X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Lutek
    Uzależniony
    • 2005
    • 560

Digital Photo Professional kontra ZoomBrowser EX

Witam!
    Mam pytanie a propos obróbki RAW. Na wstępie powiem o co mi chodzi.
    Otóż robię zdjęcia w RAW+JPG z ustawieniem Parameter 1 (czyli kontrast, kolor, ostrość/+1).
    Następnie przenoszę RAW do ZB EX i zapisuję jako JPG1 (bez zmian w ZB EX). Mam zatem jpg1 zrobiony z RAW. Porównując tego jpg1 z jpg bezpośrednio z aparatu to w 100% jest taki sam tzn kolory, odcienie, kontrast, ostrość - zdjęcia pod każdy względem są takie same..
    Teraz robię co innego: zamiast ZB EX tego RAW-a wrzucam do DPP. Okazuje się, ze on nie widzi tech ustawień Parameter 1. Owszem wyświetla się Ostrość +1 ale to chyba takie standardowe ustawienie w samym DPP ale zdjęcie wygląda inaczej, inne są cienie i nawet inne zabarwienie w cieniach.
    No i dochodzimy do pytania, które chciałbym Wam zadać:
    Jak poustawiać to wszystko w DPP alby dojść do takiego samego wyglądu zdjęcia wynikowego jpg2 (po eksporcie z DPP do formaty jpg) co jpg z aparatu - co udawało mi sę w ZB EX a tu mam problem.
    Uprzejmie proszę o pomoc i radę.

Pozdrawiam
    Lutek
    EOS 70D | Canon 50mm f/1.8 STM | Canon 18-135 3.5-5.6 IS STM | PIXMA MG7150
  • szwayko
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 2076

Odp: Digital Photo Professional kontra ZoomBrowser EX

Z reguły właśnie DPP pokazuje i generuje jpg'a takiego z ustawieniami z aparatu.
    Zobacz jeszcze Ctrl+Shift+Z - powrót zdjęcia do ustawień aparatu.
    Może masz picture style zmieniony.
    frickr FB
    www.szwajkowski.pl

Komentarz

• Lutek
      Uzależniony
      • 2005
      • 560

Sprawdzałem i te z aparatu JPG i ten przekonwertowany w ZB są dokładnie takie same. Natomiast te przekonwertowane w DPP mają lekkie rozjaśnienie w cieniach i lekko zaczerwieniają. Np sprawdzając na złotym metaliku auta te oryginalne jpg i przekonwertowane w ZB na tej złotej powierzchni wpadają tonacją lekko w zieleń a te przekonwertowane w DPP lekko w czerwień. Dodatkow jak wspomniałem w DPP cienie są mocniej przyciemnione. Jest suwak ale problem w tym, ze jak rozjaśnię o 1 działkę to z kolei jest jaśniej niż na oryginale z aparatu. Dodatkowo te z ZB są jakby ostrzejsze więc trzeba w DDP wyostrzać experymentalnie. Niezgodnośc ostrości wskazuje na to, ze to co widzę w DPP nie jest jakby tym co ustrzeliłem aparatem z jego ustawieniami.

Pozdrawiam
      Ostatnio edytowany przez Lutek; 1892.
      Lutek

Komentarz

• jan pawlak
        Pełne uzależnienie
        • 2012
        • 4283

Zamieszczone przez Lutek
        Sprawdzałem i te z aparatu JPG i ten przekonwertowany w ZB są dokładnie takie same. Natomiast te przekonwertowane w DPP mają lekkie rozjaśnienie w cieniach i lekko zaczerwieniają. Np sprawdzając na złotym metaliku auta te oryginalne jpg i przekonwertowane w ZB na tej złotej powierzchni wpadają tonacją lekko w zieleń a te przekonwertowane w DPP lekko w czerwień. Dodatkow jak wspomniałem w DPP cienie są mocniej przyciemnione. Jest suwak ale problem w tym, ze jak rozjaśnię o 1 działkę to z kolei jest jaśniej niż na oryginale z aparatu. Dodatkowo te z ZB są jakby ostrzejsze więc trzeba w DDP wyostrzać experymentalnie. Niezgodnośc ostrości wskazuje na to, ze to co widzę w DPP nie jest jakby tym co ustrzeliłem aparatem z jego ustawieniami.

Pozdrawiam
        No nie jest.
        DPP ma znacznie szerszy zakres ingerencji w zdjęcie niż oprogramowanie w aparacie które tworzy plik *.jpg
        Ma np. funkcję (DLO) która koryguje wady obiektywu a która nie są zaimplementowane w aparacie

Plik RAW nie jest (wyostrzany w aparacie, musisz to zrobić w DPP

jp
        Ostatnio edytowany przez jan pawlak; 45158.
        puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
        Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
        http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
        public.fotki.com/janusz-pawlak/

Komentarz

• Lutek
          Uzależniony
          • 2005
          • 560

Zamieszczone przez jan pawlak
          No nie jest.
          DPP ma znacznie szerszy zakres ingerencji w zdjęcie niż oprogramowanie w aparacie które tworzy plik *.jpg
          Ma np. funkcję (DLO) która koryguje wady obiektywu a która nie są zaimplementowane w aparacie

Plik RAW nie jest (wyostrzany w aparacie, musisz to zrobić w DPP

jp
          No tak ale funkcja korekcji nie działa na plikach RAW dla 350D
          Ano właśnie, podpowiedziałeś mi pewne pytanie. Otóż jeśli w aparacie ustawię Parameter 1 czyli ustawienia są +1,+1,+1 to jak rozumiem że jpg wychodzący bezpośrdnio z aparatu ma podciągany kontrast, kolor i ostrość ale czy to samo dotyczy pliku RAW czy informacja o +1,+1,+1 w pliku RAW jest tylko informacją/wskazówką jest zrobiono to zdjęcie?

Pozdrawiam
          Lutek

Komentarz

• jan pawlak
            Pełne uzależnienie
            • 2012
            • 4283

Zamieszczone przez Lutek
            No tak ale funkcja korekcji nie działa na plikach RAW dla 350D
            Ano właśnie, podpowiedziałeś mi pewne pytanie. Otóż jeśli w aparacie ustawię Parameter 1 czyli ustawienia są +1,+1,+1 to jak rozumiem że jpg wychodzący bezpośrdnio z aparatu ma podciągany kontrast, kolor i ostrość ale czy to samo dotyczy pliku RAW czy informacja o +1,+1,+1 w pliku RAW jest tylko informacją/wskazówką jest zrobiono to zdjęcie?

Pozdrawiam
            DPP4 jest na nowych/zaawansowanych lustrzanek, sprawdź wersję typu DPP3 (3.14)

Wszystkie (prawie) ustawienia w aparacie "nie obowiązują" dla pliku RAW, to w DPP decydujesz przy jakich ustawieniach "wywołasz" do pliku *.tiff lub *.jpg
            Ale ustawienia w aparacie mogą być wykorzystywane do wstępnego ustawienie wyświetlania na ekranie w DPP lub każdej innej "wywoływarce"

jp
            puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
            Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
            http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
            public.fotki.com/janusz-pawlak/

Komentarz

• Lutek
              Uzależniony
              • 2005
              • 560

Zamieszczone przez jan pawlak
              DPP4 jest na nowych/zaawansowanych lustrzanek, sprawdź wersję typu DPP3 (3.14)

Wszystkie (prawie) ustawienia w aparacie "nie obowiązują" dla pliku RAW, to w DPP decydujesz przy jakich ustawieniach "wywołasz" do pliku *.tiff lub *.jpg
              Ale ustawienia w aparacie mogą być wykorzystywane do wstępnego ustawienie wyświetlania na ekranie w DPP lub każdej innej "wywoływarce"

jp
              Właśnie używam 3.14. Nawet nie wiedziałem, ze jest 4
              Ok, juz rozumiem co do Parameter 1.
              Ale pozostaje inny problem z jasnością w cieniach i zabarwieniem, które w DPP ucieka w kierunku czerwienie i w cieniach jest ciemniej i choć jest suwak jasności w cieniu to jak ustwię w +1 to z kolei jest za jasno bo jest tylko 5 poziomów regulacji w suwaku
              W poniższym linku jest spakowana paczka z plikiem RAW i plikami jpg wyeksportowanymi w DPP i ZB. Zwróćcie uwagę na tego złotego fiata Bravo po prawej. W RAW i jpg z ZB drzwi wpadają lekko w tonację zieloną a w jpg z DPP w czerwoną. Dodatkowo inaczej wyglądają cienie w tym z DPP. Porównując to z jpg bezpośrednio z aparatu to co wychodzi z aparatu jest tożsame z tymi RAW i z ZB. Wynika z tego, ze DPP odstaje od tego co robi aparat....
              Próbowałem użyć DxO Optics Pro 8, który od niedawna w tej wersji jest darmowy to tam kolorystyka jest taka jak DPP ale co do cieni to jeszcze większu odlot i nie udało mi sie tu wogóle zbliżyć do takiego ustawienia by otrzymać coś zbliżonego do tego z aparatu.

LINK

Pozdrawiam

PS: Względnie podobne efekty uzyskiwałem w gdy w w stylu standard suwak Color Tone ustawiałem2-3 skoki w prawo a suwak jasności cienia o 1 w prawo. Probowalem zatem użyć Picture Style Editor do utworzenia takiego profilu/sylu ale problem w tym, ze w Picture Style Editor nie ma suwaka cienia
              Lutek

Komentarz

• adi760303
                Początki nałogu
                • 2008
                • 317

Mam pytanie
                Czasem używam DPP 3.14.15.0 - natomiast chciałem zobaczyć jak się zachowuje wersja 4 - pytanie w wersji 3.14 w zakładce adjustment - Tone Curve Assist - Standard czego nie może znaleźć w najnowszej wersji.

Komentarz

• tkosiada
                  Początki nałogu
                  • 2007
                  • 419

DPP 4 ma cosik bardziej użytecznego
                  w starym DPP na wykresie DR na pierwszej zakładce mogłęś regulowac płynnie zakres cienii i świateł przesuwając pionową działkę w lewo lub prawo
                  w 4 dodali jeszcze od średnich tonów i to bardzo często wykorzystuje bo działa to jak korekcja lokalana, zwłaszcza przy portrecie mi sie to przydaje
                  Nie ma co ukrywać, DPP 4 jest o wiele bardzie dopracowany i rozbudowany

Lutek nie wiem za bardzo co masz poprzestawiane, ale DPP 3 i 4 zawsze mi zczytwało paramatry które ustawiałem sobie w aparacie: nasycenia czy tez kontrastu
                  x pro2/ 23/ 56/10-24/

Komentarz

• Lutek
                    Uzależniony
                    • 2005
                    • 560

Zamieszczone przez tkosiada
                    DPP 4 ma cosik bardziej użytecznego
                    w starym DPP na wykresie DR na pierwszej zakładce mogłęś regulowac płynnie zakres cienii i świateł przesuwając pionową działkę w lewo lub prawo
                    w 4 dodali jeszcze od średnich tonów i to bardzo często wykorzystuje bo działa to jak korekcja lokalana, zwłaszcza przy portrecie mi sie to przydaje
                    Nie ma co ukrywać, DPP 4 jest o wiele bardzie dopracowany i rozbudowany

Lutek nie wiem za bardzo co masz poprzestawiane, ale DPP 3 i 4 zawsze mi zczytwało paramatry które ustawiałem sobie w aparacie: nasycenia czy tez kontrastu
                    Pierwsza sprawa to chyba 4 nie obsługuje mojego modelu?
                    tkosiada - nic nie mam ustawiane. Po prostu eksportując rav do jpg w Zb mam to samo kolorystycznie i co do cieni co wychodzi z aparatu w jpg a DPP tworzy inne sdjęcie kolorystycznie i co do cieni - wystarczy porównać te pliki z mojego linku.

@tkosiad - no nie za bardzo. Jesli mam kontrast, kolor i ostrośc na +1 (w parameter 1) to wczytując tego RAW-a do DPP, DPP widzi tylko ostrośc na +1 (a może nie widzi tylko tam ma zapisane w standard) a wszystko pozostałe jest na
                    0" - więc DPP nie wczytuje ustawień aparatu, niestety

Pozdrawiam
                    Lutek

Komentarz

• Adlatus
                      Początki nałogu
                      • 2010
                      • 255

Zamieszczone przez Lutek
                      Link nie działa.

Komentarz

• Lutek
                        Uzależniony
                        • 2005
                        • 560

Zamieszczone przez Adlatus
                        Link nie działa.
                        To chyba zależy od przeglądarki. Mi w Maxthonie nie działa ale w Internet explorerze działa. Spróbuj proszę na IE. Sprawdzałem nawet na smartfonie i działa.

wpisz po prostu adres: http://puniek.cba.pl/pliki/test.zip

EDIT: dziwne, jak klikam na link to nie działa a jak wklejam do IE to działa ....hm...

Pozdrawiam,
                        Lutek

Komentarz

• szwayko
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 2076

To może być sprawa z profilami. Ja też miałem czerwony zafarb jpgów z dpp ale jak uzywalem nakladki DPP++.
                          Na innym systemie windows te same operacje byly OK. Do tej pory nie wiem jak to rozwiazac, ale w sumie odpuściłem DPP++. Samo DPP jest OK.
                          Sprawdz w ustawieniach DPP jaki profil masz ustawiony na podglad czy OS czy SRGB.
                          frickr FB
                          www.szwajkowski.pl

Komentarz

• Lutek
                            Uzależniony
                            • 2005
                            • 560

Zamieszczone przez szwayko
                            To może być sprawa z profilami. Ja też miałem czerwony zafarb jpgów z dpp ale jak uzywalem nakladki DPP++.
                            Na innym systemie windows te same operacje byly OK. Do tej pory nie wiem jak to rozwiazac, ale w sumie odpuściłem DPP++. Samo DPP jest OK.
                            Sprawdz w ustawieniach DPP jaki profil masz ustawiony na podglad czy OS czy SRGB.
                            Co masz na myśli pisząc "DPP++" - o co chodzi z tymi plusami?
                            Patrzyłem i zarówno dla opcji Default settings of Work color space jak i Color matching settings mam ustawione sRGB - a jak powinno być ustawione?
                            Zmienianie w "matching "na OS niczego nie zmienia....

Pozdrawiam
                            Lutek

Komentarz

• Adlatus
                              Początki nałogu
                              • 2010
                              • 255

Problemem może być Twój aparat. Czy do niego w zestawie był dodawany DPP. Może obsługa profili jest implementowana w wyższych wersjach i DPP otwiera RAW-a z 350d z ustawieniami domyślnymi.

Komentarz

Pracuję...