X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Calliactis
    Początki nałogu
    • 2005
    • 353

tylko w ramach wytłumaczenia... jednej rzeczy...
    DPI = Dot's per Inch... punktów na cal...
    Jeśli już używasz tego parametru, to odnieś to do wielkości obrazka w cm / calach / pixelach - bo wtedy to o czymkolwiek mówi...
    Załóżmy - "Mam obrazem fajnego samochodu w 300dpi".... jaki on jest zatem duży?... ile ma pixeli, lub cm? hmmm? To zdanie nic nie mówi, prócz tego, ze na każdy cal przypadnie po 300 punktów zarówno w pionie i poziomie...
    Jeśli zmienisz wielkosć obrazka - czyli - dasz skalowanie tak aby połaczone były - rozmiar zdjęcia (W x H) i rozdzielczość podana w DPI to wtedy automatycznie, zmniejszając obrazek - (licząc wielkość w jednostkach miary normalnej - np. cm) to zostanie CI wpisana odpowiednia dla tej wielkości uzyskana ilość punktów na cal - przeliczona względem rozmiaru w pixelach. Cała operacaja nie powoduje zmniejszenia fizycznego (obcięcia pixeli itp) - tylko stosunek wyrażony włąśnie przez DPI...
    5D mkII | 17-40 f4 | 24-70 f2.8 | 85mm f1.8 USM | 580EX II | 430 EXII |
    rozdarty pomiędzy architekturą a fotografią...

Komentarz

• Kubaman
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 4709

Zamieszczone przez [DoMiNiQuE]
      3:2 czego? px? mm?
      przecież może być bezwymiarowo i działa.
      mm lub pix to chyba by się zorientował przy cropowaniu :rolleyes:
      www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• DoMiNiQuE
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 3548

Zamieszczone przez Kubaman
        przecież może być bezwymiarowo i działa.
        mi nie dziala (PS CS2) jak wpisze jakas wartosc to automatycznie mi uzupelnia o mm/px ...albo mam cos popsute albo o czyms nie wiem

Komentarz

• Duty
          Bywalec
          • 2005
          • 244

mi nie dziala (PS CS2) jak wpisze jakas wartosc to automatycznie mi uzupelnia o mm/px ...albo mam cos popsute albo o czyms nie wiem
          bezwymiarowo to właśnie bez wartości - i na bank działa
          Nieważne, jaki sprzęt posiadasz. Ważne, jak go potrafisz wykorzystać.

Komentarz

• Jac
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 4813

Zamieszczone przez Duty
            bezwymiarowo to właśnie bez wartości - i na bank działa
            no u mnie tez niestety nie chce robic tego bez jednostek... nawet swego czasu sobie o tym podyskutowalismy z Pikczerem :-)...

i na bank nie dziala

I jedyne co wymyslilismy w zastepstwie to wciskasz 'C' zaznaczasz cale zdjecie a pozniej z shiftem zmniejszasz i przesuwasz odpowiednio... oczywiscie zachowasz proporcje zdjecia ale ich nie zmienisz... mozna jeszcze ctrl+R i ustawic prowadnice na okreslone proporcje no i pozniej tak samo przeskalowac z shiftem...
            Instagram

Komentarz

• DoMiNiQuE
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 3548

Zamieszczone przez Jac
              i na bank nie dziala
              Tadam! Jednak mialem racje

Zamieszczone przez Jac
              I jedyne co wymyslilismy w zastepstwie to wciskasz 'C' zaznaczasz cale zdjecie a pozniej z shiftem zmniejszasz i przesuwasz odpowiednio... oczywiscie zachowasz proporcje zdjecia ale ich nie zmienisz...
              Dokladnie, to jest imho jedyna sluszna metoda bez zbednych kombinacji

Komentarz

• Riccardo
                Uzależniony
                • 2005
                • 691

Zamieszczone przez Jac
                I jedyne co wymyslilismy w zastepstwie to wciskasz 'C' zaznaczasz cale zdjecie a pozniej z shiftem zmniejszasz i przesuwasz odpowiednio... oczywiscie zachowasz proporcje zdjecia ale ich nie zmienisz... mozna jeszcze ctrl+R i ustawic prowadnice na okreslone proporcje no i pozniej tak samo przeskalowac z shiftem...
                W selekcji (rectangular marquee tool) mozna ustawic proporcje bezwymiarowo i cropowac z menu "image". A potem zmniejszyc "image size"
                Pozdrawiam
                Riccardo
                --
                Fuji & Ricoh

Komentarz

• Jac
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 4813

Zamieszczone przez Riccardo
                  W selekcji (rectangular marquee tool) mozna ustawic proporcje bezwymiarowo i cropowac z menu "image". A potem zmniejszyc "image size"
                  no w sumie tez mozna.. tym bardziej ze selekcje tez mozna transformowac...
                  Instagram

Komentarz

• Duty
                    Bywalec
                    • 2005
                    • 244

Zamieszczone przez borkomar
                    Moze niepracyzyjnie sie wypowiedzialem - tak na pasku gdzie jest width height wpisuje proporcje 2:3 lub 3:2 a resolution zostawiam puste
                    Już chyba łapię, w czym problem!
                    Chodzi o wykadrowanie w proporcjach konkretnych - np 2x3, ale żeby dpi sie nie zmieniło?
                    To przy narzędziu kadrowanie należy na pasku poziomym kliknąć "pierwszy plan" - wtedy w okienko wpiszą się odczytane z obrazka wartości: szerokość, wysokość i rozdzielczość. Jak się kliknie w pole szerokość - to można wpisać nową szerokość (np jeśli było 15 cm to wpisuję 8 cm) wysokość (np z 10 cm na 7 cm).
                    Teraz jak przeciągnę narzędziem po zdjęciu to pojawi się ramka o proporcjach 8x7 - rozciągam ją jak mi pasuje i po zaakceptowaniu dostaję wynikowe zdjęcie: 8x7 cm, 300 dpi.
                    Dpi się tu nie zmienia, więc chyba o to chodziło w pierwszym poście?

Jeśli zaś na początku kliknę w opcjach narzędzia "usuń" - to też dpi się nie zmieni - ale proporcje szerokość/wysokość mam dowolne (raczej nie utrafię w np. 8x7)

Do labu wpisuję z reguły 21x15 cm, 300 dpi i po cropie mam gotowe zdjęcie.
                    Nieważne, jaki sprzęt posiadasz. Ważne, jak go potrafisz wykorzystać.

Komentarz

• Pikczer
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 2578

Zamieszczone przez Jac
                      ... mozna jeszcze ctrl+R i ustawic prowadnice na okreslone proporcje no i pozniej tak samo przeskalowac z shiftem...
                      No nic sie nie nauczysz
                      Nie ctrl+R, tylko jablko + R

Komentarz

• Jac
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 4813

Zamieszczone przez Pikczer
                        No nic sie nie nauczysz
                        Nie ctrl+R, tylko jablko + R
                        jablko?, gruszka?, jeden PieS
                        Instagram

Komentarz

• Art Mag
                          Początki nałogu
                          • 2005
                          • 261

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
                          Numerek podany w polu DPI jest nie istotny, i go olej po prostu.
                          Potwierdzam, należy olać. DPI odnosi się do wymiaru fizycznego, zmienianie tego w pliku to takie zawracanie DuPI.:smile:
                          ArtMag

Komentarz

• DoMiNiQuE
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 3548

Zamieszczone przez Art Mag
                            Potwierdzam, należy olać. DPI odnosi się do wymiaru fizycznego, zmienianie tego w pliku to takie zawracanie DuPI.:smile:
                            taa? to powiedz mi jakie parametry pliku wybierzesz aby uzyskac wydruk A4 w 300 DPI? bedziesz kombinowal z pixelami i je przeliczal? czy wpiszesz sobie wymiary w mm oraz DPI? hm?

Komentarz

• Theoo
                              Bywalec
                              • 2006
                              • 157

A może sie troszkę pouczyć Zdecydowanie lepiej idzie na spokojnie. Ostatecznie Ctrl+Alt+Del
                              MOŻE MI SIĘ CHCEEEE!!!!!!!!!!!!!!!!

Komentarz

• Art Mag
                                Początki nałogu
                                • 2005
                                • 261

taa? to powiedz mi jakie parametry pliku wybierzesz aby uzyskac wydruk A4 w 300 DPI? bedziesz kombinowal z pixelami i je przeliczal? czy wpiszesz sobie wymiary w mm oraz DPI? hm?
                                To zupełnie inne pytanie, ale proszę bardzo. Przygotowuję plik o rozdzielczości 300 dpi dla formatu A4. Czyli 2480 x 3600 pix, licząc w przybliżeniu.
                                Ostatnio edytowany przez Art Mag; 3515.
                                ArtMag

Komentarz

Pracuję...