X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • wagteil
    Bywalec
    • 2010
    • 242

Sesja w studio z jednoczesnym podgladem na ekranie MacBooka.

Mam do zrobienia pare zdjec w studio, chcialbym miec jednoczesny podglad tego co na wyswietlaczu aparatu na ekranie komputera. Jak podlaczyc w taki sposob MacBooka do 5dmk2 i czy np. LR4 da rade?
    8 pkt Regulaminu forum
  • Merde
    Grzeczny i układny podpis
    • 2008
    • 7756

Odp: Sesja w studio z jednoczesnym podgladem na ekranie MacBooka.

Chcesz mieć podgląd tuż po zrobieniu zdjęcia, czy "na żywo" (jak na ekranie w trybie LV)?
    Jeśli to pierwsze - menu File / Tethered capture / Start tethered capture
    Jeśli to drugie - chyba się nie da. Użyj EOS utlility (Camera settings / remote shooting -> Live view shoot).
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• wagteil
      Bywalec
      • 2010
      • 242

Zamieszczone przez Merde
      Chcesz mieć podgląd tuż po zrobieniu zdjęcia, czy "na żywo" (jak na ekranie w trybie LV)?
      Jeśli to pierwsze - menu File / Tethered capture / Start tethered capture
      Jeśli to drugie - chyba się nie da. Użyj EOS utlility (Camera settings / remote shooting -> Live view shoot).
      Dzieki! Rozumiem ze to w menu Maca ( nie mam teraz kompa)? Jakimi to kablami podpiac??
      8 pkt Regulaminu forum

Komentarz

• Merde
        • 2008
        • 7756

Zamieszczone przez wagteil
        Dzieki! Rozumiem ze to w menu Maca ( nie mam teraz kompa)? Jakimi to kablami podpiac??
        W menu programu (Lr/EOS Utility. A podpiąć tradycyjnie, przez USB.
        Bazuję na wersjach windowsowych obu programów, ale nie sądzę by macowe różniły się znacząco.

Komentarz

• manfred1
          Uzależniony
          • 2007
          • 842

A czy w C1 tez mozna miec podglad zdjecia po zrobieniu takowego?
          Kliknij: manfred1 - Odwiedź stronę domową manfred1 - jesteś w raju ;-)

Komentarz

• Merde
            • 2008
            • 7756

Zamieszczone przez manfred1
            A czy w C1 tez mozna miec podglad zdjecia po zrobieniu takowego?
            W C1 można nawet mieć podgląd LV i ostrzyć krokowo z poziomu programu:

Komentarz

• wiktor2323
              Pełne uzależnienie
              • 2009
              • 1290

Panowie chciałem podłączyć swojego 5D do kompa i jest problem- nie pokazuje się w moim komputerze, ani LR. Za to po wejściu w opcje jest że Canon jest podłączony.
              Zastanawiam się czy mam rąbnięte wejście USB w aparacie czy kabel ( wątpię, bo tym samym kablem zgrywam material na mp3). Jakiś miesiąc temu zgrywałem zdjecia przez USB (inny komputer) i wszystko działało a teraz? Brak sterowników czy co ?
              Facebook

Komentarz

• kaindox
                Uzależniony
                • 2009
                • 598

Miałem podobny problem z 50d, u mnie prawdopodobnie walnięte było wejście w aparacie. Podobno takie rzeczy zdarzają się w Canonach. W serwisie Canona w takim przypadku wymieniają płytę główną co w Twoim przypadku (zakładam że gwarancja już się skończyła) będzie nieopłacalne.
                Poza tym jest tu gdzieś wątek o niedziałających portach USB, może u Ciebie problem dotyczy czegoś co da sie tanio naprawić

Komentarz

• wiktor2323
                  Pełne uzależnienie
                  • 2009
                  • 1290

Zamieszczone przez kaindox
                  Miałem podobny problem z 50d, u mnie prawdopodobnie walnięte było wejście w aparacie. Podobno takie rzeczy zdarzają się w Canonach. W serwisie Canona w takim przypadku wymieniają płytę główną co w Twoim przypadku (zakładam że gwarancja już się skończyła) będzie nieopłacalne.
                  Poza tym jest tu gdzieś wątek o niedziałających portach USB, może u Ciebie problem dotyczy czegoś co da sie tanio naprawić
                  To mnie pocieszyłeś...Gniazdo się trochę rusza więc też je podejrzewałem- chociaż jakby było uszkodzone całkowicie to nie wyświetlałby się komunikat że nie może zainstalować sterowników bo w ogóle byłby niewidoczny. Opcja z usb nie jest mi potrzebna więc pół biedy
                  Facebook

Komentarz

• lok
                    Bywalec
                    • 2008
                    • 146

Z tego co wiem to chyba na Windows 7 nie działa. Musi być starsza wersja Windows.

Komentarz

• ZarJac
                      Dopiero zaczyna
                      • 2005
                      • 38

Zamieszczone przez lok
                      Z tego co wiem to chyba na Windows 7 nie działa. Musi być starsza wersja Windows.
                      Czym Windows 7 gorszy od starszych wersji?

Wagteil - C5DMkIII, Windows 7 Pro 64bit, kabel USB, EOS Utility/Preferences/Automatically display Quick Preview window i EOS Utility/Control Camera/Camera settings/Remote shoting - zdjęcie na ekranie monitora natychmiast po jego zrobieniu (z ręki, z aparatem na kablu lub "zdalnie" przyciskiem pulpitu EOS Utility)
                      EOS R5, CANON RF 24-105mm f/4L IS USM, RF 100mm f2,8L MACRO IS USM, RF 100-500mm f/4.5-7.1L IS USM, RF 50mm f/1,8 STM, 580EX, (+ EF-EOS R na wszelki wypadek).

Komentarz

Pracuję...