odrobinę split tone.
                    C + L

Galeria CB
                    Galeria MM

Komentarz

• Dominooo
                      Bywalec
                      • 2006
                      • 199

Według mnie, jeśli wogóle, to był tylko zmieniony balans bieli, a zdjęcia wyglądają na doświetlone światłem odbitym od blendy.

Komentarz

• a3915042
                        Dopiero zaczyna
                        • 2010
                        • 28

no boo 100% jest modyfikowane i to widac, jak ktos nie widzi to jego problem, to tak samo duzo osob nie widzi roznicy z picturestyle canona do fotografii ludzi, a jest poprawiona barwa i daje duzo lepszy efekt,
                        !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                        o albo jak takie cos uzyskac: http://myfourhensphotography.com/wp-...w-blog-tut.jpg
                        tu juz chyba wyraznie widac ze modyfikowane :P
                        Ostatnio edytowany przez a3915042; 35259. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• zaitsev
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 1660

no boo 100% jest modyfikowane i to widac, jak ktos nie widzi to jego problem, to tak samo duzo osob nie widzi roznicy z picturestyle canona do fotografii ludzi, a jest poprawiona barwa i daje duzo lepszy efekt,
                          Po co się pytasz, skoro wiesz lepiej?

Komentarz

• Janusz Body
                            Moderator
                            • 2004
                            • 5757

o albo jak takie cos uzyskac: http://myfourhensphotography.com/wp-...w-blog-tut.jpg
                            tu juz chyba wyraznie widac ze modyfikowane :P

Ehhhhhhhhhhh... wszyscy piszą to samo, że jeśli wogóle "modyfikowane" to b. mało. Po mojemu to jeśli zdjęcie zrobiono ze złotą blendą to mogło być prawie nieruszane kolorystycznie. WB jest przesunięty leciutko w celu ocieplenia zdjęcia. Więcej ŻADNYCH cudów w tym zdjęciu nie ma. No ale widać Ty wiesz lepiej.

PS. Monitor mam Wide Gamut, świeżo profilowany.
                            To drugie to pogmerane w profilach w ACR albo innej wywoływarce. Też nic specjalnego i nic trudnego.
                            Ostatnio edytowany przez Janusz Body; 194. Powód: Automerged Doublepost

Janusz,
                            Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• tantal
                              Początki nałogu
                              • 2008
                              • 404

Strzel parę fotek tej kobitce gdzieś przy fasadzie budynku wymalowanej ciepłymi barwami i też będziesz miał kolorystykę na "100%" zmodyfikowaną. Jeśli nie jesteś autorem tego zdjęcia (?) to skontaktuj się z nim i tyle. Miał parę wejść z tego forum, to może w zamian nie odmówi pomocy
                              Poza tym wydaje mi się zbędną zgryźliwościa wyjeżdżanie na forum sprzętowym w swoich pierwszych postach tekstami o "rozkalibrowanych monitorach". Chcesz nauczać- zamieszczaj takie posty w dziale np."Tips&tricks"

Komentarz

Pracuję...