X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • maki1000
    Bywalec
    • 2008
    • 148

Lightroom 3 z wacom

Witam

Używam Lightroom 3 i tabletu wacom. Nie mogę sobie poradzić z jedną rzeczą:
    Klikam "Adjustment Brush" i maluję tabletem po zdjęciu powiedzmy przy pomocy zmniejszonej ekspozycji. Niby wszystko jest ok ale chciałbym móc ustawić tak jak w PS krycie tego pędzla na powiedzmy 10% i pędzlować kilka razy w tym samym miejscu żeby uzyskać 100% krycia. Jednak jak ustawie w lightroom 10% to mogę sobie pędzlować w damym miejscu i 100 razy i nic się nie zmieni. Nie wiem czy dobrze to wytłumaczyłem chciałbym by się każde maźnięcie pędzlem na siebie nakładało po prostu !

Nacisk pióra mam wyłączony w ustawieniach tabletu. W PS działa to idealnie daję 10% i sobie pędzluję kilka razy by uzyskać powiedzmy 70% krycia.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Już sobie poradziłem Wystarczyło napisać na forum żeby dostać oświecenia ;-)

Flow ustawiamy na żądane 10%, natomiast Density na 100% uzyskujemy dzięki temu to o czym pisałem w pytaniu.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    zaraz mnie tu ktoś zje za pisanie postu pod postem

ale jednak nie działa to dokładnie tak jak w PS bo można też uzyskać 100% krycia bez odrywania pióra od tabletu, a to mi bardzo przeszkadza
    Ostatnio edytowany przez maki1000; 21002. Powód: Automerged Doublepost
  • ghrond
    Bywalec
    • 2009
    • 138

żeby uzyskać 100% krycia musisz 10 razy zaaplikować pędzel z kryciem 10%
    my space: fotografia koncertowa | blog | uex

Komentarz

• pjakusz
      Początki nałogu
      • 2006
      • 269

Zamieszczone przez ghrond
      żeby uzyskać 100% krycia musisz 10 razy zaaplikować pędzel z kryciem 10%
      Dokładnie tak, mażesz raz, odrywasz piórko od tabletu, mażesz ponownie i tak 10x

Komentarz

• maki1000
        Bywalec
        • 2008
        • 148

Zamieszczone przez pjakusz
        Dokładnie tak, mażesz raz, odrywasz piórko od tabletu, mażesz ponownie i tak 10x
        No tak jest w PS i tak bym właśnie chciał w LR, jednak to nie możliwe. Jak dam
        flow 10%
        density 100%
        to prawie działa tak jak piszecie z tym, że jak się przytrzyma piórko bez odrywania i pośmiga "wte i wefte" to można osiągnąć 100% krycia, a tego chcę wykluczyć.

Komentarz

• maki1000
          Bywalec
          • 2008
          • 148

Odkopię swój temat bo dalej nie mam odpowiedzi na swoje pytani.

Mam też kolejne. Przy używaniu tabletu wacom bamboo one w lightroomi kursor ciągle przykleja się do krawędzi. Myszką tego nie ma - strasznie to denerwujące Można to jakoś wyłączyć ?

Komentarz

• MoonWind
            Dopiero zaczyna
            • 2010
            • 47

Używam LR3 + Wacom Intuos4 + Win7 64-bit i nie mam tych problemów o których Ty piszesz.

Może na forum jest ktoś kto ma model bamboo i będzie w stanie zweryfikować to u siebie, może taka uroda bamboo albo działania jego sterownika?
            Spróbuj ściągnąć ze strony Wacom najnowsze sterowniki do bamboo i przeinstalować ale zapewne już to robiłeś.

Komentarz

• ghrond
              Bywalec
              • 2009
              • 138

Zamieszczone przez maki1000
              Odkopię swój temat bo dalej nie mam odpowiedzi na swoje pytani.
              Albo ja nie rozumiem, albo Ty. Lightroom to nie PS. Załóżmy, że chcesz pomniejszyć ekspozycję o 1EV. Jeśli ustawisz pędzel na 0,1EV to musisz nałożyć 10 takich pędzli przez dodanie NOWEGO a nie modyfikację starego. Z jednego pędzla 0,1EV nie osiągiesz więcej niż 0,1EV.
              my space: fotografia koncertowa | blog | uex

Komentarz

• marekb
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 2273

przy okazji pytanie: LR3 (w 2 było z tego co pamietam to samo) + wacom bamboo+ win 7= co jakis czas wyłaczanie tabletu, restart i działa wszysko ok. czasami tłuke 10-16h i nic a czasem co 30minut sie wyłącza. Rozmawiałem kiedys z kimś i ma to samo. Sterownik najnowszy.

Komentarz

• Parteq
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 1159

LR 2 + wacom bamboo + vista.
                  Nic sie do krawedzi nie klei, nie zawiesza (ciagla praca do 12h).
                  Nie wiem jak to pedzelkowanie ktore opisuje maki - nie ma porownania.
                  Nie uzywam ps.

W kazdym razie wszystko dziala.
                  Instalowalem najnowszy pakiet sterownikow z www wacoma.

Portrety | Slubne | Facebook | Warsztaty

Komentarz

• maki1000
                    Bywalec
                    • 2008
                    • 148

Dzięki za odpowiedzi

Próbowałem z innym tabletem mam to samo. Spróbuje zainstalować system na innym dysku i nowe sterowniki może będzie dobrze

Komentarz

• Ciboq
                      Coś już napisał
                      • 2010
                      • 91

kolego maki1000 porównujesz dwie zupełnie odmienne techniki nie mające najmniejszego powiązania z tabletem, kolega wcześniej już ci to wytłumaczył ale chyba nie rozumiesz

Zamieszczone przez maki1000
                      Klikam "Adjustment Brush" i maluję tabletem po zdjęciu powiedzmy przy pomocy zmniejszonej ekspozycji. Niby wszystko jest ok ale chciałbym móc ustawić tak jak w PS krycie tego pędzla na powiedzmy 10% i pędzlować kilka razy w tym samym miejscu żeby uzyskać 100% krycia. Jednak jak ustawie w lightroom 10% to mogę sobie pędzlować w damym miejscu i 100 razy i nic się nie zmieni. Nie wiem czy dobrze to wytłumaczyłem chciałbym by się każde maźnięcie pędzlem na siebie nakładało po prostu !
                      Adjustment Brush podczas wywoływania RAWa lub edycji plików JPG nijak się ma do narzędzia pędzla w PS
                      Adjustment Brush w edycji RAWow działa tak samo i w LR i w PS, śmiem twierdzić ze sam nie wiesz co piszesz i dla ciebie BRUSH to BRUSH nie ważne jakie ma właściwości i zastosowanie
                      aby uzyskać 20% krycia malujesz raz 10% następnie klikasz NEW żeby zaznaczyć ze będzie to nowe zaznaczanie i malujesz po poprzedniej dziesiątce co daje ci razem 20%
                      jaśniej chyba nie da się tego zaprezentować

Komentarz

• arturs
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 4196

Zamieszczone przez marekb
                        przy okazji pytanie: LR3 (w 2 było z tego co pamietam to samo) + wacom bamboo+ win 7= co jakis czas wyłaczanie tabletu, restart i działa wszysko ok. czasami tłuke 10-16h i nic a czasem co 30minut sie wyłącza. Rozmawiałem kiedys z kimś i ma to samo. Sterownik najnowszy.
                        u mnie to samo.. biały tablet i mam tak samo jak opisałeś..
                        5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• Adso
                          Początki nałogu
                          • 2007
                          • 310

Zamieszczone przez Ciboq
                          kolego maki1000 porównujesz dwie zupełnie odmienne techniki nie mające najmniejszego powiązania z tabletem, kolega wcześniej już ci to wytłumaczył ale chyba nie rozumiesz

Adjustment Brush podczas wywoływania RAWa lub edycji plików JPG nijak się ma do narzędzia pędzla w PS
                          Adjustment Brush w edycji RAWow działa tak samo i w LR i w PS, śmiem twierdzić ze sam nie wiesz co piszesz i dla ciebie BRUSH to BRUSH nie ważne jakie ma właściwości i zastosowanie
                          aby uzyskać 20% krycia malujesz raz 10% następnie klikasz NEW żeby zaznaczyć ze będzie to nowe zaznaczanie i malujesz po poprzedniej dziesiątce co daje ci razem 20%
                          jaśniej chyba nie da się tego zaprezentować
                          nie rozumiem po co nanosic 10x nowy pędzel w to samo miejsce. Przeciez można wybrać sobie edycję użytego pędzla i zwiększać mu suwakiem wartość aż do uzyskania pożądanej... Poza tym, może się mylę, ale używając drugiego pędzla o wartosci 10% poprawiamy o 10% ekspozycję juz raz poprawioną
                          galeria: http://adso.digart.pl/digarty/

Komentarz

• Maggot
                            Początki nałogu
                            • 2008
                            • 286

nie chce mi sie czytac wszystkiego ale moze sprobuj wylaczyc systemowe zarzadzanie tabletami? u mnie to one przeszkadzaly.

Komentarz

• m_o_b_y
                              Pełne uzależnienie
                              • 2007
                              • 1095

jaki tablet?

Ponieważ na tym wątku są sami praktycy używający tabletów Wacom, pozwolę sobie zadać malutkie pytanka za 2 punkty każde ():
                              1. Czy tablet A6 jest wystarczająco duży do wygodnej obróbki fotografii, czy lepiej wybrać A5 ?
                              2. Jakie plusy dodatnie (:-D) ma Intuos w porównaniu z Bamboo ?
                              3. Czy do monitora 16:10 (FlexScan S2231W) musi być też tablet z ekranem 16:10 ?
                              Z góry dziękuję za łaskawą poradę.
                              Pozdrówka
                              m_o_b_y
                              --------------------------------------------------------

Komentarz

Pracuję...