X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • strybus
    Dopiero zaczyna
    • 2007
    • 15

Solar Finder czyli jak padają promienie słoneczne

Witam wszystkich,

Jako trochę fotograf wiem jak istotne jest dla fotografujących (w szczególności krajobrazy) to gdzie znajduje się słońce w miejscu gdzie właśnie robią zdjęcia. Nie jest to takie trudne do odkrycia bo wystarczy spojrzeć na niebo i już wszystko wiadomo.

Jednak o wiele trudniejsze jest rozpoznanie gdzie będzie znajdować się słońce w przyszłości w miejscu gdzie się dopiero zamierza fotografować. Dla zdjęć krajobrazowych często ważne są godziny poranne i wieczorne ale określenie miejsca gdzie wtedy będzie nasza rodzima gwiazda, a w szczególności w miejscy gdzie się jeszcze nie było, jest bardzo trudne.

Postanowiłem więc napisać program Solar Finder na telefony z systemem Android, który wskaże dokładnie pozycję słońca w miejsce gdzie się znajduje użytkownik telefonu na wybraną dowolnie datę i godzinę.

Program jest darmowy.
    Program do odnalezienia w Android Market po wyszukaniu "Solar Finder". Opis programu pod linkiem http://www.appbrain.com/app/solar-fi...id.solarfinder

Mam nadzieję, że okaże się on przydatny dla amatorów fotografii, którzy analizują wpływ światłą na robione fotografie i nie mieli dotąd możliwości precyzyjnie wyznaczać pozycji słońca... i są w posiadaniu telefonu z Androidem.

Pozdrawiam,
    Sławek
  • dziobolek
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 2634

Inne przydatne narzędzie dla miłośników wschodów i zachodów i nie tylko... (nie tylko na Androida )

The Photographer's Ephemeris - polecam.

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Komentarz

• strybus
      Dopiero zaczyna
      • 2007
      • 15

The Photographer's Ephemeris - fajny program.

Mój program jest znacznie prostszy ale ma tą fajna cechę, że trzymając telefon w dłoni, program będzie Ci wskazywał jak go ustawić aby oś przechodząca wzdłuż telefonu wskazywała pozycję słońca na niebie dla lokalizacji, w której się znajdujesz i dla wybranej dowolnie daty i godziny.

Fakt - tylko na Androida, ale za to pod ręką tak gdzie się robi fotki

Komentarz

• dziobolek
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 2634

Ależ ja nie mam zamiaru się z tobą licytować, który "jest fajniejszy"

Dorzuciłem kolejne narzędzie z tej serii i tyle.
        Działa na Windowsie, Linuxie, Mac...

A jeśli idzie o mobilki to chyba nie tylko na iPhone:

Mobile system requirements
        *Android devices
        -Google Android™ 2.2 operating system
        -ARMv7-A processor with vector FPU
        -OpenGL ES 2
        -H.264 and AAC hardware decoders
        -256MB of RAM
        *BlackBerry™ Tablet OS
        *iOS 3 and higher

Pozdrówka!
        "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
        Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
        tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Komentarz

• strybus
          Dopiero zaczyna
          • 2007
          • 15

Ja również nie zamierzałem się licytować a jedynie podać jakąś cechę wyróżniającą.

Jeśli ktoś ma androida i ochotę spróbować to zachęcam... a nóż się spodoba

Komentarz

Pracuję...