X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Art Mag
    Początki nałogu
    • 2005
    • 261

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Chyba nie poprawne, a ładne Poprawne to byłyby na jednym profilu, a nie na wszystkich dziesięciu. Zwłaszcza tych z saturation
    Hi, hi, bez profili nie dało by sie ich zrobić wcale. Na zdjęciach te "saturation" to z DV FM. To co poprawne, nieraz bywa nudne jak flaki z olejem. A życie po to jest, by bawić się ! A to trzeba umieć Pozdrawiam
    ArtMag

Komentarz

• baku

Chcialem sie pobawic Adobe Camera Raw poniewaz uwazam ze moj obecny edytor RAW - dolaczony do 350D przez Canona jest b. slaby. Jednak znalazlem wersje Adobe Camera RAW dla PHotoshopa CS. Czy pojdzie to na moim Photoshopie 7.0 ?

Komentarz

• gietrzy
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 5727

Zamieszczone przez baku
        Jednak znalazlem wersje Adobe Camera RAW dla PHotoshopa CS. Czy pojdzie to na moim Photoshopie 7.0 ?
        Nie.
        Do Photoshopa 7.01 była wersja 1.x CameraRaw. Z góry założono, że nie będzie aktualizowana i lista obsługiwanych aparatów jest b. skromna.
        Do Photoshopa CS była wersja 2.x CameraRaw
        Do Photoshopa CS2 jest wersja 3.x
        Oprócz tego jest jeszcze konwerter DNG...
        the silence is deafening

Komentarz

• gietrzy
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 5727

Zamieszczone przez dfilip
          Nie mam teraz dostepu do ACR bo w pracy jestem ale wydaje mi sie ze mozna tam wczytywac profile.
          Nie, ACR nie ma CMS.
          Możesz tylko wybrać jedną z zaledwie kilku przestrzeni roboczych. Szkoda.
          the silence is deafening

Komentarz

• dentharg
            Uzależniony
            • 2005
            • 867

Czy ktos w ogole uzywal Bibble?
            Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy

Komentarz

• quant
              Dopiero zaczyna
              • 2005
              • 27

Jako posiadacz Canona G5, ściągnąłem kilka dni temu najnowszego ZoomBrowsera (5.6).
              W porównaniu z poprzednimi wersjami dla mnie najważniejsze to:
              1)dużo, dużo szybsza obróbka RAWów, niż poprzednio (przynajmniej tworzenie podglądu, bo JPGów jeszcze nie tworzyłem .
              2)Dodano też krzywe.
              ZoomBrowser najwierniej spośród innych narzędzi odworowuje barwy w przypadku RAWów robionych przez G5 (pod tym względem całkiem dobry jest też Capture One). Więc punkt (1) spowodował, że jeszcze bardziej polubiłem ten programik.
              Canon G5

Komentarz

• P_i_t_t
                Coś już napisał
                • 2005
                • 98

Osobiście najlepiej oceniam Raw Shooter Professional.

Jak dla mnie :
                - bardzo dobra szybkość pracy (generowanie miniaturek plików to "błysk")
                - intuicyjny interfejs
                - dostęp do praktycznie wszystkich potrzebnych suwaków i opcji
                - obsługa profili aparatów
                - bezproblemowa możliwość "wsadowego" wywoływania fotek (gdy ktoś ma taką potrzebę rzecz jasna )
                - dużo lepsze i dokładniejsze możliwości wstępnego dostrojenia fotki od ACR (cienie/światła itp.)

Komentarz

• quant
                  Dopiero zaczyna
                  • 2005
                  • 27

Raw Shooter (również w wersji Professional) w przypadku G5 bardzo kiepsko odwzorowuje kolory (chodzi mi o odwzorowanie kolorów "Custom", gdyż domyślam się, że po dłuższym manipulowaniu suwakami można by mieć satysfakcjonujące efekty nawet w przypadku RS'a). Po pojawieniu się "Color Engine" byłem ciekawy, czy da się tam używać innych profili np. tych dołączanych do Capture One. Ale nie jest to możliwe. Ktoś z forumowiczów napisał nawet w swoim czasie, że RS (i to bez Engine'a) widzi profile C1 (?) (chodziło o profile jakiegoś dSLR'a) .
                  Ostatnio edytowany przez quant; 1519.
                  Canon G5

Komentarz

• Tomasz Urbanowicz
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 1709

To ja spytam, jaki program polecacie do 350D. Jeżeli jest to ACR to jaki jest na drugim miejscu?

[email protected]

Komentarz

• Diabeł
                      Początki nałogu
                      • 2004
                      • 356

Zamieszczone przez gietrzy
                      Są to profile stworzone specjalnie do C1. Są the best! Podobno działają też z RSE/RSP. Jeśli chodzi o 20D to Magne napisał, że sam ma 20D i będzie dążył do majstersztyku. Udało mu się. Uwierzcie pod Breezem kolory są jak w realu, tylko bardzo, bardzo przesycone.

Mnie do C1 (w domyśle z profilami Magne) nie zniechęca nawet cena tylko ten ochydny interface!!! Jak tylko się oswoje kupie licencje. Narazie trial i Powerquest V2i Protector.
                      A czy można gdzieś ściągnąć demo tych profili czy coś takiego. Czy jedyne mozliwe rozwiązanie aby potestowć to trzeba zakupić za 29$ ze strony z podanego linka? ściągnołem sobie demo C1 i interfejs trochę paskudny.
                      Moje zdjęcia
                      Fotografia Przyrodnicza

Komentarz

• _invictus
                        Bywalec
                        • 2006
                        • 143

Zamieszczone przez dentharg
                        Ok. Ustaw balans bieli przy konwersji z dcraw (bez użycia pluginów, z linii poleceń). No i GIMP nie obsługuje 16-bitów.
                        trochę odgrzebie temat, czy chodzi Ci o zapis w 16bitowy tiff?

Komentarz

• dentharg
                          Uzależniony
                          • 2005
                          • 867

16-bit na kanał; co dałoby zdaje się 48-bitowy TIFF, tak?
                          Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy

Komentarz

• _invictus
                            Bywalec
                            • 2006
                            • 143

a bibble pro nie obsluguje? ew. rawshooter essentials?

edit:
                            Zamieszczone przez dentharg
                            Czy ktos w ogole uzywal Bibble?
                            ja właśnie używam na X'ie, dobry soft, zaimplementowany noise ninja ładnie redukuje szum, na linuxa chyba najlepszy soft do raw'ów [ex equo z rawshooter - imo]
                            Ostatnio edytowany przez _invictus; 4654.

Komentarz

• radekbo
                              Dopiero zaczyna
                              • 2004
                              • 42

Ja używam C1 Pro. Przyzwyczaiłem się. Można zastosować seryjne ustaweinia i jak się ktos przekona to nie trzeba zbyt wiele robić w PS, tym bardziej że jeszcze dodatkowo można grzebać w ustawieniach szumów z aparatu. Trochę długo tworzy miniatury i cache zajmuje sporo miejsca, ale i to można ustawieniami uregulować. Jednak wciąż mam problemy z właściwym zrozumieniem zasad używania profili barwnych. Po prostu nie czytałem nic na ten temat

Komentarz

• gietrzy
                                Pełne uzależnienie
                                • 2004
                                • 5727

Zamieszczone przez radekbo
                                Jednak wciąż mam problemy z właściwym zrozumieniem zasad używania profili barwnych. Po prostu nie czytałem nic na ten temat
                                Camera Product
                                Wybierasz model aparatu, z którego plik obrabiasz

Camera Profile
                                Odznacz pole Onlyshow Phase One camera profiles i wybierz odpowiedni profil:

- wykonany przez producenta

- lub jeśli masz (kupiłeś) wykonany przez inne firmy, np. etc Magne Nilsena <- - szczerze polecam

Output destination (Working Space) *

Ja tu akurat mam ustawione Adobe RGB, ale 99% użytkowników powinno wybrać tak jak w okienku (Web destination) na dole czyli sRGB

Monitor profile
                                Tutuaj musisz zaznaczyć pole Unlock Monitor profile selection menu. Pozwoli ci to wybrać swój własny profil monitora, bo zakładam, że masz kalibrator sprzętowy i profilujesz monitorek częściej niż ja ;-)

*

edit: jeszcze tu
                                Ostatnio edytowany przez gietrzy; 120.
                                the silence is deafening

Komentarz

Pracuję...