X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • vaas
    Bywalec
    • 2007
    • 136

Odp: Adobe Lightroom 5

Zamieszczone przez iza73
    A wersje pudełkowe znikać będą bo Adobe przechodzi na CC.
    ale nie Lightroom - ten wg obietnic ADOBE ma pozostać "pudełkowy" (zakup licencji).

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez mkkaczy
    Ja nowe zdjęcia wrzucam na pulpit, więc wszystko obrabiam na SSD, a po obróbce dopiero przerzucam na zwykły HDD.
    a ja inaczej:
    System + TEMP + programy + biblioteka Lr + cache ADOBE (Lr i CS6) na SSD
    Pliki (RAW, DNG i eksportowane JPG) na HDD.
    W Lr częściej czyszczę historię, opróżniam bufory (cache) i usuwam podglądy, aby szybko mi SSD nie zapchały.
    Lubie Canon-a, lubię Nikon-a, fajny jest Lightroom i CaptureOne
    Flickr Facebook

Komentarz

• andre1978
      Coś już napisał
      • 2010
      • 74

Dzięki wszystkim za informacje, 128 SSD już jedzie.
      Ja też mam taki dziwny nawyk, że nowe zdjęcia lecą na pulpit wraz z kopią na zewnętrzny dysk. Ale skoro po imporcie, rawy już nie są potrzebne to jakoś trzeba będzie się przestawić
      |6D|60D|S 14 2.8|S A35 1.4|C70-200 L4|C50 1.8|C85 1.8|430EX|
      andrzeswierc.pl

Komentarz

• iza73
        Bywalec
        • 2010
        • 222

Zamieszczone przez vaas
        ale nie Lightroom - ten wg obietnic ADOBE ma pozostać "pudełkowy" (zakup licencji).
        Słyszałam, że następna wersja czyli 6 ma być tylko w CC lub będą sprzedawać sam klucz a soft trzeba sobie pobrać.
        Zresztą chyba nie kupię następnej wersji bo widząc po wymaganiach 5 w następnej trzeba będzie mieć procesor 12 rdzeniowy i 128GB RAM + coś szybszego od SSD

Komentarz

• vaas
          Bywalec
          • 2007
          • 136

Zamieszczone przez iza73
          Słyszałam, że następna wersja czyli 6 ma być tylko w CC lub będą sprzedawać sam klucz a soft trzeba sobie pobrać.
          Zresztą chyba nie kupię następnej wersji bo widząc po wymaganiach 5 w następnej trzeba będzie mieć procesor 12 rdzeniowy i 128GB RAM + coś szybszego od SSD
          czyli oba modele - zakup licencji lub dzierżawa w CC. Pudełko vs ściąganie instalki z adobe.com to inna sprawa (fajnie mieć pudełko).
          A co do wydajności, to jeśli pogorszy się jeszcze w Lr, to wróce do C1. Póki co, ciągle wolę pracować w Lr5 niż C1 v7.
          Flickr Facebook

Komentarz

• wajo94
            Bywalec
            • 2011
            • 101

Czy ktoś wie co oznaczają literki za wersją "Lightroom 5 ML MP"?
            Czy jak to kupię to uaktualnienie do 5.3 będzie free?
            Czy spolszczenie jest dostępne (legalnie)?
            Dlaczego nawet oficjalny dealer nie podaje rzadnych konkretów o produkcie, który oferuje do sprzedaży?
            Przy takim poziomie obsługi zastanowić się można na przejściem na porządnego pirata za 10 zł.
            R6, Tamron SP 17-50/2,8 Di VC USD G2, , C 70-200/4 L IS, SAM 14/2.8, 580 EXII, C RF 100-400, C RF 50/1.8, C RF 16/2.8

Komentarz

• iza73
              Bywalec
              • 2010
              • 222

Zamieszczone przez wajo94
              Czy ktoś wie co oznaczają literki za wersją "Lightroom 5 ML MP"?
              Czy jak to kupię to uaktualnienie do 5.3 będzie free?
              Czy spolszczenie jest dostępne (legalnie)?
              Dlaczego nawet oficjalny dealer nie podaje rzadnych konkretów o produkcie, który oferuje do sprzedaży?
              Przy takim poziomie obsługi zastanowić się można na przejściem na porządnego pirata za 10 zł.
              ML - Multi Language
              MP - Multi Platform
              W obrębie wersji 5x każde uaktualnienie jest za darmo, jak się pokaże 6 to już chyba nie.
              Spolszczenie jest za darmo, trzeba sciągnąć ze strony Wimal - oni to napisali.
              Jakie konkrety chce wiedzieć ?
              Jak masz pytanie to dzwoń do nich, telefon podałam.
              Ostatnio edytowany przez iza73; 33553.

Komentarz

• wajo94
                Bywalec
                • 2011
                • 101

Witam, testuję LR5.3, oflagowałem "do usunięcia " dwie foty, chciał bym usunąć je z kolekcji i z dysku (RAWy), z menu mam możliwość tylko usuniecia z kolekcji. Czy jest sposób na usunięcie grupy odfiltrowanych (dowolnym filtrem, moga być flagi, kolor, gwiazdy) zdjęć z dysku. Nie chcę trzymać rawów nie nadajacych się czy niechcianych a naciskanie kolejno del i potwierdzanie to nie to co tygrysy lubią najbardziej
                Ostatnio edytowany przez wajo94; 39599.
                R6, Tamron SP 17-50/2,8 Di VC USD G2, , C 70-200/4 L IS, SAM 14/2.8, 580 EXII, C RF 100-400, C RF 50/1.8, C RF 16/2.8

Komentarz

• kkokosz
                  • 2012
                  • 6

Zamieszczone przez wajo94
                  Witam, testuję LR5.3, oflagowałem "do usunięcia " dwie foty, chciał bym usunąć je z kolekcji i z dysku (RAWy), z menu mam możliwość tylko usuniecia z kolekcji. Czy jest sposób na usunięcie grupy odfiltrowanych (dowolnym filtrem, moga być flagi, kolor, gwiazdy) zdjęć z dysku. Nie chcę trzymać rawów nie nadajacych się czy niechcianych a naciskanie kolejno del i potwierdzanie to nie to co tygrysy lubią najbardziej
                  Najprościej chyba jest oznaczać zdjęcia do usunięcia klawiszem X (rejected), a potem można kliknąć Ctrl+Backspace - Lightroom sam utworzy tymczasową kolekcję ze zdjęć "rejected" i zapyta, czy usunąć je z dysku czy tylko z katalogu.

Komentarz

• JaroW
                    Dopiero zaczyna
                    • 2007
                    • 42

Spróbuj w Library, wtedy można usunąć wszystkie naraz. W Develop trzeba usuwać po jednym.

Komentarz

• kkokosz
                      • 2012
                      • 6

Zamieszczone przez JaroW
                      Spróbuj w Library, wtedy można usunąć wszystkie naraz. W Develop trzeba usuwać po jednym.
                      Nie trzeba, tylko zamiast klawisza Delete należy użyć polecenia z menu kontekstowego.

Komentarz

• feder
                        Bywalec
                        • 2005
                        • 203

Z poziomu kolekcji nie da się usunąć. Trzeba sie przełączyć na katalog.
                        Kiedyś miałem EOSa 350d z kitem...

Komentarz

• vaas
                          Bywalec
                          • 2007
                          • 136

Zamieszczone przez kkokosz
                          Najprościej chyba jest oznaczać zdjęcia do usunięcia klawiszem X (rejected), a potem można kliknąć Ctrl+Backspace - Lightroom sam utworzy tymczasową kolekcję ze zdjęć "rejected" i zapyta, czy usunąć je z dysku czy tylko z katalogu.
                          Tak, tak. tak. Właśnie tak zawsze robie.
                          Flickr Facebook

Komentarz

• wajo94
                            Bywalec
                            • 2011
                            • 101

Niestety, u mnie po Ctrl+Backspace tworzy kolekcję i proponuje że ją usunie, nie precyzując skąd. RAWy na dysku pozostają nietknięte. Czy są jakieś inne pomysły. Z menu kontekstowego jest tak samo.

Komentarz

• iza73
                              Bywalec
                              • 2010
                              • 222

Nie wiem czy było - naciskasz klawisz "delete" i z menu które ci się pojawi wybierasz - usuń z dysku. Ja tak robiłam i robię jak trafi mi się coś do wywalenia. Masz to potem w koszu.
                              Dotyczy pojedńczych rawów.

Komentarz

• wajo94
                                Bywalec
                                • 2011
                                • 101

Zamieszczone przez iza73
                                Nie wiem czy było - naciskasz klawisz "delete" i z menu które ci się pojawi wybierasz - usuń z dysku. Ja tak robiłam i robię jak trafi mi się coś do wywalenia. Masz to potem w koszu.
                                Dotyczy pojedńczych rawów.
                                Zgadza się , dotyczy pojedyńczych rawów, ja chcę więcej

Komentarz

Pracuję...