Mam pytanie odnośnie przestrzeni kolorów w Lightroom wersja 3. Czy jest możliwość pracy w przestrzeni Adoba RGB oraz gdzie są takie ustawienia.
X
-
Tagi: Brak
-
Lightroom pracuje w przestrzeni ProPhoto RGB i w tej wersji nie można tego zmienić.
W Lightroom 4 jest możliwość zrobienia "soft proof" do innych przestrzeni barwnych, ale edycja chyba w dalszym ciągu odbywa się jedynie w ProPhoto.
Możesz jednak eksportować pliki z Lr do Adobe RGB i potem edytować je w pełnym Photoshopie.
Źródło: http://forums.adobe.com/message/2740513 oraz http://help.adobe.com/en_US/Lightroo...7F769FFA0.html -
pytam bo zaciekawiła mnie jedna rzecz. otórz obrobiłem fotki w ps z konwersją do profilu AdobeRGB (dla fotolabu). Po imporcie zdjęć w/w zdjecia wyglądają jakby LR nie obsługiwał "zarządzania barwą", tzn zachowuje się jak zwykły podgląd zdjęć w windowsie. I teraz skoro on pracuje wyłącznie w ProPhoto to to jest normalne czy powinien jednak wyświatlać te zdjecia "prawidłowo".
Bo np kiedy oglądam te zdjecia w AdobeBridge to wyglądają tak jak w PS.Ostatnio edytowany przez maati; 20890.Canon 5d MKII, MKIII, C85 1,4IS + 580EXII, C35 1,4 C24 1,4 fishKomentarz
-
LR jak najbardziej obsługuje zarządzanie barwą. Opisz dokładniej co masz na myśli pisząc, że niby nie obsługuje. Może skonwertowałeś do AdobeRGB ale nie zapisałeś tagu profilu i program te nieotagowane zdjęcia traktuje jak sRGB.Ostatnio edytowany przez Janusz Body; 194.
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.Komentarz
-
Obrobiłem fotke w PS. Na koniec Konwersja do profilu AdobeRGB, ostrzenie i zapis jako jpg. Taką fotkę jak oglądam w windows wygląda zaciemniona itp. tu sie zgadza bo podgląd zdjęc w win nie obsługuje profili. w rzucam do LR i jest tak samo, wrzucam do Bridge i jest ok czyli tak jak w ps.Canon 5d MKII, MKIII, C85 1,4IS + 580EXII, C35 1,4 C24 1,4 fishKomentarz
-
Ostatnio edytowany przez Janusz Body; 194.
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.Komentarz
-
Dzieki za pomoc. Już wszystko OK. W sumie musiałem coś zamieszać bo zaimportowałem te zdjęcia jeszcze raz i wszystko ok. LR wyświetla prawidłowo.Jeszcze raz dzięki za szybkie porady.Canon 5d MKII, MKIII, C85 1,4IS + 580EXII, C35 1,4 C24 1,4 fishKomentarz
-
Odp: Lightroom i przestrzeń AdobeRGB
Dzień dobry
Mam nadzieję, że uzyskam tutaj odpowiedź bo wczoraj pół nocy szukałam w inernecie odpowiedzi i nadal nie jestem pewna..
Otóż mam od niedawna nowy monitor Eizo CG 248 - 4K i jest skalibrowany pod obróbkę fotografii. Przerabiam zdjęcia tylko i wyłącznie w Lightroomie 6. Zdjęcia eksportuję do srgb.
Jak oglądam te zdjęcia w przeglądarce zdjęć Picassa wszystko jest ok z odcieniami (miałam tam tez problem ale musiałam parę rzeczy poprzestawiać), tak samo jak widzę w Lightroomie.
Problem pojawia się gdy wrzucam zdjęcia na moją stronę internetową. Zdjęcia są bardziej nasycone.
Jak oglądam stronę internetową na laptopie, wszystko jest w porządku. Jedynie na tym szerokogamutowcu jest inaczej..
Czytałam że dość często się to zdarza gdy zapisuję zdjęcia w Srgb a mam monitor szerokogamutowy. Wstępnie mogę to przeżyć bo większość użytkowników ma monitory niższej klasy i nie będzie widziała tego przesycenia. Jednakze wysyłam bardzo dużo zdjęć do róznych konkursów np. National Geographic i martwi mnei to że tam pewnie już ludzie mają szerokogamutowce i moje zdjęcia są mega przesycone.
Z tego co myślę to jest to problem z ICC? Powinnam zapisywać zdjęcia razem z profilem i wtedy wrzucać je do sieci? Lightroom nie ma tej funkcji prawda? Więć po obróbce powinnam je przesyłać do Photoshopa i tam eksportować do srgb razem z profilem ICC? Czy to w tym tkwi problem?
Bardzo bardzo proszę o odpowiedźKomentarz
-
problem rozwiązany
Była to wina przeglądarki. zmieniłam na przeglądarkę firefoxa i wszyskto jest ok, widze różnice kolorów w kwadratach i zdjęcia nie są juz przesycone.
Komentarz
-
Ustaw sobie zarządzanie barwą w tej "niedobrej" przeglądarce, to na niej też będzie ok
Komentarz
Komentarz