X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • DoMiNiQuE
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 3548

Photoshop CS a Lightroom to zupelnia inne bajki. Lightroom sluzy glownie to wywolywania RAWow. To taki rozbudowany ACR z Photoshopa wzbogacony o Library i pare bajerow. LR w zadnym wypadku nie jest w stanie zastapic PSa jesli chodzi o obrobke. Brakuje mu nawet takich prostych narzedzi jak clone stamp czy tez patchtool, ktorymi w razie potrzeby bardzo prosto mozna usunac matrycowe paprochy na zdjeciach.

Komentarz

• miklo
      Uzależniony
      • 2006
      • 681

Jak niby da się zastąpić PSa przy pomocy AL? A jak kontrasty lokalne wyciągnąć, albo warstwami zamotać, sklejkę zrobić itp? To są dwa różne produkty. Jeden nie wyklucza drugiego. PSE nadal ma sens. Głównie ze względu na cenę. Ile osób stać na CS2?

Komentarz

• Tomasz1972
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 3042

W Lightroomie jpegi tez się ładnie dociaga , więc nie tylko raw. Jednak PS jest niezastąpiony A elements to uproszczona wersja CS więc podstawowe narzędzia i filtry także zawiera , także wspomniane stemple

Komentarz

• mkwiek
          Uzależniony
          • 2006
          • 862

Zamieszczone przez DoMiNiQuE
          Photoshop CS a Lightroom to zupelnia inne bajki. Lightroom sluzy glownie to wywolywania RAWow. To taki rozbudowany ACR z Photoshopa wzbogacony o Library i pare bajerow. LR w zadnym wypadku nie jest w stanie zastapic PSa jesli chodzi o obrobke. Brakuje mu nawet takich prostych narzedzi jak clone stamp czy tez patchtool, ktorymi w razie potrzeby bardzo prosto mozna usunac matrycowe paprochy na zdjeciach.
          no fakt, poważny argument osłabiający Al. myslałem, że clone stamp gdzieśtu jest ukryty w gąszczu tych animowanych menu

Zamieszczone przez miklo
          Jak niby da się zastąpić PSa przy pomocy AL? A jak kontrasty lokalne wyciągnąć, albo warstwami zamotać, sklejkę zrobić itp? To są dwa różne produkty. Jeden nie wyklucza drugiego.
          patrz wyżej

ja dopiero zainstalowałem AL bo do tej pory miałem za słabego kompa
          dla mnie po prostu jego wymagania są za duże. szlag mnie trafia gdy widzę że oblicza i oblicza..... i oblicza
          I am FX

Komentarz

• zOOn
            Bywalec
            • 2006
            • 220

Dla mnie Lightroom to rewelacja. Na AMD64 4000+ i 2 Gb RAM dziala w czasie rzeczywistym (beta 4.1).

Wywolanie 200-300 zdjec z RAW-a to przyjemnosc. Do tej pory robilem RAW+S i robilem selekcje do wywolania na podstawie malych jpg. Teraz juz tylko RAW - AL ma szybki podglad - klawiszem [B] do quick selection, proste kopiowanie okreslonych ustawien, mozliwosc poprawienia cropa, obrocenia w dowolnym momencie - bardzo dobrze to wszystko zorganizowane. Fakt, jakby mial maski i clone/patch tool... Moze kiedys.

Podciagnalem tez sporo jpegow, jeszcze z czasow wolnego kompa (czyt. przed epoka RAW). Rowniez seriami.

A Photoshopa uzywam na co dzien, rowniez zawodowo - ale juz duzo mniej do podciagania zdjec. Chyba, ze trzeba cos ostro odszumic, pomaskowac, podretuszowac.

Do obrobki 'celowej' PS jednak niezastapiony. Elements nie znam - ale chetnie rzuce okiem. Bo wyglada na to, ze zestaw AL + AE jest ciekawym rozwiazaniem. Rowniez cenowym.

BTW - jak to jest z pluginami do szopy, typu Neat Image czy Virtual Photographer - dzialaja z AE?

pzdrw

Komentarz

• gietrzy
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 5727

Zamieszczone przez bogist
              1. czym zasadniczo różni się AL od PS CS2?
              From my point of view Lightroom is a workflow aplication for digital photographers.
              That's not to be confused with a digital imaging aplication for pixel editing, that's what Photoshop is for.
              It's designed for digital capture whether raw or jpg and it's optimized for dealing with large number of images in an efficient workflow. - Jeff Schewe
              the silence is deafening

Komentarz

• woyd
                Początki nałogu
                • 2005
                • 488

A macie może jakieś przecieki ile miałby Lightroom kosztować ?? Planowałem zakup jakiejś starszej wersi PS-a (np. 6 na allegro), ale teraz bardziej skłaniam się chyba przy pozostaniu przy PS Elemnets i kupieniu AL...

Pozdrawiam
                Woyd

Canon 5DmII + 40D + 24-70 f2.8 L + 17-40 L + 85 f1.2 L + 35mm f1.4 L + 70-200 f2.8 L + Tamron 28-75 + EF 50 f/1,4 II || Canon 580EX II + studyjne błyskotki 3000W || Blog || digart

Komentarz

• Fan nr 1
                  Początki nałogu
                  • 2005
                  • 284

Zamieszczone przez woyd
                  A macie może jakieś przecieki ile miałby Lightroom kosztować ?? Planowałem zakup jakiejś starszej wersi PS-a (np. 6 na allegro), ale teraz bardziej skłaniam się chyba przy pozostaniu przy PS Elemnets i kupieniu AL...

Pozdrawiam
                  Woyd

cytat z fotopolis
                  "Cena programu to 299 USD, jednak do końca kwietnia dotychczasowi betatesterzy i zarejestrowani użytkownicy Adobe Photoshop mogą nabyć Lightroom w promocyjnej cenie 199 USD."
                  Moja galeryjka na CB

Komentarz

• mor_feusz
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 1370

Zamieszczone przez Fan nr 1
                    "Cena programu to 299 USD, jednak do końca kwietnia dotychczasowi betatesterzy i zarejestrowani użytkownicy Adobe Photoshop mogą nabyć Lightroom w promocyjnej cenie 199 USD."
                    To wersja Anglojezyczna. Niemiecka i francuska chyba do lipca. Wszystko jest na www.adobe.com na 1wszej stronie. Wersja 1.0 bardziej mi sie podoba. Przypomina Aperture: mozna robic STACKi (tu sie nazywa groups), zduplikowac zdjecia (tak samo jak aperture). Kilka dodatkow, ktore sa pomocne. UK wersja kosztuje (z VATem) 150 funciakow, potem bedzie +50 (taniej niz Aperture, ktore kosztuje ok 250 funciakow)

Komentarz

• woyd
                      Początki nałogu
                      • 2005
                      • 488

Oni sobie jaja z ludzi robią - w USA można kupić Lightrooma za 199 $, czyli ok. 600 zł. a w Niemczech tę samą angielską wersję za 207 €, czyli ok. 810 zł Do tego jak wybiorę wariant z downloadem a nie wysyłką pudełka to płacę o 3 € drożej.

I gdzie tu sens ??

Canon 5DmII + 40D + 24-70 f2.8 L + 17-40 L + 85 f1.2 L + 35mm f1.4 L + 70-200 f2.8 L + Tamron 28-75 + EF 50 f/1,4 II || Canon 580EX II + studyjne błyskotki 3000W || Blog || digart

Komentarz

• Nicram
                        Bywalec
                        • 2005
                        • 232

Zamieszczone przez woyd
                        Oni sobie jaja z ludzi robią - w USA można kupić Lightrooma za 199 $, czyli ok. 600 zł. a w Niemczech tę samą angielską wersję za 207 €, czyli ok. 810 zł Do tego jak wybiorę wariant z downloadem a nie wysyłką pudełka to płacę o 3 € drożej.

I gdzie tu sens ??
                        Jest sens mieszkańcy Europy są z zasady bardziej bogaci od biedaków z USA, tak jest z większością programów
                        jakieś D + sporo zapału

Komentarz

• popmart
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 1721

amazon.co.uk 134 Ł ...

Komentarz

• mungo
                            Uzależniony
                            • 2006
                            • 535

No i rumakowanie się skończyło Z Lightroom mi się tak przyjemnie korzystało. Co polecacie w zamian? Również darmowego? Coś co będzie też i na Maca

Zaczątek portfolio: link

Komentarz

• Vitez
                              zło konieczne
                              • 2004
                              • 19804

http://canon-board.info/showthread.php?t=19231 ?

Komentarz

• mor_feusz
                                Pełne uzależnienie
                                • 2006
                                • 1370

Jest juz wersja 30dniowa 1.0
                                Ostatnio edytowany przez mor_feusz; 5033.

Komentarz

Pracuję...