X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Michal-Czuba
    Zablokowany
    • 2005
    • 356

Profile kolorów? Jak to ugryźć?

Szukałem w wyszukiwarce, ale nie znalazłem takiej sytuacji. Mogę prosić o jakieś rady?

Dlaczego Photoshop inaczej pokazuje mi kolory, nasycenie itd., niż np. IE lub Opera? I co z tym fantem zrobić?

Tutaj zobrazuje o co mi chodzi, ten sam plik otwarty w IE i w PS:

(tu ten plik http://images2.fotosik.pl/3/yncq2w8y4ojcf75w.jpg)

i w systemie i w photoshopie mam wybrane AdobeRGB 1998 (ktoś gdzieś w jakiejś mądrej książce doradzał ten profil)
    co zrobić z tym fantem? :/ Bo bardzo mi to utrudnia życie :/
  • mirhon
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1025

Jak otwierasz w szopie i masz obrazek bez profilu to jeśli w szopie masz ustawioną opcję żeby się pytał co robić...(w Menu/Edit/Color Settings zaznaczone checkboxy) i jeśli zostawisz bez profilu to będą wyglądały tak samo. Jak otworzysz i wybierzesz przypisanie profilu np. Assign Working to może się trochę różnić. Ja robię w RAW i konwertuję do Adobe RGB a potem w zależności do przeznaczenia ekran to sRGB a wydruk to z Adobe RGB w print preview z profilem drukarki.
    Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

Komentarz

• mirhon
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 1025

Zapomniałem dodać że ta konkretna fotka jest bez informacji o profilu ale jest zrobiona z profilem sRGB i jeśli otworzysz ją w szopie i gdy pojawi się monit to wtedy przypisując sRGB zamiast Adobe RGB (taki polecam ustawić jako working) masz to samo co w przeglądarce. A ten wybrany AdobeRGB 1998 z mądrej książki ;-) zostaw jako domyślny tylko zaznacz te check boxy o których pisałem i otwierając plik bez profilu przypisuj sRGB i powinno grać.
      Ostatnio edytowany przez mirhon; 1582.
      Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

Komentarz

• Michal-Czuba
        Zablokowany
        • 2005
        • 356

Kolejny dzień, kolejna lekcja Serdecznie dziękuję i pozdrawiam

Komentarz

• Jac
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 4813

apropos stronki www to sie troche krzaczy pod FireFoxem
          tutaj mozesz sobie sprawdzic poprawnosc kodu
          Instagram

Komentarz

• Michal-Czuba
            Zablokowany
            • 2005
            • 356

Dzięki, niedawno też się o tym przekonałem i planuję trochę zmian, ale to dopiero, gdy będę miał trochę wolnego czasu, a z nim ostatnio kiepsko niestety

Komentarz

• gietrzy
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 5727

Zamieszczone przez Michal-Czuba
              i w systemie i w photoshopie mam wybrane AdobeRGB 1998 (ktoś gdzieś w jakiejś mądrej książce doradzał ten profil)
              co zrobić z tym fantem? :/ Bo bardzo mi to utrudnia życie :/
              Mobilna gra strategiczna GPS. Zaznaczaj heksy na prawdziwej mapie, buduj budynki, oblężaj wrogów. Graj chodząc po mieście.

Możesz nic nie zmieniać tylko musisz zawsze pamiętać by robić to co pokazano na rysunku 18 z drugiego linka zanim wrzucisz fotki do Sieci lub oddasz do labu.
              the silence is deafening

Komentarz

Pracuję...