X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • wagteil
    Bywalec
    • 2010
    • 242

Machinery vs SNS HDR, co sie bardziej nadaje do zdjec pomieszczen?

Ktore z powyzszych programow da najbardzoej naturalny efekt zdjec wnetrz robionych metoda HDR ? Slyszalem ze machinery ma mozliwosc robienia tzw fuzji, podobno jest to o niebo lepsze od HDR przy takich tematach. Czy ktos tego probowal?
    8 pkt Regulaminu forum
  • emroth
    • 2010
    • 14

Odp: Machinery vs SNS HDR, co sie bardziej nadaje do zdjec pomieszczen?

SNS HDR uruchamiany z parametrem "-natural" działa moim zdaniem bardzo dobrze - bez przerysowań kontrastu
    W zasadzie nie widze różnicy z Machinery Natural - kupiłem pare miesięcy temu licencję ale i tak wolę używać SNS HDR.

Machinery jest dobre jak zależy Ci jeszcze na obróbce tego HDR'a (jezeli coś trzeba namieszać, ale w zdjęciach pomieszczeń raczej nie trzeba bardzo czarować)

Komentarz

• tlustyx
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 1304

Zamieszczone przez wagteil
      ...Slyszalem ze machinery ma mozliwosc robienia tzw fuzji, podobno jest to o niebo lepsze od HDR
      Troszkę o tym i przykładowe zdjęcie: http://www.canon-board.info/technika...-hdr-yz-88380/
      6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
      Moje fotki Moje fotki II

Komentarz

• wagteil
        Bywalec
        • 2010
        • 242

Sciagnalem demo Machinery bo czytalem ze da sie robic tzw. fuzje jak to zrobic w tym programie?
        Ostatnio edytowany przez wagteil; 36457.
        8 pkt Regulaminu forum

Komentarz

• manfred1
          Uzależniony
          • 2007
          • 842

Co to są te fuzje?
          Kliknij: manfred1 - Odwiedź stronę domową manfred1 - jesteś w raju ;-)

Komentarz

• arturs
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 4196

mam oba - wg mnie bardziej naturalne efekty daje SNS, machinery więcej możesz podkręcić i się pobawić "efektowo"..
            nie twierdzę że się nie da jednym czy drugim tych samych efektów osiągnąć ale taka na domyślnych ustawieniach wygląda..
            5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• MMM
              Pełne uzależnienie
              PREMIUM member
              • 2006
              • 4250

Zamieszczone przez arturs
              mam oba - wg mnie bardziej naturalne efekty daje SNS
              Niektórzy twierdzą że na domyślnych ustawieniach jest dokładnie odwrotnie ;-)

Machinery ma kilka trybów tworzenia HDR. Dwa pierwsze polegają na tym że obraz jest składany z oryginalnych fragmentów obrazów żródłowych. Trochę tak jak jakbyś wszystkie obrazy wrzucił na warstwy w PS i zamalawał rózne fragmenty pozostawiając tylko "najlepiej" naświetlone. Taki HDR raczej efektowny nie jest, nie ma podkręconych kolorów ani kontrastów, za to zawiera oryginalne części obrazów źródłowych posklejane w jeden. Niżej jest przykład.

Nic nie stoi na przeszkodzie żeby taki obraz złożyć i podkręcić opcjami typu "Tone mapping".

Ostatnio edytowany przez MMM; 4761.
              Digart

Komentarz

• arturs
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 4196

Machinery vs SNS HDR, co sie bardziej nadaje do zdjec pomieszczen?

no może.. ty jako autor wiadomo że będziesz bardziej za swoim, ja piszę co mi się wydaje..
                5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• manfred1
                  Uzależniony
                  • 2007
                  • 842

SNS wg mnie jest bardziej naturalny w swojej naturalności.
                  Kliknij: manfred1 - Odwiedź stronę domową manfred1 - jesteś w raju ;-)

Komentarz

Pracuję...