X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Hom_er
    Bywalec
    • 2009
    • 191

dzięki korona-pl

czasami nawet proste rzeczy nie wychodzą

No i co, różnica w zdjęciach jest

co tam radzicie?
    Fiu fiu

Komentarz

• tom517
      Uzależniony
      • 2007
      • 495

Nie wiem jak IrfanView (masz z dodatkami do CMS ?), ale Fast Stone jednak "wariuje" (sprawdzałem, i nie tylko u mnie).
      Nadal masz różnie w PS i Bridgu ?

Komentarz

• czornyj
        Zasłużeni
        • 2006
        • 2626

Testowałem Irfana i FastStone i one nie mają prawidłowo zaimplementowanego modułu zarządzania barwą i na monitorach szerokogamutowych wyświetlają pierdoły. Z działających trafiłem tylko na FastPictureViewer Professional, oczywiście Adobe Bridge i przeglądarka Windows Vista/7.
        Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• Janusz Body
          Moderator
          • 2004
          • 5757

Zamieszczone przez czornyj
          Testowałem Irfana i FastStone i one nie mają prawidłowo zaimplementowanego modułu zarządzania barwą i na monitorach szerokogamutowych wyświetlają pierdoły. Z działających trafiłem tylko na FastPictureViewer Professional, oczywiście Adobe Bridge i przeglądarka Windows Vista/7.
          Dokładnie tak samo. FastPictureViewer 64bit też działa ale to tylko odmiana wersji Professional. Niestety płatna po miesiącu używania.

Janusz,
          Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• Pawel_G
            Uzależniony
            • 2008
            • 527

Też przerabiałem ten temat po zakupie szrokogamutowca i najlepiej (najtaniej) oglądać w przeglądarce Windowsowej.

Komentarz

• dinderi
              Pełne uzależnienie
              • 2009
              • 3028

Zamieszczone przez Pawel_G
              Też przerabiałem ten temat po zakupie szrokogamutowca i najlepiej (najtaniej) oglądać w przeglądarce Windowsowej.
              Znasz sposób, żeby tło tej przeglądarki przestawić z białego na inny kolor?
              Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
              09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

• Hom_er
                Bywalec
                • 2009
                • 191

Zamieszczone przez tom517
                Nie wiem jak IrfanView (masz z dodatkami do CMS ?), ale Fast Stone jednak "wariuje" (sprawdzałem, i nie tylko u mnie).
                Nadal masz różnie w PS i Bridgu ?
                różnice pomiędzy PS i Bridgem są nadal - przecież nic nie zmieniłem

Dzięki za podpowiedź z FastPictureViewer Professional i uaktualnieniem Irfana - trzeba będzie sprawdzić.

Ciekaw jest co z tym Bridgem, dlaczego nie wyświetla tak jak PS?
                Fiu fiu

Komentarz

• Janusz Body
                  Moderator
                  • 2004
                  • 5757

Zamieszczone przez Hom_er
                  różnice pomiędzy PS i Bridgem są nadal - przecież nic nie zmieniłem

Dzięki za podpowiedź z FastPictureViewer Professional i uaktualnieniem Irfana - trzeba będzie sprawdzić.

czy na pewno masz pliki z tagiem profilu?

Janusz,
                  Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• czornyj
                    Zasłużeni
                    • 2006
                    • 2626

Color Settings zsynchronizował?

High Quality Thumbnails zapodał?
                    Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• Hom_er
                      Bywalec
                      • 2009
                      • 191

Jeżu kolczasty, same problemy, a tu człowiek chce uczciwie sobie zdjęcia zrobić a potem rodzinie pokazać

Gdzie te czasy, gdy wystarczyło kupić PROVIE, napstrykać te 36 klatek, dać do wywołania, podenerwować się z ciekawości czekając na odbitki i ... już.

A teraz?

Kup se człowieku dobry aparat, dobre obiektywy, a i tak jak nie monitor, to nieumiejętności obróbki, a jak już i to nie przeszkodzi, to Cię jakieś profile wkqr***ą, a jeśli nie to, to okaże się , że

Zamieszczone przez czornyj
                      Color Settings zsynchronizował?

High Quality Thumbnails zapodał?
                      Jeszcze i tego trzeba poszukać, i coś z tym zrobić

Tylko kiedy mieć jeszcze czas na zrobienie zdjęć?

Tak, czy inaczej dzięki wielkie za rady!

Pozdrawiam!
                      Fiu fiu

Komentarz

• dinderi
                        Pełne uzależnienie
                        • 2009
                        • 3028

Tylko kiedy mieć jeszcze czas na zrobienie zdjęć
                        To nie jest forum tych, co mają na to czas
                        Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
                        09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

• Shadow
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 1565

Hom_er ----> Dwaj koledzy na początku wątku już Ci napisali co masz zrobić. Ja obrabiasz w jakimś zdefiniowanym profilu w PS a inne programy tego nie obsługują to zawsze będziesz miał inną kolorystykę. Zapisz zdjecię Dla internetu... z konwesją do sRGB i będzie dobrze.

Komentarz

• sebol1204
                            Coś już napisał
                            • 2010
                            • 89

Zrób tak po obrobieniu zdjęcia:
                            Image > mode > 8bit/channel
                            File > Save for web i devices
                            i ustaw tam tak jak na poniższym obrazku

A dla porównania:
                            Irfan/photoshop/przeglądarka windowsa

2 amatorskie puszki, 2 i pół słoika i jakieś badziewia do zabawy światłem
                            Galeria na CB
                            Blog

Komentarz

• grzegorzki
                              Początki nałogu
                              • 2009
                              • 369

Odp: Jaki program pokazuje zdjęcia tak, jak zostały obrobione w PSie?

No i chyba rozkminiłem boloka (przynajmniej jak na moje potrzeby).
                              Po obróbce zdjęcia podejrzałem sobie jpga w PS i Irfanie. Efekt przerósł oczekiwania. Co za piękna tragedia

A ponieważ chodziło mi wyłącznie o to, żeby widzieć w Irfanie tak samo jak w PS oraz przeglądarkach WWW to zmieniłem w PS jeden parametr na:
                              View / Proof Setup / Monitor RBG.

Tak samo obrazek (wściekła czerwień) wygląda również w IE, Firefoxie i Chrome.
                              6D - EF 24-70/2.8L USM + EF 50/1.8 II + EF 70-300/4-5.6 IS USM + EF 85/1.8 USM - 580EX II + YN565EX + YN568EX- YN-622C - Bowens 500R kit + akcesoria
                              Nie mnie się wtrącać biskupom w robotę.

Komentarz

• Paul80
                                Początki nałogu
                                • 2008
                                • 257

Odp: Jaki program pokazuje zdjęcia tak, jak zostały obrobione w PSie?

W ten sposób pozbawiłeś się CMS-a i widzisz fotkę w niezarządzanym środowisku CMS, czyli photoshop stał się w podglądzie taki sam badziewny jak Irfan, ale to Twoja zasługa.

Kolego, jak chcesz widzieć to samo co w Photoshopie, Lightroomie itp, to jedna z opcji darmowych to Xnview http://www.xnview.com/en/download.html pamiętając o ustawieniach CMS, zapinasz profil monitora i masz 100% pełny CMS, polecił mi go pewien zawodowiec który głęboko siedzi w monitorach, kolorach itd.

W innych programach pomimo modułu CMS, nie uzyskasz tego samego obrazu co w photoshopie, tylko nieliczne programy pokazują wiernie to co w photoshpie:

Photoshop,Lightroom, Adobe Bridge, Xnview, Fast Picture i więcej chyba nie ma. Jeszcze dołożył bym Capture One i być może inne wołarki Rawów. DPP od Canona leży i kwiczy przy C1!

Do Canona bezapelacyjnie polecam Ci Capture One, na starcie masz praktycznie 99% zgodność z oryginałem i to zawsze a nie jak w lightroomie kombinowanie z profilami i ciągłe ustawianie Camera Calibration itp.
                                Ostatnio edytowany przez Paul80; 14478.

Komentarz

Pracuję...