Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
mjastrzebski - mam na myśli wybranie zdjęcia spośród wszystkich widocznych w górnej belce podglądu. Np: mam w katalogu kilka rawów - RSE wyświetla w pasku podglądu cih miniaturki Klikam na periwszym lepszym zdjęciu - poniżej wyświetlanie jest jego powiększenie
No to juz wiem o czym mowimy :-)
Moim zdaniem to nie jest nic nienormalnego.
Zgaduje ze to sie odbywa tak:
Po kliknieciu w miniturke, pokazywane jest duze zdjecie. To zdjecie jest prawdopodobnie jpg-em zalaczonym do RAW'a.
W tym czasie (trybiki) RSE/RSP liczy wyglad zdjecia po swojemu z zadanych ustawien (balans bieli, poziomy, nasycenie etc).
To ze mu wychodzi cos innego niz wylazlo z aparatowego jpg'a to nic dziwnego akurat. Kazdy program do konwersji RAW robi to odrobine inaczej. Jesli efekt pracy RSE/RSP nie zadowala to moze trzeba uzyc innego programu. Osobiscie polecam uzycie profili kolorow, ktore sa dostepne na stronie producenta RSE/RSP. Moim zdaniem wplywaja pozytywnie na efekt konwersji. Kosztuja parnascie dolarow. Zreszta sa dostepne od innych producentow/dostawcow takze.
Na potiwerdzenie tego, zrob maly test. Pokombinuj okrotnie ze zdjecie. Np poziomamy zeby wajarac pol zdjecia. Wyjdz z programu, wejdz jeszcze raz. Kliknij w ta sama miniaturke. Podlgad ktory na czas trybikow sie pokaze bedzie ten sam co poprzednio (jpg z aparatu). Jak wylacza sie trybiki dostaniesz swoje testowo spsute zdjecie.
Jezeli chesz, to podesli mi jakiegos RAW'a., napisz zjakimi ustawieniami balansu bieli mam to wywolac. Ja to wywolam z defaultowym profilem aparatu i tym platnym. Zobaczysz czy bedzie roznica :-)
Hmmm, Moge sie jednak mylic co to podlgadu z jpga.
Ale oferta do wywolania RAW'a z dwoma roznymi profilami nadla aktualna ;-)
Na potiwerdzenie tego, zrob maly test. Pokombinuj okrotnie ze zdjecie. Np poziomamy zeby wajarac pol zdjecia. Wyjdz z programu, wejdz jeszcze raz. Kliknij w ta sama miniaturke. Podlgad ktory na czas trybikow sie pokaze bedzie ten sam co poprzednio (jpg z aparatu). Jak wylacza sie trybiki dostaniesz swoje testowo spsute zdjecie.
Chyba nie pójdzie tak. RSE ma cache jakieś. Trzebaby sczyścić
Chyba nie pójdzie tak. RSE ma cache jakieś. Trzebaby sczyścić
Zgadza sie, wlasnie sprawdzielem.
Czyli jest tak ze po kliknieciu w miniaturke jest wyswietlany ostatni podlgad z cach'u, po chwili jego jakosc jest poprawiana (trybiki pracuja).
Co jest przy pierwszym podgladzie danego zdjecia tego nie wiadomo. Albo jpg, albo podlgad jest szybko generowany. Opis oryginalnego problemu sugeruje ze jednak jpg. Ale to bez znaczenia, bo i ntak wszystko dziala tak jak powinno, a mozna miec jedynie zastrzenia do tego jak RSE konwertuje zdjecia.
Zgadza sie, wlasnie sprawdzielem.
Czyli jest tak ze po kliknieciu w miniaturke jest wyswietlany ostatni podlgad z cach'u, po chwili jego jakosc jest poprawiana (trybiki pracuja).
Co jest przy pierwszym podgladzie danego zdjecia tego nie wiadomo. Albo jpg, albo podlgad jest szybko generowany. Opis oryginalnego problemu sugeruje ze jednak jpg. Ale to bez znaczenia, bo i ntak wszystko dziala tak jak powinno, a mozna miec jedynie zastrzenia do tego jak RSE konwertuje zdjecia.
Marcin
RSE(P) przy pierwszym otwarciu katalogu generuje miniaturki do cache w katalogu C:\Program Files\Pixmantec\RawShooter premium 2006 1.0\Image Cache. Zmiany dotyczace zdjecia sa zapisywane w podkatalogo .RWSetting w katalogu w ktorym sa pliki RAW. Po kliknieciu w miniaturke otwiera sie okno ze zdjeciem - dzialaja trybiki, aby przerobic zdjecie zgodnie z korekcjami z katalogo RWSettings. Nie sadze aby RSE(P) wogole korzystal z jpg zawartych w pliku RAW, jezeli z taka opcja sa robione zdjecia. Jezeli nie bylo zadnych korekt, to RSE uzywa balansu bieli jaki jest zawarty w RAW. Jezeli w aparacie WB jest ustawiony na auto, WB w RSE jest taki jaki dostal z aparatu. Natomiast reszta parametrow to wartosci domyslne zaszyte w aplikacji. Zazwyczaj nie sa one optymalne i nalezy je zmienic przy pomocy nastaw. Zaleca sie zrobic automatyczna korekcje ALT-E jako punkt wyjscia i nastepnie reczna korekcje w/g swojego gustu. Tak wiec w/g mnie nie mozna porownywac jpg jaki dostajemy z aparatu z obrazkiem wygenerowanym automatycznie przez RSE podczas pierwszego otwarcia pliku RAW. Nalezy korygowac recznie. Po to sa w koncu te suwaki.
woyd doszedles jak obejsc ta "przypadlosc" rawshootera? jestem w trakcie obrabiania fotek i bardzo mnie denerwuje ta "bladosc" kolorow w porownaniu do raw-ow wywolanych softem canona
U mnie na 30D RawShooter premium 2006 robi tak samo tzn. po kliknięciu przez sekundę - dwie pokazuje ładne zdjęcie ( kolory podobne do tych z panela lcd i innych programów np. ZoomBrowser EX , a po chwili przerabia na jakieś szare ,,już myślałem że skopałem wszystkie foty w kościele …ale nie to RawS jest jakiś pomigany ) nie wiem po jaką ciasną
program sypie mi popiołem w fotki ..tylko ciężej skorygować balans itp...zrobiłem wszystkie foty w Digital Photo Professional bo traciłem za dużo czasu na ta zabawe
...jakość nie najgorsza ...do prostej obróbki polecam DPP...w zupełności wystarczy
No to sie niedoczekasz raczej, bo Pixmantec wsiąkł w Adobe....
A co do kolorów i ustawień to nie korzystacie z "appearance"? Ja mam kilka własnych korekcji zasejwowanych i z tego jade. Jak dla mnie RS nie bardziej chrzani kolory na początku niż ACR, a też mam wszędzie sRGB.
U mnie na 30D RawShooter premium 2006 robi tak samo tzn. po kliknięciu przez sekundę - dwie pokazuje ładne zdjęcie ( kolory podobne do tych z panela lcd i innych programów np. ZoomBrowser EX , a po chwili przerabia na jakieś szare.
Pzdr. DD
tak samo jak u mnie C1 pro, też się przestawiłem na DPP tu już jest dużo lepiej z kolorami ale zdarza się że w DPP niektóre zdjęcia mają straszny odcień filetowy. W przypadku C1 odniosłem wrażenie że miniaturki w pierwszej fazie wczytywania to on wyświetla z jpga zaszytego w rawie.
woyd doszedles jak obejsc ta "przypadlosc" rawshootera? jestem w trakcie obrabiania fotek i bardzo mnie denerwuje ta "bladosc" kolorow w porownaniu do raw-ow wywolanych softem canona
ja własnie przetestowałem opcję VIBRANCE (RSP), o której ktoś pisał wcześniej i może to jest rozwiązanie, na razie testowałem na rawach z 300d w domu zobaczę jak z 30d
Jak to dobrze że nie jestem sam .......
....nie wiem po jaką ciasną
program sypie mi popiołem w fotki ..tylko ciężej skorygować balans itp...zrobiłem wszystkie foty w Digital Photo Professional bo traciłem za dużo czasu na ta zabawe...
W pliku RAW masz "zaszyty" jpeg z aparatu. To co jest w tym jpegu uwzględnia to co sobie naustawiałeś w aparaciku. Jak sobie w aparacie ustawisz shrarpness na +3 i saturation na +150 to w tym jpegu aparat poslusznie wykona Twoje żądania chocby byly absurdalne. Konwertery "third party" (C1, RSP), żeby Cię nie zanudzić (jak robi to lightroom) najpierw wyrzucają obrazek z jpega a potem "w tle" wyliczają swoją interpretację RAWa. Swoją. Zwykle z apratu biorą tylko WB ale i to niekoniecznie. Interpretacja "własna" jest siłą rzeczy inna niż to co z kamery. RSP/RSE, C1, CameraRAW są robione "na wszystkie" aparaty więc różnią sie trochę od tego co Ci wychodzi z kamery. Kamera i DPP bazuja na tych samych przemyśleniach producentów więc i obrazki są podobne. No i ludziska kupują Canona bo im sie kolorki podobają
Jeśli chcesz mieć zbliżone wyniki to trzeba troche poustawiać w preferencjach albo pobawić się z profilami.
Mało kto bawi się z poprawkami każdego zdjęcia z osobna. Masz zdjęcia z kościoła - ustaw jedno i zastosuj te ustawienia dla wszystkich zrobionych w podobnych warunkach.
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
[...]
Jeśli chcesz mieć zbliżone wyniki to trzeba troche poustawiać w preferencjach albo pobawić się z profilami.
Mało kto bawi się z poprawkami każdego zdjęcia z osobna. Masz zdjęcia z kościoła - ustaw jedno i zastosuj te ustawienia dla wszystkich zrobionych w podobnych warunkach.
Otóż to, trudno manipulaować przy np. 500 zdjęć jednego dnia. Ja mam profil dopasowany kolorami, kontrastem itp. do jpega z aparatu, konwertuje wszystkie z własnego profilu i poprawiam tylko te które mi nie podchodzą, albo te, które są warte większej obróbki.
Vibrance działa w ten sposób, że zwiększa nasycenie kolorów dla tych partii obrazu, gdzie nasycenie kolorów jest mniejsze. Działa więc wybiórczo. Przynajmniej w teorii. Niektórzy stosuja to w ten sposób, żeby poprawić kolorystykę skóry. Saturation -99 - -98, vibrance 24-25. Czasem jest rzeczywiście lepiej.
Nie. Odinstalowałem RSE 2006 i zainstalowałem ponownie wersję 2005. Nie mam dokładnych profili aparatu, ale (moim zdaniem) większą kontrolę nad zdjęciem.
Ktoś ma wersję "pro" ?? Warto za nią zapłacić, czy lepiej wysupłać kilka stówek na starszego Photoshopa i do niego Camera RAW (jesli działa np. z ver. 6 ??)
Canon 5DmII + 40D + 24-70 f2.8 L + 17-40 L + 85 f1.2 L + 35mm f1.4 L + 70-200 f2.8 L + Tamron 28-75 + EF 50 f/1,4 II || Canon 580EX II + studyjne błyskotki 3000W || Blog || digart
Nie. Odinstalowałem RSE 2006 i zainstalowałem ponownie wersję 2005. Nie mam dokładnych profili aparatu, ale (moim zdaniem) większą kontrolę nad zdjęciem.
Ktoś ma wersję "pro" ?? Warto za nią zapłacić, czy lepiej wysupłać kilka stówek na starszego Photoshopa i do niego Camera RAW (jesli działa np. z ver. 6 ??)
Tak mam wersje Pro + Color Engine tylko, że chyba to juz wycofuja ze sprzedzaży bo Adobe kupilo całość i pewnie engine RSP bedzie w Lightroomie. Adobe ogłosił że Lightrooma za darmo dostana tylko ci co kupili RSP przed 13 lipca 2006 (daty nie jestem pewien ale to było jakoś tak - może 13.08.2006) - tak czy inaczej po ptokach
Teraz to bym kupił Karte CF Extreme III z dołączonym Capture One LE. Normalnie LE kosztuje 99 USD albo cuś koło tego.
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
Komentarz