X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • maati
    Coś już napisał
    • 2008
    • 93

Lightroom i przestrzeń AdobeRGB

Mam pytanie odnośnie przestrzeni kolorów w Lightroom wersja 3. Czy jest możliwość pracy w przestrzeni Adoba RGB oraz gdzie są takie ustawienia.
    Canon 5d MKII, MKIII, C85 1,4IS + 580EXII, C35 1,4 C24 1,4 fish
  • szmigielDESIGN
    Dopiero zaczyna
    • 2011
    • 24

Lightroom pracuje w przestrzeni ProPhoto RGB i w tej wersji nie można tego zmienić.

W Lightroom 4 jest możliwość zrobienia "soft proof" do innych przestrzeni barwnych, ale edycja chyba w dalszym ciągu odbywa się jedynie w ProPhoto.

Możesz jednak eksportować pliki z Lr do Adobe RGB i potem edytować je w pełnym Photoshopie.

Źródło: http://forums.adobe.com/message/2740513 oraz http://help.adobe.com/en_US/Lightroo...7F769FFA0.html
    szmigielDESIGN >> Fotografia

Komentarz

• maati
      Coś już napisał
      • 2008
      • 93

pytam bo zaciekawiła mnie jedna rzecz. otórz obrobiłem fotki w ps z konwersją do profilu AdobeRGB (dla fotolabu). Po imporcie zdjęć w/w zdjecia wyglądają jakby LR nie obsługiwał "zarządzania barwą", tzn zachowuje się jak zwykły podgląd zdjęć w windowsie. I teraz skoro on pracuje wyłącznie w ProPhoto to to jest normalne czy powinien jednak wyświatlać te zdjecia "prawidłowo".
      Bo np kiedy oglądam te zdjecia w AdobeBridge to wyglądają tak jak w PS.
      Ostatnio edytowany przez maati; 20890.

Komentarz

• Janusz Body
        Moderator
        • 2004
        • 5757

LR jak najbardziej obsługuje zarządzanie barwą. Opisz dokładniej co masz na myśli pisząc, że niby nie obsługuje. Może skonwertowałeś do AdobeRGB ale nie zapisałeś tagu profilu i program te nieotagowane zdjęcia traktuje jak sRGB.
        Ostatnio edytowany przez Janusz Body; 194.

Janusz,
        Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• maati
          Coś już napisał
          • 2008
          • 93

Obrobiłem fotke w PS. Na koniec Konwersja do profilu AdobeRGB, ostrzenie i zapis jako jpg. Taką fotkę jak oglądam w windows wygląda zaciemniona itp. tu sie zgadza bo podgląd zdjęc w win nie obsługuje profili. w rzucam do LR i jest tak samo, wrzucam do Bridge i jest ok czyli tak jak w ps.

Komentarz

• Janusz Body
            Moderator
            • 2004
            • 5757

...For rendered files such as TIFF, JPEG, and PSD files, Lightroom uses the image’s embedded color profile to display the image, histogram, and color values. If the image doesn’t have a profile, Lightroom assumes the sRGB profile, and the image may not look as expected on your monitor....
            Ostatnio edytowany przez Janusz Body; 194.

Janusz,
            Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• maati
              Coś już napisał
              • 2008
              • 93

Dzieki za pomoc. Już wszystko OK. W sumie musiałem coś zamieszać bo zaimportowałem te zdjęcia jeszcze raz i wszystko ok. LR wyświetla prawidłowo.Jeszcze raz dzięki za szybkie porady.

Komentarz

• MagdaT
                • 2017
                • 2

Odp: Lightroom i przestrzeń AdobeRGB

Dzień dobry

Mam nadzieję, że uzyskam tutaj odpowiedź bo wczoraj pół nocy szukałam w inernecie odpowiedzi i nadal nie jestem pewna..

Otóż mam od niedawna nowy monitor Eizo CG 248 - 4K i jest skalibrowany pod obróbkę fotografii. Przerabiam zdjęcia tylko i wyłącznie w Lightroomie 6. Zdjęcia eksportuję do srgb.
                Jak oglądam te zdjęcia w przeglądarce zdjęć Picassa wszystko jest ok z odcieniami (miałam tam tez problem ale musiałam parę rzeczy poprzestawiać), tak samo jak widzę w Lightroomie.

Problem pojawia się gdy wrzucam zdjęcia na moją stronę internetową. Zdjęcia są bardziej nasycone.
                Jak oglądam stronę internetową na laptopie, wszystko jest w porządku. Jedynie na tym szerokogamutowcu jest inaczej..

Czytałam że dość często się to zdarza gdy zapisuję zdjęcia w Srgb a mam monitor szerokogamutowy. Wstępnie mogę to przeżyć bo większość użytkowników ma monitory niższej klasy i nie będzie widziała tego przesycenia. Jednakze wysyłam bardzo dużo zdjęć do róznych konkursów np. National Geographic i martwi mnei to że tam pewnie już ludzie mają szerokogamutowce i moje zdjęcia są mega przesycone.

Z tego co myślę to jest to problem z ICC? Powinnam zapisywać zdjęcia razem z profilem i wtedy wrzucać je do sieci? Lightroom nie ma tej funkcji prawda? Więć po obróbce powinnam je przesyłać do Photoshopa i tam eksportować do srgb razem z profilem ICC? Czy to w tym tkwi problem?

Bardzo bardzo proszę o odpowiedź

Komentarz

• MagdaT
                  • 2017
                  • 2

problem rozwiązany Była to wina przeglądarki. zmieniłam na przeglądarkę firefoxa i wszyskto jest ok, widze różnice kolorów w kwadratach i zdjęcia nie są juz przesycone.

Komentarz

• rafels3
                    Początki nałogu
                    • 2008
                    • 454

Ustaw sobie zarządzanie barwą w tej "niedobrej" przeglądarce, to na niej też będzie ok

Komentarz

Pracuję...