X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • tymczasowa
    Coś już napisał
    • 2008
    • 61

kabel OTG/USB - podglad live view z lustrzanki na tablet.

Hej. Pomyslalam, ze fajnie byloby miec podglad live na tablecie (tak, to ciekawosc, kaprys - sprawdzenie mozliwosci, opcji) - a takze - jak widzialam w aplikacji DSLR controller (android) pilota / remote control.

Nie moge po zainstalowaniu aplikacji DSLR controller uruchomić jej; zglasza mi na tablecie (Lenovo A3000) blad i chyba chodzi o to, ze tablet nie jest zrootowany (nie pamietam dokladnie komunikatu). Wyinstalowalam aplikację.

Pytanie do was i standardowo prosze o nie wykłócanie sie i nie odchodzenie od tematu - Pytanie-odpowiedz:
    - znacie jakies alternatywne programy, ktore umozliwylyby podlaczenie kabla otg/usb miedzy tabletem a lustrzanka i daly podglad na zywo w tablecie?

Przyznam, ze meczy mnie juz przetrzasanie i testowanie czegokolwiek co wydaje sie byc "dzialajace" - moze ktos z Was ma cos zainstalowanego co moglby polecic?
    Z gory dzieki za odp.
  • Bolek02
    Pełne uzależnienie
    • 2010
    • 3225

Odp: kabel OTG/USB - podglad live view z lustrzanki na tablet.

Są odpowiednie aplikacje w sklepie do obsługi kabla OTG, niektóre dedykowane jak w przypadku Nexus-a. Jednak tą metodą można oglądać jedynie zdjęcia po ich zrobieniu
    Ostatnio edytowany przez Bolek02; 34181.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

• Bechamot
      Pełne uzależnienie
      • 2012
      • 2512

Zamieszczone przez tymczasowa
      Hej. Pomyslalam, ze fajnie byloby miec podglad live na tablecie (tak, to ciekawosc, kaprys - sprawdzenie mozliwosci, opcji) - a takze - jak widzialam w aplikacji DSLR controller (android) pilota / remote control.

Nie moge po zainstalowaniu aplikacji DSLR controller uruchomić jej; zglasza mi na tablecie (Lenovo A3000) blad i chyba chodzi o to, ze tablet nie jest zrootowany (nie pamietam dokladnie komunikatu). Wyinstalowalam aplikację.

Pytanie do was i standardowo prosze o nie wykłócanie sie i nie odchodzenie od tematu - Pytanie-odpowiedz:
      - znacie jakies alternatywne programy, ktore umozliwylyby podlaczenie kabla otg/usb miedzy tabletem a lustrzanka i daly podglad na zywo w tablecie?

Przyznam, ze meczy mnie juz przetrzasanie i testowanie czegokolwiek co wydaje sie byc "dzialajace" - moze ktos z Was ma cos zainstalowanego co moglby polecic?
      Z gory dzieki za odp.
      na stronie dslr kontorler jest lista konkretnych kabli , konkretnych producentow z ktorymi urzadzenie dziala.
      cwioczylem to i rzeczywiscie nie kazdy kabel jest odpowiedni.
      jesli juz uruchomisz , to tylko kwestia czasu kiedy calosc sie i tak zawiesi. To w sumie nie dziala . Jesli tablet , to z mozliwie dobra rozdzeilczoscia np Retina .

alternatywnym jest program np helicon remote.

w sumie wiecej z tym wszystkim problemow niz korzysci. strata czasu .
      sprawdzilem , gdyby dzialalo zawsze i wszedzie to mialoby czasami sens , a ze sie zawiesi i jest niepewne wiec dlam sobie spokoj.
      uzywlame z jakim samsungiem.

ponoc dziala z jakims sony nex , ale czy to Prawda i jak dlugo?
      Wszyskie zdjecia, za wyjatkiem 087, 088 mozna dowolnie, nieodplatnie kopiowac , powielac nawet bez podania zrodla.

Komentarz

• jotes25
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 3608

Korzystanie z podglądu na tablecie przez kabel USB trochę kłóci się z ideą mobilności Jeśli przez kabel, to pozostaje PC/Mac i EOS Utility.
        Jeśli Android czy IOS, to jest EOS Remote, ale oczywiście tylko przez Wi-Fi. Korzystam często i jestem umiarkowanie zadowolony.

Komentarz

• Bechamot
          Pełne uzależnienie
          • 2012
          • 2512

Zamieszczone przez jotes25
          Korzystanie z podglądu na tablecie przez kabel USB trochę kłóci się z ideą mobilności Jeśli przez kabel, to pozostaje PC/Mac i EOS Utility.
          Jeśli Android czy IOS, to jest EOS Remote, ale oczywiście tylko przez Wi-Fi. Korzystam często i jestem umiarkowanie zadowolony.
          oczywiscie.

w Studio - portret , macro mialoby to sens , ale musi dzialac niezawodnie.
          jesli cos sie zawiesza , to przestaje byc ulatwieniem , staje sie utrudnieniem.
          mnie dslr controler przestawil w ogole aparat , o czym nie wiedzialem - np zmienil format zapisu.

dziala cam ranger - ale to tez jest z tym troche zabawy - pamietac o naladowanych bateriach itd itp.

w sumie im mniej sprzetu , tym mniejsze ryzyko popelnienia bledu.
          im mniej sprzetu do obslugi , tym bardziej mozna sie koncentrowac na samej fotografi. Obsluga sprzetu odrywa od sedna materii.
          Ostatnio edytowany przez Bechamot; 45969.
          Wszyskie zdjecia, za wyjatkiem 087, 088 mozna dowolnie, nieodplatnie kopiowac , powielac nawet bez podania zrodla.

Komentarz

• KuzynPit
            Początki nałogu
            • 2008
            • 398

Pytanie jeszcze czy masz puszke kompatybilną z programem, bo wiem że u mnie 5d classic nie chulał. Na innym jakimś programie pamiętam że zaskoczył podgląd zdjęć od razu na tablecie.
            A cam ranger kosztuje 300$, w wersji zrobionej na podstawie routera TPLink Który jest identyczny do tego camranger kosztuje jakieś 150-200 ZŁ
            Jak coś to mogę tutorial podesłać jak to zrobić, bo znalazłem...

Komentarz

• Bechamot
              Pełne uzależnienie
              • 2012
              • 2512

Zamieszczone przez KuzynPit
              Pytanie jeszcze czy masz puszke kompatybilną z programem, bo wiem że u mnie 5d classic nie chulał. Na innym jakimś programie pamiętam że zaskoczył podgląd zdjęć od razu na tablecie.
              A cam ranger kosztuje 300$, w wersji zrobionej na podstawie routera TPLink Który jest identyczny do tego camranger kosztuje jakieś 150-200 ZŁ
              Jak coś to mogę tutorial podesłać jak to zrobić, bo znalazłem...
              to dziala tylko z aparatami ktore maja LV. 5 c nie moze wiec hulac.
              jest lista modeli , z ktorymi dslr ma dzialac.

cam ranger kosztuje , to jedno , a drugie ze jednak dziala bezblednie.
              nawet gdyby byl za darmo nie uzywalbym poza wyjatkowymi sytuacjami , jak np w miejscach niedostepnych ( mialem takie raz - dla przykladu: 132 ),
              gdyz uwazam , ze najprostszymi srodkami najlatwiej dojsc do celu.
              Wi fi jest na pewno przydatna nieraz mozliwoscia, kabel to jednak utrudnienie.

Komentarz

• tymczasowa
                Coś już napisał
                • 2008
                • 61

Hm, dzieki za odpowiedzi - faktycznie nic nie zacheca dalej zeby isc w kierunku opcji tablet-live-view+lustrzanka. ... Niby ladnie to wyglada na filmiach youtube - im dziala bez problemu; mysle ze daloby rade gdybym miala lepszego tableta, ale niestety cos mi aplikacja nie hula. Nie mniej jednak warto bylo zapytać

Komentarz

• KuzynPit
                  Początki nałogu
                  • 2008
                  • 398

No tak, moje 400d nie ma a dlsdasrboard chula-ja miałem na myśli nie do wyzwalania zdjęć i sterowaniem body tylko o bezpośredni podgląd zrobionych zdjęć np na tablecie, a tutaj raczej nie potrzeba LV. Bo przecież można podpiąć aparat do laptopa i via opgroamowanie canona zgrywać bezpośrednio zdjęcia i je od razu oglądać.... Mnie nie zależy zbytnio na podglądzie na żywo a podglądzie od razu gotowych zdjęć na większym monitorze. 5d classic nie współpracuje z 64bitowym systemem i trzeba obchodzić via VirtualPC. A czy ten "camranger" vel tplink będzie działał z 5d classic tego nikt nie może mi powiedzieć...

Komentarz

• KuzynPit
                    Początki nałogu
                    • 2008
                    • 398

Taki news, koszt 130$, i można tańszym kosztem niż camranger i innej szmery bajery mieć live view na smartphonie albo tablet. Ponoć działa z 5d ale wiadomo z braku live view ma się ograniczone możliwości...
                    Ostatnio edytowany przez KuzynPit; 20006.

Komentarz

Pracuję...