X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • KuchateK
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 4895

Zamieszczone przez Diodak
    ciesze się, że myslisz podobnie jak producent Aperture .
    Ty dobrze wiesz co ja mysle o producencie aperture

Zamieszczone przez Diodak
    Na karcie bez akceleracji OpenGL Aperture nie wyświetla zupełnie żadnego podglądu załadowanych plików w oknie edycji. Lightroom dla odmiany wszystkie podglądy i miniatury generuje tylko procesorem głównym.
    Juz przerabialismy tu na forum (nie tylko zreszta my tutaj) jak to "superascie" dziala. Mimo pieknych zalozen, efekt praktyczny jest taki ze to czesto lubi nie dzialac. Zacznij od tego, ze trzeba miec wyjechanego kompa zeby wogole do tego podchodzic. Dalej jeszcze to, ze mozna to zapchac o wiele skuteczniej jak soft o zalozeniach Lightroom'a kiedy zacznie brakowac zasobow. A to co produkuje aperture tez nie bylo za bardzo chwalone...

Generalnie u nich efekty jak zwykle. Chcieli dobrze, ale ze zamiast skupic sie na czyms normalnym nasadzili animacyjek kwadracikow i kiepsko wyszlo... Do tego oczywiscie jak zwykle "przystepna" cena.
    ...

Komentarz

• Diodak
      Uzależniony
      • 2005
      • 696

Zamieszczone przez KuchateK
      Generalnie u nich efekty jak zwykle. Chcieli dobrze, ale ze zamiast skupic sie na czyms normalnym nasadzili animacyjek kwadracikow i kiepsko wyszlo... Do tego oczywiscie jak zwykle "przystepna" cena.
      Animacyjek to tam raptem jest dwie czy trzy ... z czego jedna to ładne importowanie plików i druga to skalowanie okienek z pojawianiem się i znikaniem . A co do ceny to Aperture jest tańszy obecnie od Lightrooma (ceny u dystrybutorów) więc jeśli Aperture jest za drogi to co dopiero kiszka od Adobe? .
      EOS 450D, EF 24mm 1.4 L, EF 50mm 1.2 L, EF 24-105mm L, EF-S 10-22mm

Komentarz

• KuchateK
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 4895

Ta "kiszka" od adobe jak ja nazywasz to przynajmniej efekty produkuje przyzwoite i nie trzeba czekac az laskawie naprawia bugi softu po premierze, na ktory sie wybulilo kilka stow. Co wiecej, jak narazie Adobe umozliwia uzytkowanie calkowicie za darmo, wiec nie wiem jak on jest drozszy... Doplacaja do aperture?
        ...

Komentarz

• Diodak
          Uzależniony
          • 2005
          • 696

Narazie to jest beta i to trialowa jak pisze w licencji... skończy się czas i bedzie do wyboru albo droższy Lightroom albo tańszy Aperture . A co do efektów to liczy się właśnie efekt końcowy... Aperture programuje nowy zespół, poprawili błędy, obniżyli cenę i oddali nadwyżkę wszystkim którzy wcześniej kupili . I liczy się prędkość o której nie wspomniałeś a Aperture jest szybsze. Adobe na uwagi o błedach jest głuche i trzeba czekać albo bardzo długo na Update albo do następnej wersji.

Komentarz

• KuchateK
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 4895

Adobe juz bardzo duzo zmienilo po sugestiach uzytkownikow i nadal ma soft w stadium bety, ktora do premiery mozna jeszcze w wielu miejscach poprawic i zmienic. W przeciwienstwie do apla po premierze nie beda tez pewnie panicznie szukac nowych pracownikow aby poprawic ewidentne bugi, ktore upakowali do pudelek i reklamuja jako super soft.

Liczac ile trzeba wydac na najszybsze maki na ktorych aperture w miare przyzwoicie chodzi nie byl bym taki pewien czy ono jest takie tansze.
            ...

Komentarz

• Diodak
              Uzależniony
              • 2005
              • 696

Adobe juz bardzo duzo zmienilo po sugestiach uzytkownikow i nadal ma soft w stadium bety, ktora do premiery mozna jeszcze w wielu miejscach poprawic i zmienic.
              Nie można tylko koniecznie trzeba .

Liczac ile trzeba wydac na najszybsze maki na ktorych aperture w miare przyzwoicie chodzi nie byl bym taki pewien czy ono jest takie tansze.
              Ja mówię o mierzeniu prędkości między Aperture a Lightroom na takiej samej maszynie testowej. Mam nakręcic film z zegarkiem w ręku? Kto pożyczy kamery?

Komentarz

• KuchateK
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 4895

To nie zapomnij dorzucic tam do biblioteki wiecej jak 10 fotek. Pewnie wtedy nagle aperture przestanie wyrabiac z wysylaniem animacyjek do karty graficznej i juz nie bedzie tak pieknie. Zobaczymy w czym lepiej sie bedzie pracowalo na zwyklym komputerze z normalna iloscia zdjec bez sztucznie narzuconych wymagan i ograniczen.

Btw... Skoro takie aperture ********e to czemu obrabiasz w lightroom'ie? Hipokryzja mi to smierdzi.
                ...

Komentarz

• Diodak
                  Uzależniony
                  • 2005
                  • 696

A skad wiesz że obrabiam w Lightroomie tylko . I o co tobie biega z tymi animacyjkami skoro tam nie ma żadnych przy obróbce.... a skalowanie okien jak i wyświetlanie fotek jest realizowane w pełni przez procesor karty graficznej... tam się nie ma prawa mulić przez animacje bo sa one (jak wszystkie okna w OSX) wspomagane przez kartę grafiki. Jedynymi elementami jakie nie są akcelerowane to miniaturki w Library oraz podgląd lupą i akurat lupa w Aperture muli tak jak podgląd w Lightroomie .

Komentarz

• KuchateK
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 4895

Aperture, co pokazaly wymagania sprzetowe jakie ma i dzialanie jak zaczyna byc ciasniej z zasobami nie jest dobrze zrobione pod wzgledem wykorzystania akceleracji. Zaloze sie ze na typowym laptopie znacznie lepiej sobie poradzi soft od adobe. Wybacz, ja wole bez zbednych bajerow i nawet nieco czasem wolniej, ale wiedziec ze zawsze bedzie tak samo i nie bedzie gdzies czychajacej niedaleko sciany, ktora uniemozliwi mi prace bo nagle soft przestanie chodzic jak wrzuce pare fotek wiecej na i tak sporo za drogim kompie, ktory trzeba bylo kupic zeby wogole zaczac uzywac tych wynalazkow spod nadgryzionego niewiadomo przez kogo ogryzka...

Te dwie foty z aperture vs dziesiat z lajtruma to nie byl wyjatek tylko ty tak normalnie
                    ...

Komentarz

• Tomasz Golinski
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 8623

Kuchatek, może zrób osobny wątek o Ap vs. LR?
                      30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
                      Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• shaqi
                        Początki nałogu
                        • 2005
                        • 448

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
                        Kuchatek, może zrób osobny wątek o Ap vs. LR?
                        wlasnie chcialem to zaproponowac
                        jak wyglada porownanie funkcji i latwosci obslugi??
                        jak wyglada porownanie szybkosci alple i aperture na macu i kontra jeszcze windows.
                        Amator. Minolta 7+akcesoria, Canon 20D+ EF-S 18-55 II USM, EF-S 17-85IS, EF 50 1.8, M42 System+ Speedlights580EX. Dodatkowo 3lampy studyjne 200Ws.
                        Moje gnioty http://www.fotopozytyw.prv.pl
                        A tu mój główny profil działalności http://www.mepia.pl

Komentarz

• DoMiNiQuE
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 3548

Zamieszczone przez shaqi
                          jak wyglada porownanie szybkosci alple i aperture na macu i kontra jeszcze windows.
                          Jak proponujesz zrobic to porownanie? :-) OS X i XP na intelomaku? Aperture nie ma pod win wiec pozostaje porownanie LR XP vs LR OS X ...a takiego testu nie trzeba robic bo wiadomo ktory szybszy

Komentarz

• KuchateK
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 4895

Mysle ze jak Diodak zrobi (kiedys) odpowiednie porownania (bez czitowania zeby bylo na jego ) bedzie mozna zrobic z tego odpowiedni watek. A narazie EOT.
                            ...

Komentarz

• Diodak
                              Uzależniony
                              • 2005
                              • 696

Pomyśle o tym porównaniu... chociaż zwycięzca jest oczywisty .

Komentarz

• Janusz Body
                                Moderator
                                • 2004
                                • 5757

Beta3 dla Win

Z profilami i drukowaniem to totalna porażka. LR "widzi" profile, których nie ma w moim sytemie od pół roku a nie daje "zainstalować" profili obecnie istniejących. Ba nawet widzi odinstalowane drukarki, których już dawno nie mam

Zero możliwości uzywania "obcych" camera profile - w rodzaju profili Magne Nielsena co umozliwia RSP i C1. To mi się akurat baaaaardzo nie podoba.

Wolny to LR jest okropnie a obserwacja okienka "working" doprowadza do szału.

Zgłosiłem buga mailem to dostałem odpowiedź w stylu "..be patient, beta 3 is our first release for windows..."

Janusz

Janusz,
                                Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

Pracuję...