X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Tytus
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 1358

? wywoływanie z RAW w CS2 ?

jedna rzecz mnie ciekawi

wywołuję zdjęcia z wakacji, sporo tego i zauważyłem, że w wielu wypadkach automatycznie PS proponuje ostre obniżenie ekspozycji i zwiększenie jasności, dając w końcu efekt na pierwszy rzut oka taki, jakby nie wprowadzało się żadnej korekty do zdjęcia

co on próbuje przez to osiągnąć? mniejsze szumy? większą ostrośc???
    20Dset
    maj łeb...
  • Andee
    Uzależniony
    • 2005
    • 503

Sadze ze CS2 wykorzystuje jakis wstepnie ustawiony profil, wg ktorego ustala temperature barw, itp. itd. Oczywiscie moge sie mylic ale wlasnie to probowal bym sprawdzic na poczatku.
    Czarna puszka i gruszka... www.andee.nwz.pl

Komentarz

• Przemek Białek
      Uzależniony
      • 2004
      • 832

wlasnie PS przez te swoje zabiegi bardzo zwieksza szumy i pozatym slabiej oddaje ostrosc, jak ktos chce miec zyletke w RAW proponuje RAW Shooter,a jak normalne ladne fotki
      to koniecznie DPP
      dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograf tylko tyle potrzeba
      "galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.pl

Komentarz

• Vitez
        zło konieczne
        • 2004
        • 19804

Zamieszczone przez Przemek Białek
        wlasnie PS przez te swoje zabiegi bardzo zwieksza szumy i pozatym slabiej oddaje ostrosc, jak ktos chce miec zyletke w RAW proponuje RAW Shooter,a jak normalne ladne fotki
        to koniecznie DPP
        A ja obydwa bym odradzil - DPP zbyt ubogie mozliwosci korekty daje a RAWShooter przegina z wyciaganiem detali i ich wyostrzaniem przez co przy nieostroznym traktowaniu i na automatycznych ustawieniach - fotki wychodza przeostrozne i czesto skaszanione (nie do ogladania na 100% podgladzie).

W PS CS2 ja mam wylaczone automatyczne dopasowanie ekspozycji i brightness (robi to na podstawie histogramu - stara sie rownac kanaly) i dopiero w pozniejszej obrobce ewentualnie dopasowuje levels czy shadow/highlight oraz kontrast.

Komentarz

• Tytus
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 1358

Zamieszczone przez Vitez
          A ja obydwa bym odradzil - DPP zbyt ubogie mozliwosci korekty daje a RAWShooter przegina z wyciaganiem detali i ich wyostrzaniem przez co przy nieostroznym traktowaniu i na automatycznych ustawieniach - fotki wychodza przeostrozne i czesto skaszanione (nie do ogladania na 100% podgladzie).

W PS CS2 ja mam wylaczone automatyczne dopasowanie ekspozycji i brightness (robi to na podstawie histogramu - stara sie rownac kanaly) i dopiero w pozniejszej obrobce ewentualnie dopasowuje levels czy shadow/highlight oraz kontrast.

ciekawa jest jeszcze jedna rzecz, jak zaraz po włączeniu podglądu w RAW jak powiększysz zdjęcie, to ulega ono po chwili wyostrzeniu

i teraz pytanie, ponieważ automatyczne funkcje nie dotyczą wyostrzenia, to co on robi? potrzebuje chwili by pokazać ostrość zdjęcia z jaką było ono zrobione czy też jednak coś w wymuszony sposób podostrza jak np Breeze...
          20Dset
          maj łeb...

Komentarz

• gietrzy
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 5727

Zamieszczone przez Tytus
            i teraz pytanie, ponieważ automatyczne funkcje nie dotyczą wyostrzenia
            Pod warunkiem, że wcześniej wyłączysz to wyostrzanie i zapiszesz jako nowe domyślne ustawienia.

Zamieszczone przez Tytus
            czy też jednak coś w wymuszony sposób podostrza jak np Breeze...
            Dżizas Tytus od Breeze to się proszę odstosunkować - Najłatwiej wciskająć sekwencję Ctrl+Q. ;-)
            Powracając do tematu: proponuję to co w przypadku wersji CS

Pozwolę sobie zaryzykować stwierdzenie, że nie można poprawnie wywołać rawa z CS2 bez przeczytania powyższej książki.
            the silence is deafening

Komentarz

• Vitez
              zło konieczne
              • 2004
              • 19804

Tytus - zauwaz ze Adobe Camera RAW ma kilka zakladek tam po prawej a nie tylko zakladke od automatycznej ekspozycji. W ktorejs z zakladek jest wyostrzanie - moze masz je wlaczone?

Zamieszczone przez gietrzy
              Pozwolę sobie zaryzykować stwierdzenie, że nie można poprawnie wywołać rawa z CS2 bez przeczytania powyższej książki.
              Zdefiniuj "poprawnie" .
              Bo ja np wywoluje RAWy tak jak mi sie podoba - pod efekt koncowy taki jaki JA chce osiagnac... a nie jakas tam ksiazka.
              I dopiero gdyby nie udawalo mi sie osiagnac zamierzonego efektu bo software by szwankowal a bym wiedzial ze tym softem sie da - dopiero wtedy siegnalbym po ksiazke.
              Tak wiec stwierdzenie w stylu "nie dotykaj RAWow za pomoca PS CS2 zanim nie przeczytasz tej ksiazki bo jeszcze cos zepsujesz" brzmi nieco zbyt drastycznie

Komentarz

• Tytus
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 1358

Dżizas Tytus od Breeze to się proszę odstosunkować - Najłatwiej wciskająć sekwencję Ctrl+Q. ;-)
                skonkretyzuj do czego piejesz?
                20Dset
                maj łeb...

Komentarz

• Tytus
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 1358

Zamieszczone przez Vitez
                  Tytus - zauwaz ze Adobe Camera RAW ma kilka zakladek tam po prawej a nie tylko zakladke od automatycznej ekspozycji. W ktorejs z zakladek jest wyostrzanie - moze masz je wlaczone?
                  Vitez, ja mogę być ignorantem, mieć debilne poglądy, słuchać ABBY ale nie jestem blondynem

poza tym moim zdaniem wyostrzanie na poziomie wywoływania z RAW w PS jest maksymalnie gówniane i w ogóle go nie używam

a przyglądałem się jednemu zdjęciu żaby i przy dużym powiększeniu i po chwili jak ostrośc sie poprawiła, to mnie wręcz powaliła, zero artefaktów, białych krawędzi, normalnie nic, tylko ostry obraz???

Zamieszczone przez Vitez
                  Zdefiniuj "poprawnie" .
                  Bo ja np wywoluje RAWy tak jak mi sie podoba - pod efekt koncowy taki jaki JA chce osiagnac... a nie jakas tam ksiazka.
                  I dopiero gdyby nie udawalo mi sie osiagnac zamierzonego efektu bo software by szwankowal a bym wiedzial ze tym softem sie da - dopiero wtedy siegnalbym po ksiazke.
                  Tak wiec stwierdzenie w stylu "nie dotykaj RAWow za pomoca PS CS2 zanim nie przeczytasz tej ksiazki bo jeszcze cos zepsujesz" brzmi nieco zbyt drastycznie
                  książki się przydają, jak ktoś rozłożyl ten moduł na czynniki pierwsze to może zna odpowiedzi i na moje pytania,

poza tym Vitez, nie osiągniesz w pełni tego co chcesz bez pełnej znajomości tego modułu, a tej jak widzę nie posiadasz, więc i Tobie książka się przyda

Ja tam przynajmniej obejrzę ją w księgarni, nie zaszkodzi...
                  20Dset
                  maj łeb...

Komentarz

• gietrzy
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 5727

Zamieszczone przez Tytus
                    skonkretyzuj do czego piejesz?
                    Ctrl+Q wyłącza wyostrzanie.
                    View-> High Quality
                    Ostatnio edytowany przez gietrzy; 120.
                    the silence is deafening

Komentarz

• Tytus
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 1358

Ctrl+Q wyłącza wyostrzanie.
                      View-> High Quality
                      Ja to robaczku wiem, dlatego pisałem o wymuszonym podostrzaniu

ja się pytam czemu to samo dzieje się w PS...
                      20Dset
                      maj łeb...

Komentarz

• Vitez
                        zło konieczne
                        • 2004
                        • 19804

Zamieszczone przez Tytus
                        a przyglądałem się jednemu zdjęciu żaby i przy dużym powiększeniu i po chwili jak ostrośc sie poprawiła, to mnie wręcz powaliła, zero artefaktów, białych krawędzi, normalnie nic, tylko ostry obraz???
                        Ja nic takiego nie zauwazylem. Wyostrzanie mam w Breezie jak wlacze high quality - wtedy jest podrasowany obrazek. W PS obrazek jest sporo gorszy niz to co widac w podrasowanym Breezie i cala sztuczka polega na tym by przez odpowiednia obrobke rowniez go tak sobie podrasowac .

poza tym Vitez, nie osiągniesz w pełni tego co chcesz bez pełnej znajomości tego modułu, a tej jak widzę nie posiadasz, więc i Tobie książka się przyda
                        Jesli do osiagniecia w pelni zadowalajacych mnie efektow wcale nie czuje potrzeby pelnej znajomosci modulu, to czemu powinienem go poznac w pelni?
                        Poznaje cos dopiero gdy mam potrzebe tego poznawania. Czyli jak pisalem powyzej - dopiero gdy natkne sie na sytuacje gdzie bede chcial cos wyciagnac ze zdjecia, nie bede wiedzial jak ale bede wiedzial ze sie da - dopiero wtedy rozpoczne eksploracje kolejnych pokladow wiedzy.
                        Dopoki osiagam to co chce (w pelni ) przy takim poziomie wtajemniczenia jaki posiadam - nie widze sensu marnowania czasu i wysilku na pelne zglebianie znajomosci tego modulu, gdyz taka wiedza by sie i tak zaprzepascila poprzez jej nie uzywanie.

Komentarz

• Tytus
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 1358

Zamieszczone przez Vitez
                          Ja nic takiego nie zauwazylem. Wyostrzanie mam w Breezie jak wlacze high quality - wtedy jest podrasowany obrazek. W PS obrazek jest sporo gorszy niz to co widac w podrasowanym Breezie i cala sztuczka polega na tym by przez odpowiednia obrobke rowniez go tak sobie podrasowac .
                          sprawdze jeszcze później dlaczego tak się dzieje, nie mam póki co na to czasu, ale różnica jest, nie wiem czemu zdjęcia sa zdecydowanie wyostrzone...

Zamieszczone przez Vitez
                          Jesli do osiagniecia w pelni zadowalajacych mnie efektow wcale nie czuje potrzeby pelnej znajomosci modulu, to czemu powinienem go poznac w pelni?
                          Poznaje cos dopiero gdy mam potrzebe tego poznawania. Czyli jak pisalem powyzej - dopiero gdy natkne sie na sytuacje gdzie bede chcial cos wyciagnac ze zdjecia, nie bede wiedzial jak ale bede wiedzial ze sie da - dopiero wtedy rozpoczne eksploracje kolejnych pokladow wiedzy.
                          Dopoki osiagam to co chce (w pelni ) przy takim poziomie wtajemniczenia jaki posiadam - nie widze sensu marnowania czasu i wysilku na pelne zglebianie znajomosci tego modulu, gdyz taka wiedza by sie i tak zaprzepascila poprzez jej nie uzywanie.
                          kiedyś też tak myślałem, aż wpadła mi w ręce książka, nie jedna , ale ta akurat była o fotografii, zdaje się że to ta biblia Kelby'ego i nagle okazało się, że mogę coś zrobić szybciej, lepiej, prościej, a przy okazji mogę zrobić 100 innych rzeczy, które bardzo mi się podobały a o których nie miałem zielonego pojęcia. A byłem wcześniej przekonany, że wiem już wszystko...

Poświęcenie czasu na studiowanie czegoś czasami zwraca się potem z dużą górką

choć efekt tego studiowania książek jest także taki, że jak wiem, że moge poprawić zdjęcie nie na 5 a na 15 sposobów to de facto, zajmuje mi to więcej czasu jak kiedyś
                          20Dset
                          maj łeb...

Komentarz

• Vitez
                            zło konieczne
                            • 2004
                            • 19804

Zamieszczone przez Tytus
                            choć efekt tego studiowania książek jest także taki, że jak wiem, że moge poprawić zdjęcie nie na 5 a na 15 sposobów to de facto, zajmuje mi to więcej czasu jak kiedyś

No... chyba w koncu mnie zrozumiales co najmniej polowicznie 8)

Komentarz

• Tytus
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 1358

Zamieszczone przez Vitez
                              No... chyba w koncu mnie zrozumiales co najmniej polowicznie 8)
                              tylko połowicznie
                              20Dset
                              maj łeb...

Komentarz

Pracuję...