X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Metus
    Początki nałogu
    • 2005
    • 424

Sepia a RAW

Hey,
    Zrobiłem kilka (dziesiąt) zdjęć w sepii (ustawienie picture style w menu 5D) w formacie raw. Wrzuciłem je na dysk kompa i odpaliłem C1. Na chwilkę pokazał zdjęcia w sepii a po chwili ukazały się pełnokolorowe kadry :/. Czy jest możliwość, żeby raw zachował ustawienia aparatu albo przywrócić je w C1? wiem, że sepię można zrobić np w PS ale po co skoro ta z aparatu mi odpowiada..

wiem, że w .jpg sepia zostaje jednak zależy mi, żeby był to raw :neutral:

ktoś wie jak to podejść?
    pozdrawiam
    Metus
  • Tomasz1972
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 3042

Obrabjaj w DPP , tam też masz ustawienie picture style takie jak w aparacie.

Komentarz

• Metus
      Początki nałogu
      • 2005
      • 424

hmm dpp tak ogólnie jest baaaardzo słabym programem, pozatym przyzwyczaiłem się już do C1... a może raw-shooter albo ten z PS'a camera-raw potrafi?
      pozdrawiam
      Metus

Komentarz

• Tomasz1972
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 3042

Zamieszczone przez Metus
        hmm dpp tak ogólnie jest baaaardzo słabym programem, pozatym przyzwyczaiłem się już do C1... a może raw-shooter albo ten z PS'a camera-raw potrafi?
        Dlaczego mówisz że słabym ? Wszystko nim obrabiam i jest OK .

Komentarz

• Metus
          Początki nałogu
          • 2005
          • 424

już nawet pomijając moje spostrzeżenia... można zajrzeć w rankinigi programów do raw, DPP zajmuje jedno z ostatnich miejsc
          pozdrawiam
          Metus

Komentarz

• gietrzy
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 5727

Zamieszczone przez Metus
            już nawet pomijając moje spostrzeżenia... można zajrzeć w rankinigi programów do raw, DPP zajmuje jedno z ostatnich miejsc
            Może wynika to z nieznajomości tematu. Poszukaj na dpreview co pisze PIXSurgeon (ferenc) o przydatności picture styles. Oczywiście tylko w przypadku używania .jpg jako formatu zdjęć prosto z aparatu.
            the silence is deafening

Komentarz

• Metus
              Początki nałogu
              • 2005
              • 424

Zamieszczone przez gietrzy
              Może wynika to z nieznajomości tematu. Poszukaj na dpreview co pisze PIXSurgeon (ferenc) o przydatności picture styles. Oczywiście tylko w przypadku używania .jpg jako formatu zdjęć prosto z aparatu.

Przepraszam Cię ale niestety nie mogę zrozumieć co chciałeś powiedzieć.. możesz napisać jeszcze raz i troszkę jaśniej?
              pozdrawiam
              Metus

Komentarz

• Vitez
                zło konieczne
                • 2004
                • 19804

Zamieszczone przez gietrzy
                Może wynika to z nieznajomości tematu.
                Znaczy sugerujesz ze ci, co robia rankingi programow do obrobki RAW - nie znaja sie na tym? .

A na temat - jesli chcesz miec zachowane automatycznie Picture Styles w RAW to musisz odpowiedniego programu do ich obrobki uzyc. Ja znam dwa: DPP i BreezeBrowser. C1 i PS 'zeruja' RAWy by podac ci surowy material do obrobki.

Komentarz

• Metus
                  Początki nałogu
                  • 2005
                  • 424

zainstalowałe dpp. może się do niego przekonam...
                  pozdrawiam
                  Metus

Komentarz

• gietrzy
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 5727

Zamieszczone przez Vitez
                    Znaczy sugerujesz ze ci, co robia rankingi programow do obrobki RAW - nie znaja sie na tym? .
                    Ok, po kolei.

1.
                    Tomek Knoll - "zna się na tym" czy nie?
                    Czy ACR to najlepszy jakościowo wybór?

Jeśli chodzi o rozdzielczość to

Ciekawe rzeczy w aspekcie pytań czy warto dołożyć 500-1000 do L-ki ;-)

Na temat odwzorowanie kolorów przez ACR bez WhiteBall'a, Gretaga i innych wynalazków wypowiadaliśmy nie raz ;-)

2.
                    Metus użył "picture style" - sepii. Pytanie brzmi sepia a raw?
                    A co ma jedno z drugim wspólnego. Picture style zostały opracowane z myślą o .jpg prosto z aparatu "do redakcji", bez straty czasu na fotoedycje.
                    Metus chce sepie a wybrał raw. Albo sobie robi taką jaka mu pasuje w na przykład PShopie po konwersji - bo wybrał raw (słusznie ) albo wybierając jpg z sepią Canonowską zgadza się na sepię według recepty Canona i robi konwersje (skoro wybrał raw) softem Canona/na silniku Canona.

3.
                    Metus pisze, że DPP "ogólnie jest baaaardzo słabym programem"
                    To ja na to

Według mnie to ogolnie to ma skandalicznie słabe (jakościowo) wyostrzanie i usuwanie szumów rodem z D200

Wszystkim proponuje lekturę tego gościa

I bardziej naocznie

Soft też ma niczego sobie.

Zamieszczone przez Metus
                    zainstalowałe dpp. może się do niego przekonam...
                    Uważaj na preset Neutral.
                    Do tej pory nie wyszła poprawka likwidująca fenomen ;-) przetwarzania obrazu w 8 a nie 16 bitach używając tego profilu.
                    Dla mnie EOT
                    Ostatnio edytowany przez gietrzy; 120.
                    the silence is deafening

Komentarz

Pracuję...