X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • wagteil
    Bywalec
    • 2010
    • 242

Imitacja DPP w Lightroom, moje ustawienia a wasze uwagi.

Probujac dojsc w Lightroomie do efektow uzyskiwanych w DPP, doszedlem do pewnych ustawien ktorymi chcialbym sie podzielic. Ponizej zamieszczam zrzuty z ekranu tego samego zdjecia obrobionego w w dwoch wyzej wspomnianych programach, w ktorych staralem sie uzyskac ten sam efekt w kolorach, kontrascie, bieli itd. Jednoczesnie prosze o uwagi i zamieszczanie swoich ustawien Lightrooma imitujacych efekty pracy w DPP, moze wspolnie uda nam sie wypracowac jeden w miare uniwersalny preset dla LR. Zachecam do wspolpracy!
  • Plexa
    Dopiero zaczyna
    • 2010
    • 38

Odp: Imitacja DPP w Lightroom, moje ustawienia a wasze uwagi.

Nic nie widzę, brak obrazków.

Komentarz

• wagteil
      Bywalec
      • 2010
      • 242

Zamieszczone przez Plexa
      Nic nie widzę, brak obrazków.
      Sorki, edytowalem zdjecia.
      8 pkt Regulaminu forum

Komentarz

• dulak
        Początki nałogu
        • 2009
        • 268

Po pierwsze nie bardzo wiem co jest Twoim celem. Oczywiście, że da się każde zdjęcie w Lightroomie ustawić tak by imitowało DPP - pytanie tylko jakim nakładem pracy?
        Po drugie - nie ma możliwości utworzenia presetów naśladujących DPP. Jest zbyt wiele zmiennych, które wpływają na wygląd danego zdjęcia, jak i algorytmy każdego z tych softów są inne.

Ja używam tylko DPP czasem łącząc na warstwach dwa lub trzy różnie wywołane rawy. Do Lightrooma już nie wrócę.

A zdjęcia które pokazałeś są wyraźnie różne od siebie

Komentarz

• wagteil
          Bywalec
          • 2010
          • 242

Zamieszczone przez dulak
          Po pierwsze nie bardzo wiem co jest Twoim celem.
          Celem jest uzyskiwanie podobnie zadowalajacych efektow jak w DPP
          Zamieszczone przez dulak
          Oczywiście, że da się każde zdjęcie w Lightroomie ustawić tak by imitowało DPP - pytanie tylko jakim nakładem pracy?
          Wlasnie dlatego aby bylo szybciej, szukam usrednienia ustawien [/QUOTE]

Zamieszczone przez dulak
          Ja używam tylko DPP czasem łącząc na warstwach dwa lub trzy różnie wywołane rawy. Do Lightrooma już nie wrócę.
          Jak bym mial do obrabinia pare zdjec z wakacji, pewnie tez bym sie bawil z DPP a pozniej z warstwami aby uzyskac zamierzony efekt Niestety zdjec jest wiecej..
          Zamieszczone przez dulak
          A zdjęcia które pokazałeś są wyraźnie różne od siebie
          I wlasnie dlatego pytalem o doswiadczenia innych.
          Ostatnio edytowany przez wagteil; 36457.
          8 pkt Regulaminu forum

Komentarz

• dulak
            Początki nałogu
            • 2009
            • 268

Nie uzyskasz uśrednienia. Algorytmy obu softów są całkowicie odmienne od siebie dlatego takiej możliwości nie ma. O ile każde pojedyncze zdjęcie w Lightroomie możesz upodobnić bez problemu do DPP (na odwrót już nie) o tyle masowo nie masz szans na to. Próbowałem również dojść do takich samych ustawień jak Ty.

Jeśli chodzi o sporą ilość fotografii do obróbki - każdego tygodnia mam ich do przerobienia kilkaset z czego 200 zazwyczaj idzie na papier, mimo tego do Lightrooma nie wrócę. Jak ktoś pisał w innym wątku - po zapoznaniu z DPP praca nim staje się bardzo szybka i wygodna. Oczywiście będą pojedyncze fotografie, które z DPP słabo wyjdą a Lightroom je elegancko wyciągnie, ale naprawdę to pojedyncze zdjęcia zazwyczaj ciągnięte z głębokich niedoświetleń lub przepałów.

Dla mnie efekt na wydruku jest zawsze taki sam - z DPP zdjęcia są naturalne z Lightrooma nienaturalne.

pozdrawiam

Komentarz

• wagteil
              Bywalec
              • 2010
              • 242

Zamieszczone przez dulak
              Nie uzyskasz uśrednienia. Algorytmy obu softów są całkowicie odmienne od siebie dlatego takiej możliwości nie ma. O ile każde pojedyncze zdjęcie w Lightroomie możesz upodobnić bez problemu do DPP (na odwrót już nie) o tyle masowo nie masz szans na to.
              No i tu sie niestety zgodze..

- - - Updated - - -

Dostrzeglem jedna ceche ktora mozna zmienic w wiekszosci zdjec w LR aby udpodobnic ja do DPP, sa to 'Lights' i 'Highlihts'. Wyglada na to ze DPP ma w domyslnych ustawieniach te paramatry wyzej badz LR ma je za nisko. Zdjecia z LR sa zazwyczaj 'ciemniejsze', po podciagnieciu tych parametrow wyzej foty upodobniaja sie bardziej do efektow z DPP.
              8 pkt Regulaminu forum

Komentarz

• underhand
                Bywalec
                • 2006
                • 126

Zamieszczone przez wagteil
                No i tu sie niestety zgodze..

- - - Updated - - -

Dostrzeglem jedna ceche ktora mozna zmienic w wiekszosci zdjec w LR aby udpodobnic ja do DPP, sa to 'Lights' i 'Highlihts'. Wyglada na to ze DPP ma w domyslnych ustawieniach te paramatry wyzej badz LR ma je za nisko. Zdjecia z LR sa zazwyczaj 'ciemniejsze', po podciagnieciu tych parametrow wyzej foty upodobniaja sie bardziej do efektow z DPP.
                Tak, to jest prawda. Nie ma co gadać dpp lepszy dla cierpliwych inaczej no i wszystko co już na ten temat powiedziano. Nie da się zrównoważyć obu.

Komentarz

• tantal
                  Początki nałogu
                  • 2008
                  • 404

Też nie do końca odgaduję cel. Jeśli chodzi o głęboka ingerencję w obraz to każdy wydzierga w swoim odrawiaczu to co potrafi. Skopiowanie jakiejś zawiłej obróbki z DPP i przepisanie tej receptury na "język" ACR byłoby koszmarem gdyby nie profile DNG. A tak gra wstępna odwalona, w tym samym czasie hrabia może jeszcze poczytać Jeśli chodzi o wstępne wołanie to nie widze żadnych przeszkód żeby ACR/Lr nie imitowało hurtem odrawiania DPP. Poniżej przykłady, jeśli ktoś wynajduje róznice między a i b (które to literki poplątałem względem wołarek) to przez moje niedbalstwo, wystarczy zmienić jeden parametr i tej widocznej różnicy nie będzie.

1a
                  1b
                  2a
                  2b
                  3a
                  3b
                  4a
                  4b
                  5a
                  5b

Wołanie podstawowe ale - podkreślam: hurtowe a z jednej b- z drugiej.

Komentarz

• Paul80
                    Początki nałogu
                    • 2008
                    • 257

Widzę mój ulubiony temat na tapecie, ja także do lightrooma nie myślę powracać. Na dzień dzisiejszy najlepszym programem poza DPP do obróbki rawów z Canona to Capture One, nie ma żadnych złudzeń, od kiedy go używam jestem szczęśliwszy. Spróbuj Capture One a zobaczysz, że najlepiej oddaje to co wychodzi z DPP

--- Kolejny post ---

Subskrybuj wątek i powiadom mnie o zmianach:
                    Ostatnio edytowany przez Paul80; 14478.

Komentarz

• Paul80
                      Początki nałogu
                      • 2008
                      • 257

Widać że niewielu forumowiczów używa capture one, ale napiszę coś jeszcze w tym temacie. Jedno jest na pewno niepodważlne, DPP daje najlepszy kolor i żaden program na dzień dzisiejszy nie jest w stanie z nim konkurować.Wielu z Was wybiera lightrooma ze względów większej kontroli parametrów obrazu i łatwość obsługi. Lightroom nie jest dla amatora, trzeba być świadomym ułomności jego profili.

Korzystam z Capture One i wczoraj zrobiłem sobie głębsze porównanie z DPP i soft Canona wygrywa. Capture One daje na starcie słabsze kolory, lekko przygaszone, słabszy kontrast, ale za to kolor skóry jest bardzo dobry. Znalazłem ogromną wpadkę Capture One, otóż w wysokich światłach na granicach przepalenia nie ma szczegółów i kolor jest nieregularny, ten sam obrazek w DPP to inna bajka. Zawiodłem się na tym sofcie, bo kolor skóry to nie wszystko.

I teraz kwintesencja, jak radzić sobie z kolorem skóry w DPP, bo jak wiemy skóra z Canonów jest za czerwona. Mamy dwa sposoby, nie ja to wymyśliłem i pomimo wad efekty są bardzo dobre. Zmieniamy color tone na 1 lub drugi sposób lepszy, zmieniamy tylko barwę czerwieni a nie wszstkich jak w przypadku color tone. Aby zmiennić barwę czerwieni musimy zainstalować Canon picture style i w nim otworzyć rawa z ludzką skórą i próbnikiem kliknąć na skórę, następnie zmienić hue- barwę np. na +8 i saturacja na -2. Ten zabieg spowoduje zmniejszenie czerwonej dominanty i pozwoli na zwiększenie nasycenia na +1. Od jakiegoś czasu jest dostępny plugin do DPP nazywa się DPP plus i oferuje on pracę na warstwach i wiele innych tematów, wszystko wskazuje na to iż Canon za darmo już nic nie da a plugin jest oczywiście płatny.

Komentarz

• dulak
                        Początki nałogu
                        • 2009
                        • 268

Nawiążę tylko do wspomnianego przez Ciebie pluginu. Zapewne masz na myśli DPP++ http://digitol.free.fr/doku.php?id=dpppp:home Jesdt płatny gdyż nie jest to element pochodzący od Canona ale od prywatnej osoby. Osobiście używam DPP++ który pozwala na lokalną korekcję świateł, cieni kontrastu, selektywną zmianę koloru, itp. Również w innych kwestiach DPP++ okazuje się bardzo pomocny, ale z tym każdy może zapoznać się sam. Dla mnie canonowski DPP dopiero z tym pluginem stał się w pełni używalnym softem. Jeśli ktoś używa DPP to ten plugin dla niego jest wprost nieodzowny

Komentarz

• Paul80
                          Początki nałogu
                          • 2008
                          • 257

dulak, właśnie ten plugin mam na myśli, co do recepty na kolor skóry w DPP podaję źródło z dokładnym profesjonalnym opisem Kolor skóry aparatach Canon – jak zredukować czerwoną dominantę | SatinPhoto

Komentarz

• jagular
                            Początki nałogu
                            • 2007
                            • 422

Próbowałem takiego ustandaryzowania, akurat lubię kolory LR, ale miałem zdjęcie, ktore lepiej wyglądało z DPP. Użyłem ColorCheckera i było mi łatwiej znaleźć różnice.
                            Aparaty, obiektywy, lampy.

Komentarz

• wagteil
                              Bywalec
                              • 2010
                              • 242

Zamieszczone przez tantal
                              Też nie do końca odgaduję cel. Jeśli chodzi o głęboka ingerencję w obraz to każdy wydzierga w swoim odrawiaczu to co potrafi. Skopiowanie jakiejś zawiłej obróbki z DPP i przepisanie tej receptury na "język" ACR byłoby koszmarem gdyby nie profile DNG. A tak gra wstępna odwalona, w tym samym czasie hrabia może jeszcze poczytać Jeśli chodzi o wstępne wołanie to nie widze żadnych przeszkód żeby ACR/Lr nie imitowało hurtem odrawiania DPP. Poniżej przykłady, jeśli ktoś wynajduje róznice między a i b (które to literki poplątałem względem wołarek) to przez moje niedbalstwo, wystarczy zmienić jeden parametr i tej widocznej różnicy nie bedzie.

Wołanie podstawowe ale - podkreślam: hurtowe a z jednej b- z drugiej.
                              W Twoich zdjeciach rzeczywiscie prawie nie widac roznicy! Nie bardzo zlapalem, co rozumiesz przez hurtowe odrawianie? Jaki parametr nalezy zmienic aby zgubic roznice w jakosci pomiedzy tymi dwiema wolarkami RAWow? Jak doszedles do takiego efektu?
                              8 pkt Regulaminu forum

Komentarz

Pracuję...