X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • vaas
    Bywalec
    • 2007
    • 136

Zamieszczone przez stormur
    .... za ChRL nie moge dojsc do tych samych wynikow LR, co w C1 zajmuje mi kilka chwil.

LR jest szybszy - fakt. Kilka - kilkanascie %. Czy lepszy przy "masowej" obrobce ? Mam powazne watpliwosci.
    System "sesyjny" w C1 sprawdza sie doskonale ( mi mnie ) .

Nie tylko kolory skory : metal, szklo, lsniacy plastik - o niebo latwiej sie to wywoluje C1.

I ( moim zdaniem ) nie jest to "kwestia indywidualna" . Efekt z LR z WYRAZNIE gorszy za kazdym razem.
    stormur, moje wrażenia są odmienne - to co LR zajmuje mi kilka chwil, w CO (C1) jest dla mnie nie do osiągnięcia, nawet długą pracą z moim ulubionym przez kilka lat odrawiaczem (wersje CO 4 długo używałem, bardzo lubiłem i ceniłem, co zresztą do tej pory obowiązuje).
    W czasach LR3 i zmianach przyzwyczajenia polubiłem adobowego odrawiacza.

Wracając do szybkości obydwu programów, wydaje mi się że różnice są znikome, jednak stawiałbym, że CO jest szybszy o włos.

Jest jedna funkcja, która rozkłada LR3 na łopatki - prostowanie perspektywy (walące się ściany) - Capture One 6 Pro ma genialne!

Gdybym miał określić, który lepszy - w życiu nie odpowiem na to pytanie - oba świetne. Na dzisiaj częściej, dużo częściej, sięgam po LR3, tylko jak uruchamiam export do jpg (całej przygotowanej kolekcji - często 200-400 zdjęć), idę gdzieś daleko od komputera, ponieważ proces jest tak długi i zasobo-żerny, że w tym czasie nie da się używać komputera.
    Lubie Canon-a, lubię Nikon-a, fajny jest Lightroom i CaptureOne
    Flickr Facebook

Komentarz

• Kanghoy
      Bywalec
      • 2010
      • 209

W LR3 zasobożerny? Jak zaznaczasz grupę i robisz pojedynczy eksport to korzysta tylko z 1 core, można spokojnie pracować na kompie wielordzeniowym(jak chcesz przyspieszyć sam musisz podzielić na mniejsze grupy i dać osobne polecenia eksportu), za to C1 zamula kompa na maxa bo rozdziela eksport pomiędzy rdzenie.
      google - Dawid Miarka / profil > odwiedź stronę domową :P.

Komentarz

• vaas
        Bywalec
        • 2007
        • 136

Zamieszczone przez Kanghoy
        W LR3 zasobożerny? Jak zaznaczasz grupę i robisz pojedynczy eksport to korzysta tylko z 1 core, można spokojnie pracować na kompie wielordzeniowym(jak chcesz przyspieszyć sam musisz podzielić na mniejsze grupy i dać osobne polecenia eksportu), za to C1 zamula kompa na maxa bo rozdziela eksport pomiędzy rdzenie.
        W pełni masz racje z LR, jednak jeśli coś robię na drugim rdzeniu, to w sumie dłużej trwa procesowanie do jpga, dlatego wole iść gdzieś daleko... i tylko sprawdzam co kilkadziesiąt minut czy już...
        Na C1 w tle konwertuję po jednym zdjęciu, więc nie odczuwam tego tak bardzo (jak uruchamiam konwertowanie pojedynczego pliku RAW, to zabieram się za obróbkę następnego zdjęcia)
        Lubie Canon-a, lubię Nikon-a, fajny jest Lightroom i CaptureOne
        Flickr Facebook

Komentarz

• marszull
          Bywalec
          • 2011
          • 126

czy w C1 mozna gdzies wylaczyc tworzenie katalogow i plikow za kazdym razem?
          ewentualnie czy mozna przyporzadkowac zeby program robil to tylko w jedym wybranym miejscu?

Komentarz

• luc_october
            Początki nałogu
            • 2009
            • 447

Zamieszczone przez marszull
            czy w C1 mozna gdzies wylaczyc tworzenie katalogow i plikow za kazdym razem?
            ewentualnie czy mozna przyporzadkowac zeby program robil to tylko w jedym wybranym miejscu?
            Nie ma takiej opcji, ale jest to lepsze moim zdaniem rozwiązanie niż w Lr. Mogę nagrać Rawy z ustawieniami na płycie, otworzyć już obrobione na drugim kompie.
            http://500px.com/luc_october

Komentarz

• Merde
              Grzeczny i układny podpis
              • 2008
              • 7756

Zamieszczone przez luc_october
              Nie ma takiej opcji, ale jest to lepsze moim zdaniem rozwiązanie niż w Lr. Mogę nagrać Rawy z ustawieniami na płycie, otworzyć już obrobione na drugim kompie.
              Ekhm, o .xmp czasem nie zapomniałeś?
              I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• marszull
                Bywalec
                • 2011
                • 126

jak bym uwazal ze to bardzo dobre rozwiazanie to bym nie zadawal tego pytania

merde wspomnial o .xmp a dodam do tego ze korzystam z .dng co powoduje ze plikow .xmp nie widac, ale informacja pozostaje

Komentarz

• luc_october
                  Początki nałogu
                  • 2009
                  • 447

Zamieszczone przez Merde
                  Ekhm, o .xmp czasem nie zapomniałeś?
                  Nie napisałem, że Lightroomie tego nie ma, ale Capture One o ile z początku mnie to też wkurzało po czasie stwierdziłem, że pasuje mi to bardziej od Lightroomowego rozwiązania.
                  http://500px.com/luc_october

Komentarz

• Merde
                    Grzeczny i układny podpis
                    • 2008
                    • 7756

Nie napisałem, że Lightroomie tego nie ma, ale Capture One o ile z początku mnie to też wkurzało po czasie stwierdziłem, że pasuje mi to bardziej od Lightroomowego rozwiązania.
                    Napisałeś "Mogę nagrać Rawy z ustawieniami na płycie, otworzyć już obrobione na drugim kompie". Dokładnie to samo możesz zrobić z rawami obrabianymi w Lr (a nawet prościej*) - nagrywając na płytę raw + towarzyszący mu plik .xmp.

* .xmp mam tuż pod zdjęciem w Total Commanderze, nie muszę się bawić w grzebanie w podkatalogach.

Acha, kolory faktycznie lepsze z C1, ale struktura obrazka (ziarno, artefakty wzmocnione przez wyostrzanie) IMHO gorsza od Lr.
                    Na wydruku nie widać, ale przy obróbce wkurza.
                    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• stormur
                      Coś już napisał
                      • 2009
                      • 65

Czy da się to robić dla szkieł innych niż są w bazie programu, bo tam tyko high-endowe zabawki do średniego formatuWszystkie suwaki mam nieaktywne w wersji PRO.
                      A jakie suwaki maja byc aktywne ??? w metadata masz rozpoznane szklo. Zaznaczasz "anazlyze" , pojawia ci sie zaznaczenie na "enable" i wszystkie "suwaki" sa aktywne. Zadnej filozofii. Wszystkie szkla jakie mam sa rozpoznawane bezblednie . Fakt, ze poza ts-e90 mam tylko L . Kiedys mialem 28-135 ( tesknie mimo 24-70 L ... ) i tez byl "widziany" ...

Jesli robisz na jpeg to wtedy sie zgodze - nie dziala, ale na RAW ???

[QUOTE]
                      stormur, moje wrażenia są odmienne - to co LR zajmuje mi kilka chwil, w CO (C1) jest dla mnie nie do osiągnięcia, nawet długą pracą z moim ulubionym przez kilka lat odrawiaczem (wersje CO 4 długo używałem, bardzo lubiłem i ceniłem, co zresztą do tej pory obowiązuje).
                      W czasach LR3 i zmianach przyzwyczajenia polubiłem adobowego odrawiacza.
                      [QUOTE]

Kiedy mozna bylo wrzucac zdjecia, teraz tylko "linkowac", wiec nie "podepre sie" przkladem. Roznica jest. Spora. Na niekorzysc LR .

LR ma dobry PR. O c1 jest raczej cicho. Tu popularnosc nie bierze sie z jakosci... .

Kazdy oczywiscie wybierze warsztat dla siebie najlepszy . Popytalem znajomych fotografow czego uzywaja

na 12 zapytanych : 7 LR ( slubni, portrety rodzinne, gazety ) 1 Bibble ( reklamowy ) 2 Focus'a i 2 C1 Pro .

Ciekawostka : zaden uzywajacy LR nie ma sredniego formatu, zaden uzywajacy sredniego nie uzywal LR ...

ZADEN FOTOGRAF REKLAMOWY NIE UZYWA LR *.
                      * z "przepytanych"

Stawka dzienna "nieuzywajacych" LR jest min 100% wieksza od uzytkownikow LR .

Czyli ( jak wycignac wnioski ze statystyki ) : po zakupie C1Pro wkrotce stawki fotografa wzrosna i nabedzie sredni format

----------------------

Zeby nie bylo, ze goloslowny jestem [edit moderatora: pkt 8 regulaminu!]
                      Ostatnio edytowany przez Merde; 14420.
                      Canon Elinchrom

Komentarz

• filipg96
                        • 2011
                        • 4

Mam pytanie odnośnie Capture One Express 6. Mam bardzo dużą ilość zdjęć RAW, do każdego chciałbym zastosować jeden balans bieli w menu Quick ( np. Daylight ). Nie wiem jak to zrobić, jak zaznacze wszystki pliki i dam ten balans bieli to i tak zmienia się tylkow jednym. Prosze o pomoc i pozdraiwam

Komentarz

• gary
                          Bywalec
                          • 2007
                          • 158

mając zaznaczone źródło po prawo na górze jest strzałka skosna w górę, potem zaznaczasz wszystkie docelowe i trzymając shift naciskasz strzałkę w dół.
                          Sebastian Małachowski

Komentarz

• filipg96
                            • 2011
                            • 4

Capture One Express 6 masowa zmiana balansu bieli z menu Quick

Witam,

Mam pytanie odnośnie Capture One Express 6. Mam bardzo dużą ilość zdjęć RAW, do każdego chciałbym zastosować jeden balans bieli w menu Quick ( np. Daylight ). Nie wiem jak to zrobić, jak zaznacze wszystki pliki i dam ten balans bieli to i tak zmienia się tylkow jednym.
                            Prosze o pomoc i pozdraiwam

Komentarz

• dziobolek
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 2634

Po co powtórki...???

...i dwie minuty później nowy temat zakładasz???

Może by tak cierpliwie poczekać na odpowiedź, zamiast śmiecić
                              Pozdrówka!
                              "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
                              Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
                              tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Komentarz

• Janusz Body
                                Moderator
                                • 2004
                                • 5757

Połączone.

Janusz,
                                Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

Pracuję...