X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • drrrl
    Coś już napisał
    • 2004
    • 94

Pojawił się RawShooter Premium. W stosunku do RS Essentials z istotnych rzeczy dodali m.in. levele, krzywe, crop, porównanie zdjęć przed/po. Do końca października kosztuje 65EUR (wliczając VAT - bo to Unia). Co nieco napisane tu:

Ja do tej pory robiłem na RSE, potem na próbę zainstalowałem C1 LE, ale jakoś mnie nie przekonał. Wcześniej próbowałem GIMPa z pluginami, ale zdarzały mu się błędy. Ten RSP wydaje mi się interesujący. Można oczywiście ściągnąć triala 15-dniowego.

(edit) Do poczytania: porównanie RSP, RSE, C1 LE i ACR
    Ostatnio edytowany przez drrrl; 783.
    Kupa złomu i Lightroom

Komentarz

• Art Mag
      Początki nałogu
      • 2005
      • 261

BreezeBrowser do przeglądanioa RAW, C1 do konwersji, (TIFF 16 bit, profil ProPhotoRGB) potem PS2. C1 z początku wydaje się dziwny, jak go poznać okazuje się niezastąpiony. Ważne są ustawienia domyślne, najlepiej je zmienić na początku, jest kilka poradników co i jak ustawić. C1 prawidłowo stosowany, pozwala ograniczyć późniejszą obróbkę w PS do minimum.
      ArtMag

Komentarz

• Vitez
        zło konieczne
        • 2004
        • 19804

Zamieszczone przez mirhon
        Czemu nie używacie Adobe Bridge? Też ma browsing (różne tryby), tagi, ranking i mozliwość nakładania (batchowego) parametrów Adobe Camera RAW.
        Mimo tego ze mam dosc potezny sprzet i mimo tego ze czekam az Bridge wygeneruje sobie preview to jednak i tak BreezeBrowser dziala sporo szybciej.

Breezem robie wstepna selekcje, taguje wybrane zdjecia i dopiero w folderze z juz wybranymi zdjeciami odpalam Bridge, tam ewentualnie labeluje najlepsze fotki, otwieram w PS itp.
        Nie wyobrazam sobie jak mialbym otworzyc Bridge na folderze z np 500 fotkami .
        Nawet bez generowania previews (a chyba nie ma mozliwosci wylaczenia tego) i tak by dosc slamazarnie dzialal , dlatego do Bridge przerzucam juz minimalna, wyselekcjonowana partie fotek.

Komentarz

• perlpa
          Początki nałogu
          • 2005
          • 350

Czemu nie używacie Adobe Bridge? Też ma browsing (różne tryby), tagi, ranking i mozliwość nakładania (batchowego) parametrów Adobe Camera RAW.
          Jak dla mnie Adobe Bridge to niep[orozumienie! Dlaczego działa tak tragicznie wolno. Zamula mi cały komputer. Każda inna przeglądarka bije go na głowę.

Co do konwersji RAW to kiedyś używałem C1 Pro:
          + przejrzysty interface
          + fajny tryb wywoływania
          + szybki
          - ciężko dojść do efektu jaki zrobił by aparat w jpg
          - problemy z kolorami - chyba nie potrafiłem go dobrze skonfugurować
          Gdybym miał dobre profile to chętnie bym do niego wrócił.

Teraz używam BreezeBrowser Pro:
          + świetny jako przeglądarka
          + tagowanie zdjęć - tego brakuje mi w większości programów
          + dość szybki
          - tryb konwersji dość ułomy w porównaniu np. z C1 PRO

Co do konwertera w PS to mam mieszane uczucia. Niby OK ale mam problemy z odwzorowaniem niektórych kolorów. Tj. np. czerwienie, róże wyglądają inaczej niż np. w BB. Chyba znów coś nie tak z profilami. Kombinowałe w najróźniejszy sposób ale się poddałem.

Komentarz

• perlpa
            Początki nałogu
            • 2005
            • 350

A może źle do tego podchodzicie. Też mam 512MB i nie narzekam, tylko za radą ksiażki:
            The Photoshop CS2® Book for Digital Photographers
            By Scott Kelby
            po otwarciu dużego zbioru zdjęć daję trochę czasu aż bridge wygeneruje sobie preview do tych zdjęć a potem to już śmiga że hej...
            Mam 1Gb ramu i uwierz mi że bridge ślamazarzy się okropnie. Nie moge zrozumieć dlaczego w innych programach generowanie miniatur trwa ułamek czasu który potrzebuje Bridge. Oczekiwanie na podgląd w większym katalogu skutecznie zniechęca mnie do użycia Bridga.
            Normalnie używam Breeze Browser'a i z tamtąd przenoszę zdjęcia do PS'a przez "CTRL + D"

Komentarz

• bogunow
              Bywalec
              • 2004
              • 122

Zamieszczone przez gietrzy
              - w marzeniach C1Pro 3.7 z profilami Magne Nielsena
              Co to są za profile ?
              Gdzie można zobaczyć jakieś sample fotek z tymi profilami ?

Komentarz

• Art Mag
                Początki nałogu
                • 2005
                • 261

Są to profile icc i icm. Np: do 10D można ściągnąc z internetu ok 10 różnych sa tam profile 10D generic +5, +10,... saturation, profil do portretów dla różnych odcieni skóry, profil do zachodów słońca, profil do BW. Świetne są profile Colina Walkera dla 300D. Ustawiasz to w C1, Color Menagenatment Settings dla Camera profils. Trzeba jeszcze zainstalować ProPhotoRGB i ustawić jako Output destination. Po takich zabiegach masz, po pierwsze poprawne kolory z aparatu i na wyjściu przestrzeń kolorów większą niż AdobeRGB, szczególnie niebieski i czerwony. Daje to o wiele lepsze przejścia tonalne niż męczenie zdjęcia w sRGB i problemy z segmentowaniem błękitu nieba. Zapraszam do mojej galerii na plfoto, takiej co to kolor ma znaczenie http://www.plfoto.com/uzytkownik.php?authorname=Burano
                ArtMag

Komentarz

• gietrzy
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 5727

Zamieszczone przez bogunow
                  Co to są za profile ?
                  Gdzie można zobaczyć jakieś sample fotek z tymi profilami ?
                  Są to profile stworzone specjalnie do C1. Są the best! Podobno działają też z RSE/RSP. Jeśli chodzi o 20D to Magne napisał, że sam ma 20D i będzie dążył do majstersztyku. Udało mu się. Uwierzcie pod Breezem kolory są jak w realu, tylko bardzo, bardzo przesycone.

Mnie do C1 (w domyśle z profilami Magne) nie zniechęca nawet cena tylko ten ochydny interface!!! Jak tylko się oswoje kupie licencje. Narazie trial i Powerquest V2i Protector.
                  the silence is deafening

Komentarz

• dfilip
                    Coś już napisał
                    • 2005
                    • 61

A czy ktos posiada lub wie o jakichs ciekawych profilach do ACR?

Komentarz

• mirhon
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 1025

Tak na chłopski rozum to nie bardzo sobie wyobrażam żeby te profile (do C1) dawały takie super poprawne kolory...Co innego gdy są robione do odtwarzalnych warunków np jakieś konkretne światło w studio.
                      Ten generic profile który jest w ACR nie jest taki zły...
                      Prawdę mówiąc nie zetknąłem się z profilami do ACR i jakoś sobie nie przypominam żeby ACR pozwalał na zmianę profilu.
                      Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

Komentarz

• dfilip
                        Coś już napisał
                        • 2005
                        • 61

Nie mam teraz dostepu do ACR bo w pracy jestem ale wydaje mi sie ze mozna tam wczytywac profile.

Komentarz

• mirhon
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 1025

Zamieszczone przez dfilip
                          Nie mam teraz dostepu do ACR bo w pracy jestem ale wydaje mi sie ze mozna tam wczytywac profile.
                          Ale pod edytor i masz możliwoś preview pod jakimś profilem o wydrukach nie wspomnę. Ale w ACR jest tylko 1 profil i nie kojarzę by go można było zmienić.
                          Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

Komentarz

• Tomasz Golinski
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 8623

Zamieszczone przez Art Mag
                            Np: do 10D można ściągnąc z internetu ok 10 różnych sa tam profile 10D generic +5, +10,... saturation, profil do portretów dla różnych odcieni skóry, profil do zachodów słońca, profil do BW.
                            ...
                            Po takich zabiegach masz, po pierwsze poprawne kolory z aparatu
                            Chyba nie poprawne, a ładne Poprawne to byłyby na jednym profilu, a nie na wszystkich dziesięciu. Zwłaszcza tych z saturation
                            30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
                            Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• gietrzy
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 5727

Zamieszczone przez dfilip
                              A czy ktos posiada lub wie o jakichs ciekawych profilach do ACR?

the silence is deafening

Komentarz

• bogunow
                                Bywalec
                                • 2004
                                • 122

To ja jeszcze z pytankiem do użytkowników C1.
                                Właśnie zainstalowałem sobie wersję trial C1 3.7.1 i dziwi mnie, że wszystkie RAW z mojego 300D program obcina 8 pikseli od góry. Rozmiar plików RAW i jpg po konwersji jest 8 pikseli obcięty od góry - zdjęcia mają 3072x2040 zamiast 2048. Konwertuję bez żadnych cropów i skalowania.
                                To normalne ?

Komentarz

Pracuję...