X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Paul80
    Początki nałogu
    • 2008
    • 257

Czornyj;-) wielkie dzięki za podjęcie tematu, ale pociągnę jeszcze ten temat innym przykładem, bo chciałbym to troszkę zrozumieć a więc:

1. DPP SRGB

2. DPP ADOBE RGB - PHOTOSHOP CONVERT DO SRGB I ZAPIS Z PROFILEM ICC

Na moim monitorze fotka numer dwa na 100% ma lepszy mocniejszy kolor niebieski, lepsze żółcie, czerwony troszkę za mocno poszedł i lepsza magenta.

Teraz jestem ciekawy, co Ty zobaczysz na monitorze u siebie, to już nie screeny, tylko oryginalne fotki, pomniejszone, skompresowane do 90%, skompresowany kolor maksymalnie i wyostrzone 15/0,6. Porównując te fotki mam włączonego CMS.

Komentarz

• Paul80
      Początki nałogu
      • 2008
      • 257

Obrabiając fotki w DPP i zmieniając przestrzeń kolorów z SRGB na ADOBE RGB, widzę poprawę pewnych kolorów, jak to możliwe czornyj, przecież wedle Ciebie nie powinieniem zobaczyć poprawy na moim monitorze BENQ FP783???

Komentarz

• Merde
        Grzeczny i układny podpis
        • 2008
        • 7756

Zamieszczone przez Paul80
        Obrabiając fotki w DPP i zmieniając przestrzeń kolorów z SRGB na ADOBE RGB, widzę poprawę pewnych kolorów
        To może zanim zaczniesz cokolwiek komukolwiek zarzucać zapoznaj się z podstawami CMS?
        Przecież w tym wszystkim nie chodzi o to, żeby kolory były ładniejsze...
        I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• Paul80
          Początki nałogu
          • 2008
          • 257

Merde napisałbyś coś sensownego, dlaczego na moim monitorze w DPP zmieniają się kolory po zmianie na Adobe RGB, jeżeli nie powinienem ich zobaczyć to o co chodzi, czyżby część odcieni była w zakresie SRGB. Czepiłeś się CMS a om ma się nijak w kwestii różnic, ponieważ finalnie porównuję dwa jpg SRGB, czornyj pisał o przekłamaniu barw, mnie te barwy pasują w 100%. Niech ktoś kompetentny się wypowie np. Janusz B;-)

Ps. Czornyj jakie przekłamania kolorów ja widzę i dlaczego to tak dobrze wygląda?, że niebieski jest bardziej nasycony, czerwienie są głębsze i znikają refleksy z bluzek.
          !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
          Wywołałem jeszcze raz fotkę, ale w ACR nie DPP i teraz widzę te same fotki, nieważne jaki ma profil Adobe czy SRGB i w fastone CMS włączony, także wybaczcie mi, bo nie dawało mi to spokoju i musiałem doprowadzić to do końca i oczywiście nie miałem racji!!!
          !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
          Zrobiłem jeszcze raz to samo w DPP i jest różnica w kolorach, jeżeli jej nie powinno być, to czy to na 100% przekłamania kolorystyczne?
          Ostatnio edytowany przez Paul80; 14478. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• czornyj
            Zasłużeni
            • 2006
            • 2626

Mały problemik polega na tym, że skasowałem DPP, ale co do zasady barwy w środowisku z CMS-em powinny być niezależnie od użytej przestrzeni edycyjnej (sRGB, AdobeRGB, ProPhoto itd.) dokładnie takie same - tak długo, jak długo pochodzą ze wspólnej części zbioru tych przestrzeni barwnych. Przestrzeń edycyjna nie służy bowiem do zmieniania/poprawiania/polepszania barw, a do ich rejestrowania i przechowywania.

Ponieważ zaś twój monitor nie jest w stanie wyświetlić barw spoza sRGB (a jeśli nawet, to b. niewiele), to powinieneś uzyskiwać wizualnie ten sam efekt, jak ma to miejsce w przypadku konwersji ACR.

Jeśli tak się nie dzieje, to:
            - coś jest źle poustawione w DPP
            - zmiana przestrzeni barwnej wiąże się z automatyczną zmianą profilu barwnego aparatu, np. w Nikonie były trzy profile barwne automatycznie skojarzone z daną przestrzenią, co w podobny sposób siało zamieszanie i prowadziło do nieporozumień.
            Ostatnio edytowany przez czornyj; 4171.
            Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• Paul80
              Początki nałogu
              • 2008
              • 257

czornyj, samo włączenie Adobe RGB w DPP powoduje te lepsze kolory, czyli pomijamy eksport i profile , skąd zmiana tych kolorków a może to jest to co ma być właśnie, przecież Adobe ma bogatą przestrzeń.

W aparacie mam ustawione profil na standard, SRGB, CR2.
              Ostatnio edytowany przez Paul80; 14478.

Komentarz

• czornyj
                Zasłużeni
                • 2006
                • 2626

Tak jak mówiłem - zmiana kolorystyki świadczy o zmianie profilu aparatu, odpowiedzialnego za sposób renderowania barw do przestrzeni edycyjnej - różne profile aparatu stworzone są dla różnych trybów, np. Standard, Neutral, Landscape itd. Nie da się pominąć wpływu profili aparatu podczas eksportu, strzałkami oznaczone konwersje:

[RAW]->[Profil Aparatu]->[Przestrzeń Edycyjna -sRGB, AdobeRGB itd]-wyświetlanie z CMS->[Przestrzeń barwna monitora - scharakteryzowana przez profil ICC monitora przydzielony mu w systemie]

Teoretycznie zmiana przestrzeni edycyjnej na Adobe nie powinna kompletnie nic zmienić, a skoro zmienia to widać albo jest jakoś automatycznie powiązana ze zmianą trybu, albo po prostu coś jest źle ustawione w preferencjach.

Ew. zmian kolorystycznych, które pociąga za sobą wykorzystanie przestrzeni AdobeRGB po prostu nie widać na zwykłym monitorze o gamucie zbliżonym do sRGB.
                Ostatnio edytowany przez czornyj; 4171.
                Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• Paul80
                  Początki nałogu
                  • 2008
                  • 257

Teraz inaczej to zrobiłem, zobacz co teraz zobaczysz na tych zdjęciach>>> link do zdjęć

Są to screeny prosto z DPP !!!, czyli to co ja widzę po zmianie profilu kolorów.
                  Ostatnio edytowany przez Paul80; 14478.

Komentarz

Pracuję...