X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Pelson
    Bywalec
    • 2010
    • 162

Odp: Adobe Lightroom 5

Zamieszczone przez tomphoto
    W LR5 nie mogę znaleźć owych pluginów, brak katalogu i plików, pewnie jest to gdzieś ukryte.
    U mnie na szczęście były na wierzchu.

Znalazłem jeszcze coś dodatkowego - Jak przyśpieszyć Lightrooma w 10 krokach ť Blog ť Fotografia ślubna i portretowa Wrocław Jacek Kawecki

Nie wiem jeszcze na ile to pomorze ale spodobała mi sie rada o antywirusie
    6d - s 35 1.4 a - c 85 1.8 - t 16-28 2.8 - 430ex ii - yn 560 iii - s nx 10 - s nx 30 2.0
    past: 5d - 40d - 20d - c 28 1.8 - c 35 2.0 - c 17-40 4.0 l - t 90 2.8 vc - c 70-210 3.5-4.5 - t 17-50 2.8 - t 17-35 2.8-4.0

Paweł Postaleniec fotoBLOG

Komentarz

• tomphoto
      Początki nałogu
      • 2007
      • 428

Zamieszczone przez Pelson
      U mnie na szczęście były na wierzchu.
      Możesz podać lokalizacje ? ( u mnie w LR4 również były widoczne)

Znalazłem jeszcze coś dodatkowego - Jak przyśpieszyć Lightrooma w 10 krokach ť Blog ť Fotografia ślubna i portretowa Wrocław Jacek Kawecki
      Z tego również skorzystałem, pomysł jest dobry.
      http://www.tomphoto.pl Fotografujcie, jeżeli sprawia wam to radość.

Komentarz

• Pelson
        Bywalec
        • 2010
        • 162

C:\Program Files\Adobe\Adobe Photoshop Lightroom 5.4 ale nie wiem czy nie zmieniałem przy instalacji. Zawsze możesz je znaleźć korzystając z Wyszukiwarki

Pliki z rozszerzeczniem .lmodule "Usunąłem" Web, Print, Location, Book. I kilka plików z rozszerzeniem .lrplugin

Czy szybciej to ocenie po kolejnej sesji

Jakby ktoś chciał usunąć slideshow to też da sie znaleźć ale wtedy LR nie startuje.
        Ostatnio edytowany przez Pelson; 33313.
        6d - s 35 1.4 a - c 85 1.8 - t 16-28 2.8 - 430ex ii - yn 560 iii - s nx 10 - s nx 30 2.0
        past: 5d - 40d - 20d - c 28 1.8 - c 35 2.0 - c 17-40 4.0 l - t 90 2.8 vc - c 70-210 3.5-4.5 - t 17-50 2.8 - t 17-35 2.8-4.0

Komentarz

• tomphoto
          Początki nałogu
          • 2007
          • 428

znalazłem, było faktycznie na wierzchu, ja szukałem jakichś małych plików z ikoną typu rozszerzenie dll, a to przecież jest duża ikonka z logiem nawiązującym do LR.
          dziękuje za pomoc i naprowadzanie.

Komentarz

• Morfii
            Uzależniony
            • 2010
            • 529

hejka.
            mam głupie pytanie... czy na win.7 64x będzie działał ten lightroom? Obecnie pod 86x chodzi, a że mam nowy sprzęt to też się pytam, nim wydam kasę
            było.. C550D, C7D, C28, T17-50VC, Takumar 50SMC, Zenitar 16, S8, S14. Teraz jest tylko lepiej

Komentarz

• iza73
              Bywalec
              • 2010
              • 222

LR 5x jest przedewszystkim na 64x Poczytaj na pudełku.

Komentarz

• Szank
                Dopiero zaczyna
                • 2006
                • 31

Nowy ACR ( RC ) wyglada smakowicie, mam nadzieje ze szybko przeniosa zmiany do LR.
                Mam na mysli przede wszystkim edytowanie gradientu przy pomocy pedzla. Strasznie mi tego brakowalo. Leniwy jestem i skakanie do szopa zeby malowac po maskac mnie nie bawi.
                No i dodali profile dla nowej sigmy 50 ART. Nie bede musial recznie usuwac aberracji chromatycznych...

Komentarz

• Pelson
                  Bywalec
                  • 2010
                  • 162

Zamieszczone przez Szank
                  Nowy ACR ( RC ) wyglada smakowicie, mam nadzieje ze szybko przeniosa zmiany do LR.
                  Mam na mysli przede wszystkim edytowanie gradientu przy pomocy pedzla. Strasznie mi tego brakowalo. Leniwy jestem i skakanie do szopa zeby malowac po maskac mnie nie bawi.
                  No i dodali profile dla nowej sigmy 50 ART. Nie bede musial recznie usuwac aberracji chromatycznych...
                  Robisz gradient powiedzmy +1 EV i pędzlem na -1EV malujesz to czego griadient ma nie dotyczyć Chyba że masz na myśli coś innego. Nie widziałem nowego ACR...

Komentarz

• Szank
                    Dopiero zaczyna
                    • 2006
                    • 31

Robisz gradient powiedzmy +1 EV i pędzlem na -1EV malujesz to czego griadient ma nie dotyczyć Chyba że masz na myśli coś innego. Nie widziałem nowego ACR...
                    Mniej wiecej tyle. Tylko ze w nowym ACR nie musze pamietac, zeby po zmianie parametrow gradientu przelaczyc sie na pedzel i tam tez zmienic.

Komentarz

• wender
                      Coś już napisał
                      • 2013
                      • 94

Czy ktoś już robił aktualizację do wersji 5.5? Niedawno się pojawiła.

Komentarz

• filemoon
                        Bywalec
                        • 2010
                        • 225

Ja robilem wczoraj. Wszystko ok

Komentarz

• tomphoto
                          Początki nałogu
                          • 2007
                          • 428

ACR 8.5 Filter Brush

Komentarz

• Mixas
                            Coś już napisał
                            • 2008
                            • 94

Hej mam ACR 8.5 w pracy i LR 5.5 w domu nie mam tej opcji (brush) w ani tu ani tu. Czy to tylko dla ludzi w chmurze?
                            Do robienia zdjęć używam komórek...
                            ... szarych.

Komentarz

• esensja
                              Coś już napisał
                              • 2011
                              • 72

Heja

Mam pytanie odnośnie dodania własnego profilu aparatu? Zrobiłem profil za pomocą colorcheckera i dng profile editor (.dcp) Wgrałem go tu:

C:\ProgramData\Adobe\CameraRaw\CameraProfiles\Came ra\Canon EOS 5D Mark II

Ale wciąż w LR w liście rozwijanych profili nie ma tego którego stworzyłem. (Restatowałem program). Ktoś kuma o co kaman?

Drugie pytanie: importuje foty i pojawiają się zdjęcia które w pierwszej sekundzie są inne a po chwili zmieniają się nieco (kolory, kontrasty itd). Doczytałem, że w pierwszej chwili ładowane są zaszyte jpgi z aparatu a potem pokazuje się Raw ale ja bym chciał tego Raw mieć tak jak się pokazuje w pierwszej sekundzie. Czy ktoś to ogarnia i mógły rozwinąć temat?

Dziękuję!

Komentarz

• koraf
                                Pełne uzależnienie
                                • 2006
                                • 1748

Kolejne pytanie , może ktoś pomoże (na co liczę): czy warto kupić LR ver.5.5 vs CS 5, który obecnie używam do obróbki zdjęć w RAW. Wiem, że dostanę nowy ACR ale czy jest tego warty w porównaniu z poprzednią wersją ? Raczej nie zamierzam korzystać z PS CC.
                                Chciałem zrobic upgrade z CS5 do CS6 ale tego produktu już niema .

Komentarz

Pracuję...