Mam do zrobienia pare zdjec w studio, chcialbym miec jednoczesny podglad tego co na wyswietlaczu aparatu na ekranie komputera. Jak podlaczyc w taki sposob MacBooka do 5dmk2 i czy np. LR4 da rade?
X
-
Tagi: Brak
-
Odp: Sesja w studio z jednoczesnym podgladem na ekranie MacBooka.
Chcesz mieć podgląd tuż po zrobieniu zdjęcia, czy "na żywo" (jak na ekranie w trybie LV)?
Jeśli to pierwsze - menu File / Tethered capture / Start tethered capture
Jeśli to drugie - chyba się nie da. Użyj EOS utlility (Camera settings / remote shooting -> Live view shoot).I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it -
Dzieki! Rozumiem ze to w menu Maca ( nie mam teraz kompa)? Jakimi to kablami podpiac??Komentarz
-
W menu programu (Lr/EOS Utility. A podpiąć tradycyjnie, przez USB.
Bazuję na wersjach windowsowych obu programów, ale nie sądzę by macowe różniły się znacząco.I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce itKomentarz
-
A czy w C1 tez mozna miec podglad zdjecia po zrobieniu takowego?Kliknij: manfred1 - Odwiedź stronę domową manfred1 - jesteś w raju ;-)Komentarz
-
W C1 można nawet mieć podgląd LV i ostrzyć krokowo z poziomu programu:
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce itKomentarz
-
Panowie chciałem podłączyć swojego 5D do kompa i jest problem- nie pokazuje się w moim komputerze, ani LR. Za to po wejściu w opcje jest że Canon jest podłączony.
Zastanawiam się czy mam rąbnięte wejście USB w aparacie czy kabel ( wątpię, bo tym samym kablem zgrywam material na mp3). Jakiś miesiąc temu zgrywałem zdjecia przez USB (inny komputer) i wszystko działało a teraz? Brak sterowników czy co ?Komentarz
-
Miałem podobny problem z 50d, u mnie prawdopodobnie walnięte było wejście w aparacie. Podobno takie rzeczy zdarzają się w Canonach. W serwisie Canona w takim przypadku wymieniają płytę główną co w Twoim przypadku (zakładam że gwarancja już się skończyła) będzie nieopłacalne.
Poza tym jest tu gdzieś wątek o niedziałających portach USB, może u Ciebie problem dotyczy czegoś co da sie tanio naprawić
Komentarz
-
To mnie pocieszyłeś...Gniazdo się trochę rusza więc też je podejrzewałem- chociaż jakby było uszkodzone całkowicie to nie wyświetlałby się komunikat że nie może zainstalować sterowników bo w ogóle byłby niewidoczny. Opcja z usb nie jest mi potrzebna więc pół biedyMiałem podobny problem z 50d, u mnie prawdopodobnie walnięte było wejście w aparacie. Podobno takie rzeczy zdarzają się w Canonach. W serwisie Canona w takim przypadku wymieniają płytę główną co w Twoim przypadku (zakładam że gwarancja już się skończyła) będzie nieopłacalne.
Poza tym jest tu gdzieś wątek o niedziałających portach USB, może u Ciebie problem dotyczy czegoś co da sie tanio naprawić
Komentarz
-
Z tego co wiem to chyba na Windows 7 nie działa. Musi być starsza wersja Windows.Komentarz
-
Czym Windows 7 gorszy od starszych wersji?
Wagteil - C5DMkIII, Windows 7 Pro 64bit, kabel USB, EOS Utility/Preferences/Automatically display Quick Preview window i EOS Utility/Control Camera/Camera settings/Remote shoting - zdjęcie na ekranie monitora natychmiast po jego zrobieniu (z ręki, z aparatem na kablu lub "zdalnie" przyciskiem pulpitu EOS Utility)EOS R5, CANON RF 24-105mm f/4L IS USM, RF 100mm f2,8L MACRO IS USM, RF 100-500mm f/4.5-7.1L IS USM, RF 50mm f/1,8 STM, 580EX, (+ EF-EOS R na wszelki wypadek).Komentarz

Komentarz