X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • MaciekH
    Uzależniony
    • 2006
    • 662

A jakie masz lampy studyjne? Może mają jakieś fikuśne/inteligentne fotocele które reagują w niewłaściwym momencie? Bez względu na HS na manualu (w lampie) błysk ze studyjnych powinien być wyzwolony i widoczny, nawet jeśli HS sie nie zgra i będzie czarny pasek...
    20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Komentarz

• aligator16
      Początki nałogu
      • 2008
      • 457

A może masz po prostu za jasno w pomieszczeniu?

Komentarz

• Fumar
        Bywalec
        • 2009
        • 206

Piece to elinchromy 3000Ws (lampy, podlaczone sa do piecow) i jeden broncolor tez chyba 3000Ws. Wiec sprzet profesjonalny (niestety nie moj ).

Wiec fotocele tez sa raczej dobrej jakosci... A co do swiatla w pomieszczeniu. Jest zupelnie ciemno .

Komentarz

• Fumar
          Bywalec
          • 2009
          • 206

Nikt nie jest w stanie mi pomóc? Wiem, że robię coś źle, ale nie wiem co...

Komentarz

• aligator16
            Początki nałogu
            • 2008
            • 457

Z tego co słyszałem lepsze lampy nie chciały współpracować w hss, przeciwnie do zwykłych chińczyków. Co jak co ale taka opcja w ogóle nie jest obsługiwana przez lampy studyjne ;]

Komentarz

• grzegorzki
              Początki nałogu
              • 2009
              • 369

Fotocele na studyjnych są wyłączone ?
              6D - EF 24-70/2.8L USM + EF 50/1.8 II + EF 70-300/4-5.6 IS USM + EF 85/1.8 USM - 580EX II + YN565EX + YN568EX- YN-622C - Bowens 500R kit + akcesoria
              Nie mnie się wtrącać biskupom w robotę.

Komentarz

• Canion
                Uzależniony
                • 2008
                • 551

ten myk z systemówką działa tylko na chińskie badziewie które ma na tyle długi czas błysku że lampy pracują poprostu jak światło stałe.

Natomiast skoro masz tak dobry sprzęt a zdjęcia w studio to czas synchro nie ma żadnego znaczenia. ustaw spokojnie 1/125 i korzystaj z mega krótkiego błysku główek elinchroma czy broncolor które zamroża Ci ruch bez problemu

Komentarz

• micles
                  Zablokowany
                  • 2006
                  • 4359

Spróbuj pyknąć lampami na pełnej mocy - wtedy błysk trwa dłużej.

Komentarz

• dinderi
                    Pełne uzależnienie
                    • 2009
                    • 3028

Zamieszczone przez micles
                    W takim razie jeżeli na siłę musi być nie przez fotocelę, to proponuję spróbować tego rozwiązania :

Aparat -> Lampa z HSS -> Fotocela z wyjściem synchro > Kabel synchro > Radiowy nadajnik typu chinol > ................................. > Radiowy odbiornik typu chinol > kabel synchro > Lampa docelowa.

W miejscu kropek - przerwa. Tam gdzie nie ma kropek - rzeczy są ze sobą ściśle powiązane. Fotocelę spróbować przykleić bezpośrednio na palnik Lampy z HSS

Jak na moje to powinno działać, chyba że na radiu jest jakieś mega opóźnienie.
                    Działa: http://canon-board.info/showthread.p...865#post970865
                    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
                    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

• Nippy
                      Coś już napisał
                      • 2006
                      • 89

Zamieszczone przez Fumar
                      Nikt nie jest w stanie mi pomóc? Wiem, że robię coś źle, ale nie wiem co...
                      Sprawdzałem ten myk na Elinchromach, Henslach i Marko Flashach i niestety na żadnej z tych lamp to nie działa. Więc odpowiedź jest prosta - na Twoich lampach się nie da przy takim czasie synchronizacji, choć sam chętnie usłyszałbym złoty przepis, który spowoduje zadziałanie moich lamp. Kup, jak piszą koledzy chińszczyznę, to zadziała

Komentarz

Pracuję...