Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
Używam Lightroom 3 i tabletu wacom. Nie mogę sobie poradzić z jedną rzeczą:
Klikam "Adjustment Brush" i maluję tabletem po zdjęciu powiedzmy przy pomocy zmniejszonej ekspozycji. Niby wszystko jest ok ale chciałbym móc ustawić tak jak w PS krycie tego pędzla na powiedzmy 10% i pędzlować kilka razy w tym samym miejscu żeby uzyskać 100% krycia. Jednak jak ustawie w lightroom 10% to mogę sobie pędzlować w damym miejscu i 100 razy i nic się nie zmieni. Nie wiem czy dobrze to wytłumaczyłem chciałbym by się każde maźnięcie pędzlem na siebie nakładało po prostu !
Nacisk pióra mam wyłączony w ustawieniach tabletu. W PS działa to idealnie daję 10% i sobie pędzluję kilka razy by uzyskać powiedzmy 70% krycia.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Już sobie poradziłem Wystarczyło napisać na forum żeby dostać oświecenia ;-)
Flow ustawiamy na żądane 10%, natomiast Density na 100% uzyskujemy dzięki temu to o czym pisałem w pytaniu.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
zaraz mnie tu ktoś zje za pisanie postu pod postem
ale jednak nie działa to dokładnie tak jak w PS bo można też uzyskać 100% krycia bez odrywania pióra od tabletu, a to mi bardzo przeszkadza
Ostatnio edytowany przez maki1000; 21002.
Powód: Automerged Doublepost
Dokładnie tak, mażesz raz, odrywasz piórko od tabletu, mażesz ponownie i tak 10x
No tak jest w PS i tak bym właśnie chciał w LR, jednak to nie możliwe. Jak dam
flow 10%
density 100%
to prawie działa tak jak piszecie z tym, że jak się przytrzyma piórko bez odrywania i pośmiga "wte i wefte" to można osiągnąć 100% krycia, a tego chcę wykluczyć.
Odkopię swój temat bo dalej nie mam odpowiedzi na swoje pytani.
Mam też kolejne. Przy używaniu tabletu wacom bamboo one w lightroomi kursor ciągle przykleja się do krawędzi. Myszką tego nie ma - strasznie to denerwujące Można to jakoś wyłączyć ?
Używam LR3 + Wacom Intuos4 + Win7 64-bit i nie mam tych problemów o których Ty piszesz.
Może na forum jest ktoś kto ma model bamboo i będzie w stanie zweryfikować to u siebie, może taka uroda bamboo albo działania jego sterownika?
Spróbuj ściągnąć ze strony Wacom najnowsze sterowniki do bamboo i przeinstalować ale zapewne już to robiłeś.
Odkopię swój temat bo dalej nie mam odpowiedzi na swoje pytani.
Albo ja nie rozumiem, albo Ty. Lightroom to nie PS. Załóżmy, że chcesz pomniejszyć ekspozycję o 1EV. Jeśli ustawisz pędzel na 0,1EV to musisz nałożyć 10 takich pędzli przez dodanie NOWEGO a nie modyfikację starego. Z jednego pędzla 0,1EV nie osiągiesz więcej niż 0,1EV.
przy okazji pytanie: LR3 (w 2 było z tego co pamietam to samo) + wacom bamboo+ win 7= co jakis czas wyłaczanie tabletu, restart i działa wszysko ok. czasami tłuke 10-16h i nic a czasem co 30minut sie wyłącza. Rozmawiałem kiedys z kimś i ma to samo. Sterownik najnowszy.
LR 2 + wacom bamboo + vista.
Nic sie do krawedzi nie klei, nie zawiesza (ciagla praca do 12h).
Nie wiem jak to pedzelkowanie ktore opisuje maki - nie ma porownania.
Nie uzywam ps.
W kazdym razie wszystko dziala.
Instalowalem najnowszy pakiet sterownikow z www wacoma.
kolego maki1000 porównujesz dwie zupełnie odmienne techniki nie mające najmniejszego powiązania z tabletem, kolega wcześniej już ci to wytłumaczył ale chyba nie rozumiesz
Zamieszczone przez maki1000
Klikam "Adjustment Brush" i maluję tabletem po zdjęciu powiedzmy przy pomocy zmniejszonej ekspozycji. Niby wszystko jest ok ale chciałbym móc ustawić tak jak w PS krycie tego pędzla na powiedzmy 10% i pędzlować kilka razy w tym samym miejscu żeby uzyskać 100% krycia. Jednak jak ustawie w lightroom 10% to mogę sobie pędzlować w damym miejscu i 100 razy i nic się nie zmieni. Nie wiem czy dobrze to wytłumaczyłem chciałbym by się każde maźnięcie pędzlem na siebie nakładało po prostu !
Adjustment Brush podczas wywoływania RAWa lub edycji plików JPG nijak się ma do narzędzia pędzla w PS
Adjustment Brush w edycji RAWow działa tak samo i w LR i w PS, śmiem twierdzić ze sam nie wiesz co piszesz i dla ciebie BRUSH to BRUSH nie ważne jakie ma właściwości i zastosowanie
aby uzyskać 20% krycia malujesz raz 10% następnie klikasz NEW żeby zaznaczyć ze będzie to nowe zaznaczanie i malujesz po poprzedniej dziesiątce co daje ci razem 20%
jaśniej chyba nie da się tego zaprezentować
przy okazji pytanie: LR3 (w 2 było z tego co pamietam to samo) + wacom bamboo+ win 7= co jakis czas wyłaczanie tabletu, restart i działa wszysko ok. czasami tłuke 10-16h i nic a czasem co 30minut sie wyłącza. Rozmawiałem kiedys z kimś i ma to samo. Sterownik najnowszy.
u mnie to samo.. biały tablet i mam tak samo jak opisałeś..
kolego maki1000 porównujesz dwie zupełnie odmienne techniki nie mające najmniejszego powiązania z tabletem, kolega wcześniej już ci to wytłumaczył ale chyba nie rozumiesz
Adjustment Brush podczas wywoływania RAWa lub edycji plików JPG nijak się ma do narzędzia pędzla w PS
Adjustment Brush w edycji RAWow działa tak samo i w LR i w PS, śmiem twierdzić ze sam nie wiesz co piszesz i dla ciebie BRUSH to BRUSH nie ważne jakie ma właściwości i zastosowanie
aby uzyskać 20% krycia malujesz raz 10% następnie klikasz NEW żeby zaznaczyć ze będzie to nowe zaznaczanie i malujesz po poprzedniej dziesiątce co daje ci razem 20%
jaśniej chyba nie da się tego zaprezentować
nie rozumiem po co nanosic 10x nowy pędzel w to samo miejsce. Przeciez można wybrać sobie edycję użytego pędzla i zwiększać mu suwakiem wartość aż do uzyskania pożądanej... Poza tym, może się mylę, ale używając drugiego pędzla o wartosci 10% poprawiamy o 10% ekspozycję juz raz poprawioną
Ponieważ na tym wątku są sami praktycy używający tabletów Wacom, pozwolę sobie zadać malutkie pytanka za 2 punkty każde ():
1. Czy tablet A6 jest wystarczająco duży do wygodnej obróbki fotografii, czy lepiej wybrać A5 ?
2. Jakie plusy dodatnie (:-D) ma Intuos w porównaniu z Bamboo ?
3. Czy do monitora 16:10 (FlexScan S2231W) musi być też tablet z ekranem 16:10 ?
Z góry dziękuję za łaskawą poradę.
Pozdrówka
Komentarz