X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Merde
    Grzeczny i układny podpis
    • 2008
    • 7756

Odp: Jedna temperatura barwowa na zdjęciach

Zamieszczone przez Janusz Body
    Nie, wręcz przeciwnie, korzystam z tego dość często. Białka oczu są dość dobrym wzorcem bieli. Chyba, że akurat trafisz na kogoś na ciężkim kacu z oczkami jak... wiadomo.
    Ja mam też odmienne doświadczenia - z reguły próbkowanie z białek daje zbyt zimne zdjęcia.
    No i oczywiście twarz musi zajmować sporą część kadru, żeby było gdzie tą pipetką klikać...
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• michalab
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 1580

Zamieszczone przez tlustyx
      Kolega nie chciał osiągać efektu zachodzącego słońca tylko podobną kolorystykę wszystkich zdjęć.
      Czytałeś drugi post autora?

Zamieszczone przez k-9
      Właśnie cały zamysł musi jednak zostać w tonacji zachodzącego słońca... te 2 zdjęcia tak naprawdę nadają klimat... A niestety zdjęcia musza być w podobnych barwach...
      Zapraszam

Komentarz

• strideer
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 1905

Zamieszczone przez Janusz Body
        Nie, wręcz przeciwnie, korzystam z tego dość często. Białka oczu są dość dobrym wzorcem bieli. Chyba, że akurat trafisz na kogoś na ciężkim kacu z oczkami jak... wiadomo.
        To te oczka muszą być na zdjęciu dość duże, zdrowe i dobrze naświetlone. Z mojego doświadczenia białka oczu bywają delikatnie żółte (naprawdę delikatnie, ale jest to taka różnica, która może zafałszować balans bieli). Jeśli są w cieniu, to ten cień zwykle również będzie cieniem ciepłym (więc WB będzie przekłamany). Do tego trzeba uważać na różne żyłki etc - zawłaszcza, kiedy oko jest małe na zdjęciu i zlewają się one na barwę białka. Moim zdaniem ta metoda jest ryzykowna.

Komentarz

• k-9
          Bywalec
          • 2010
          • 247

cześć wam
          Po całym dniu zabawy przy kompie w końcu zdjęcia wyglądają dobrze. Nawet zdjęcie robione po 20.00 wygląda jakby było zrobione po południu. Niestety wyższej osobie się nie podobają... Więc daje sobie już spokój z dalszą zabawą... I pewnie zdjęcia pójdą do grafika. Mimo to, ja jestem zadowolony i będzie kolejna praca do portfolio.
          Więc taka przestroga dla was (i dla mnie). Sesje zaczynamy jak najwcześniej a nie przy końcówce dnia
          Dzięki wam za wasze rady. Temp. ustawiłem za pocą suwaków w Lr temp i tint i dzięki saturacji. Próbowanie pipetą nie wychodziło... więc było trzeba ręcznie ustawiać na oko.

Komentarz

• michalab
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 1580

Można też wziąć ze sobą colorcheckera, jeśli chcemy, aby zdjęcia miały taką samą kolorystykę, a spodziewamy się zmiennego oświetlenia. W każdym rodzaju oświetlenia robisz zdjęcie z colorcheckerem, potem zabawa w LR jest dużo krótsza.
            Zapraszam

Komentarz

• k-9
              Bywalec
              • 2010
              • 247

żeby go wziąć najpierw trzeba go mieć xD
              Bardzo dużo osób z niego korzysta... i się mocno zastanawiam nad jego kupnem... tylko sporo kosztuje ta tekturka... W studio czy w plenerze jednak się przyda więc trzeba dopisać do listy zakupów ;p. Czy ktoś wie jaką trwałość ma CC?? podobno 2 lata ale nie jestem pewien... po tych 2 latach kolory faktycznie blakną i do kosza czy to się dzieje tylko przy bardzo dużej eksploatacji i w rzeczywistości wystarcza na dłużej...?

Komentarz

• mk

Ja używam szarej karty, przed jakimiś zdjęciami robię sobie w danych warunkach zdjęcie z szarą kartą a potem już lekkie poprawki w lightroomie ; ) Posiadam taką kartę już 3 rok i bez problemu nadal daje takie same efekty, może dlatego, że dawałem za nią 2 stówki co mnie bardzo zdziwiło, za to gustowny pokrowiec dostałem do niej : P

Komentarz

• michalab
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 1580

Zamieszczone przez k-9
                  żeby go wziąć najpierw trzeba go mieć xD
                  Bardzo dużo osób z niego korzysta... i się mocno zastanawiam nad jego kupnem... tylko sporo kosztuje ta tekturka... W studio czy w plenerze jednak się przyda więc trzeba dopisać do listy zakupów ;p. Czy ktoś wie jaką trwałość ma CC?? podobno 2 lata ale nie jestem pewien... po tych 2 latach kolory faktycznie blakną i do kosza czy to się dzieje tylko przy bardzo dużej eksploatacji i w rzeczywistości wystarcza na dłużej...?
                  Jeśli interesuje Cię, żeby zdjęcia były super wierne, to pewnie po jakimś czasie traci ważność, jeśli jednak chcesz go wykorzystywać jako pomoc w uzyskaniu spójnej kolorystyki podczas jednej sesji, to myślę, że nawet lekkie wyblaknięcie nie będzie przeszkadzać, bo na w trakcie jednej sesji Ci raczej nie wyblaknie.
                  Zapraszam

Komentarz

• komarsnk
                    Bywalec
                    • 2009
                    • 157

A można zobaczyć te zdjęcia?

Komentarz

• komer34
                      Dopiero zaczyna
                      • 2011
                      • 39

A propo CC to jeśli mnie pamięć nie myli to widziałem że po roku zaleca się wymiane. Dla mnie to chore za taką cenę
                      CANON 60D_Tamron 17-50 f/2.8 VC_ C85 1.8_430ex II

Komentarz

• k-9
                        Bywalec
                        • 2010
                        • 247

hahahah rozbawiła manie ta wymiana po roku hehehe. Przecież ten paszporcik nie leży cały czas na widoku i nie jestem narażony na światło... przyłożyć do w czasie 1 sesji( z 1 ustawieniem światła) do modelki/modela zrobić zdjęcie i się go chowa do torby...
                        komarsnk chciałbym pokazać zdjęcia ale niestety nie mogę... podpisywałem umowę i nie mogę ich publikować

Komentarz

• komer34
                          Dopiero zaczyna
                          • 2011
                          • 39

Właśnie poprawiam się. Wymiane zaleca się jednak po 2 latach. Mój błąd.
                          CANON 60D_Tamron 17-50 f/2.8 VC_ C85 1.8_430ex II

Komentarz

• YaneC
                            Początki nałogu
                            • 2009
                            • 367

Mam pytanko... skąd bierze się różnica w temperaturze barwowej odczytywanej w DPP i LR ?

W DPP pokazuje 4100, LR 3950 (to samo zdjęcie), w aparacie jest ustawiona na 4100...
                            BYKOM STOP

Komentarz

Pracuję...