X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Vitez
    zło konieczne
    • 2004
    • 19804

Zamieszczone przez jakub.nawrot
    Użytkownicy szerokiego gamutu z profilem ICCv4, jeśli chodzi o przeglądarki internetowe są trochę w czarnej d... - piszę w kontekście kolorów pozostałych elementów zawartości strony Nawet IE9 z CMSem kręcącym z ICCv4 nie konwertuje kolorystyki nie_graficznych wrzutek typu pliki w treści kodu strony.
    Trochę tak... pozostaje nadal wersja 3.0.19 Firefoxa (łatwo znaleźć download w googlach).

Komentarz

• spoon
      Bywalec
      • 2008
      • 215

na safari 5.04 wyglada dobrze:
      I JUST LOVE TO PUSH THE BUTTON AND HEAR THE CAMERA SNAP | ruler of the world
      szukajka

Komentarz

• Janusz Body
        Moderator
        • 2004
        • 5757

Zamieszczone przez spoon
        na safari 5.04 wyglada dobrze:
        Na monitorze z ICC v2 - na monitorze z ICC v4 już nie. U mnie wygląda tak jak w poście Merde #51
        Ostatnio edytowany przez Janusz Body; 194.

Janusz,
        Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• spoon
          Bywalec
          • 2008
          • 215

Zamieszczone przez Janusz Body
          Na monitorze z ICC v2 - na monitorze z ICC v4 już nie. U mnie wygląda tak jak w poście Merde #51
          Rzeczywiscie - sprawdzilem - mam profil ICCv2. A skad bierze sie profil ICCv4 (Eizo S2433)?
          szukajka

Komentarz

• Dominooo
            Bywalec
            • 2006
            • 199

Zamieszczone przez spoon
            Rzeczywiscie - sprawdzilem - mam profil ICCv2. A skad bierze sie profil ICCv4 (Eizo S2433)?
            Color Navigator "produkuje" ICCv4.

Komentarz

• Tezet-gdynia
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 1283

Przepraszam ze sie wtrace w ten temat. Po co komu jakies takie profile w przegladarce internetowej, skoro 90% ludzi/klientow i tak nie posiada skalibrowanego niczego ?? Wrzucajac zdjecie z profilem do netu, i uzywajac przegladarki ktora nie obsluguje tego, zdjecia sie chyba troche rozjada kolorystycznie ??
              www.tomasz-lis.pl

Komentarz

• Vitez
                zło konieczne
                • 2004
                • 19804

Zamieszczone przez Tezet-gdynia
                Wrzucajac zdjecie z profilem do netu, i uzywajac przegladarki ktora nie obsluguje tego, zdjecia sie chyba troche rozjada kolorystycznie ??
                Mowa o profilach ICC, czyli profilach monitora a nie zdjęcia. Poczytaj co to jest i pomyśl nad swoim pytaniem .

Komentarz

• Tezet-gdynia
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 1283

Czytalem o tym tyle razy i w tylu miejscach (tutaj na forum tez, lacznie z t&t napisanym przez Janusza), ze chyba bez konkretnej praktyki ciezko to zrozumiec Znaczy sie, to ma dzialac w druga strone ? Ludzie ktorzy maja oprofilowane monitory chca moc ogladac normalnie zdjecia w internecie wrzucane przez zwyklych zjadaczy chleba ?? Przepraszam z gory za mala wiedza na ten temat, ale probuje to zrozumiec widzac takie ochy, achy, i inne narzekania oraz radosci o zmianach w przegladarkach

Krotko i technicznie - Powiedzmy ze mam monitor ktory wyswietla bialy jako niebieski - robie kalibracje, mam bialy jako bialy. Ale przez to ze przegladarka nie uzywa profili, to nadal w niej bialy bedzie niebieski ?
                  www.tomasz-lis.pl

Komentarz

• spoon
                    Bywalec
                    • 2008
                    • 215

Czytalem o tym tyle razy i w tylu miejscach (tutaj na forum tez, lacznie z t&t napisanym przez Janusza), ze chyba bez konkretnej praktyki ciezko to zrozumiec Znaczy sie, to ma dzialac w druga strone ? Ludzie ktorzy maja oprofilowane monitory chca moc ogladac normalnie zdjecia w internecie wrzucane przez zwyklych zjadaczy chleba ?? Przepraszam z gory za mala wiedza na ten temat, ale probuje to zrozumiec widzac takie ochy, achy, i inne narzekania oraz radosci o zmianach w przegladarkach

Krotko i technicznie - Powiedzmy ze mam monitor ktory wyswietla bialy jako niebieski - robie kalibracje, mam bialy jako bialy. Ale przez to ze przegladarka nie uzywa profili, to nadal w niej bialy bedzie niebieski ?
                    Chyba bardziej chodzi o to, ze przegladasz sobie takiego digarta i inny podobny twor i zamiast widziec fote, taka jaka ja autor stworzyl, to najczesciej widzisz mocno przejaskrawiona, albo na przyklad wyblaknieta i z poprzesuwanymi kolorami (na przyklad: zielonawe barwy zamiast niebieskawych, etc).
                    szukajka

Komentarz

• Tezet-gdynia
                      Pełne uzależnienie
                      • 2008
                      • 1283

Zamieszczone przez spoon
                      Chyba bardziej chodzi o to, ze przegladasz sobie takiego digarta i inny podobny twor i zamiast widziec fote, taka jaka ja autor stworzyl, to najczesciej widzisz mocno przejaskrawiona, albo na przyklad wyblaknieta i z poprzesuwanymi kolorami (na przyklad: zielonawe barwy zamiast niebieskawych, etc).
                      No wlasnie o to mi chodzi Tylko jaki jest tego powod ? Powodem jest MOJ oprofilowany monitor ktory wyswietla tak jak powinno a przegladarka to olewa i przejaskrawia. Czy osoba wrzucajaca takiego digarta ktora dolozyla jakis dziwny profil do zdjecia Tego probuje sie dowiedziec. Od ktorej strony problem pochodzi
                      www.tomasz-lis.pl

Komentarz

• Vitez
                        zło konieczne
                        • 2004
                        • 19804

Tylko jaki jest tego powod ? Powodem jest MOJ oprofilowany monitor ktory wyswietla tak jak powinno a przegladarka to olewa i przejaskrawia. Czy osoba wrzucajaca takiego digarta ktora dolozyla jakis dziwny profil do zdjecia Tego probuje sie dowiedziec. Od ktorej strony problem pochodzi
                        Ten pierwszy powód jest prawdziwy. Szczególnie w przypadku monitorów szerokogamutowych, z oprogramowaniem kalibrującym wypluwającym profil monitora w wersji ICCv4.

Komentarz

• m2k
                          Coś już napisał
                          • 2010
                          • 75

Zamieszczone przez mariokil
                          W dowolne miejsce nie działa, ale łapie jak przeciągam do nowej zakładki albo do dolnego/górnego paska w okienku przegladarki
                          Zawsze działa kombinacja CTRL+LPM na linku, albo (wygodniej) kliknięcie kółkiem w dany link (wcześniej należy w sterowniku do myszy zdefiniować kliknięcie w kółko jako środkowy przycisk).
                          moje foty | flickr

Komentarz

• Vitez
                            zło konieczne
                            • 2004
                            • 19804

Coś znaleźć nie mogę - jak sprawdzić jaką wersję ICC ma mój profil?
                            Testowo zainstalowałem Firefoxa 5.0, posypały się kolory, więc powrót do 3.0.19, ale być może to ja mam coś źle w ustawieniach a nie profil ICC v4?

Komentarz

• jakub.nawrot
                              • 2011
                              • 8

Zamieszczone przez Vitez
                              Coś znaleźć nie mogę - jak sprawdzić jaką wersję ICC ma mój profil?
                              Testowo zainstalowałem Firefoxa 5.0, posypały się kolory, więc powrót do 3.0.19, ale być może to ja mam coś źle w ustawieniach a nie profil ICC v4?
                              Najszybciej i prowizorycznie tutaj:
                              The International Color Consortium....promoting and encouraging the standardization of an open color management system

FF przestawiony w tryb "1"? (about:config / gfx.color_management.mode)

W jaki sposób Ci się posypały te kolory? Daj jakieś szczegóły...
                              Ostatnio edytowany przez jakub.nawrot; 39587.

Komentarz

• Vitez
                                zło konieczne
                                • 2004
                                • 19804

Zamieszczone przez jakub.nawrot
                                Najszybciej i prowizorycznie tutaj:
                                http://color.org/version4html.xalter
                                Ten link znam. Pod nim sprawdzam przeglądarkę, a nie konkretnie w jakiej wersji ICC mam profil :-? .
                                Eh i tak czeka mnie kalibracja, więc po prostu zamówię "oby na pewno ICC v2".

Komentarz

Pracuję...